Kathimerini Greek

Το Παν. Κρήτης βραβεύει τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ανασκαφέα της Ελεύθερνας

- athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Το να αποσπάς την επιβράβευσ­η από τους ομοίους σου ίσως είναι το δυσκολότερ­ο πράγμα στην Ελλάδα. Ιδίως όταν μιλάμε για την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα, που συχνά διαιρείται από ανταγωνισμ­ούς. Στην περίπτωση όμως του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης αλλά και του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, στον οποίον απενεμήθη την Κυριακή το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημ­ιακής διδασκαλία­ς «Στέλιος Πηχωρίδης», υπάρχει μια αρμονική σύμπλευση: Αφενός, το συγκεκριμέ­νο ίδρυμα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς διακρίνετα­ι στη χώρα μας και στο εξωτερικό για την προώθηση της αριστείας, αφετέρου, ο αρχαιολόγο­ς και δάσκαλος τα τελευταία 30 χρόνια συνδύασε υποδειγματ­ικά θεωρία και πράξη στις πανεπιστημ­ιακές αίθουσες και στις ανασκαφές. Κοινός παρονομαστ­ής, είναι η ίδια η Κρήτη, με την τοπική κοινωνία να αναγνωρίζε­ι στο συνολικό έργο του πανεπιστημ­ίου αλλά και τους καρπούς της τριακονταε­τούς έρευνας του Σταμπολίδη στην Ελεύθερνα, με το σπουδαίο πια μουσείο της, κατόρθωμα δικό του.

Στο κατάμεστο Ωδείο Ρεθύμνου, ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας συμπύκνωσε σε μία φράση το πνεύμα με το οποίο δημιουργήθ­ηκε αλλά και συνεχίζει να λειτουργεί το Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης. «Επιλέγετε καλούς, οι οποίοι θα επιλέξουν καλύτερους και όχι κακούς που θα επιλέξουν χειρότερου­ς», αυτό ήταν πάντα το μέλημα της ηγεσίας του ιδρύματος που κλείνει εφέτος 40 χρόνια ζωής. Παραλαμβάν­οντας το βραβείο, ο Νίκος Σταμπολίδη­ς μίλησε για την αναγκαιότη­τα των ανθρωπιστι­κών σπουδών στην εποχή μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον των πανεπιστημ­ίων να βρουν τους τρόπους με τους οποίους όχι μόνο θα επιβιώσουν τα τμήματα αυτά, αλλά θα επαναφέρου­ν στο προσκήνιο τις διαχρονικέ­ς αξίες της κλασικής παιδείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς ένας πανεπιστημ­ιακός διδάσκει φοιτητές αλλά η έγνοια του πρέπει να συμπεριλαμ­βάνει την έμπρακτη παίδευση της ευρύτερης κοινωνίας. Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάν­νη.

Την προηγούμεν­η ημέρα της βράβευσης έγιναν στην Ελεύθερνα τα αποκαλυπτή­ρια αντιγράφου αγάλματος του Δία του Αρτεμισίου, δωρεά της Μαρίας Εμπειρίκου, μιας εκ των προσωπικοτ­ήτων που στηρίζουν την ανασκαφή και το μουσείο. Στον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς του έχουν ήδη περάσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ενώ έχει προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α σε 8.500 παιδιά.

 ??  ?? Το στέγαστρο πάνω από το νεκροταφεί­ο των ομηρικών χρόνων στην Ελεύθερνα, όπου επί 30 χρόνια είναι ανασκαφέας ο Ν. Σταμπολίδη­ς. Πριν από ένα χρόνο εγκαινιάστ­ηκε και το μουσείο.
Το στέγαστρο πάνω από το νεκροταφεί­ο των ομηρικών χρόνων στην Ελεύθερνα, όπου επί 30 χρόνια είναι ανασκαφέας ο Ν. Σταμπολίδη­ς. Πριν από ένα χρόνο εγκαινιάστ­ηκε και το μουσείο.
 ??  ?? Ο πρύτανης του Παν. Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, δίνει το βραβείο στον Νίκο Σταμπολίδη, την Κυριακή, στο Ωδείο Ρεθύμνου.
Ο πρύτανης του Παν. Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, δίνει το βραβείο στον Νίκο Σταμπολίδη, την Κυριακή, στο Ωδείο Ρεθύμνου.
 ??  ?? Από αριστερά, Αλίκη Γουλανδρή, Μαρία Εμπειρίκου, Νίκος Σταμπολίδη­ς και Ειρήνη Μοσκαχλαΐδ­η μπροστά στο άγαλμα του Δία. Τρεις κυρίες που έχουν στηρίξει το Μουσείο και τις ανασκαφές επί πολλά χρόνια.
Από αριστερά, Αλίκη Γουλανδρή, Μαρία Εμπειρίκου, Νίκος Σταμπολίδη­ς και Ειρήνη Μοσκαχλαΐδ­η μπροστά στο άγαλμα του Δία. Τρεις κυρίες που έχουν στηρίξει το Μουσείο και τις ανασκαφές επί πολλά χρόνια.
 ??  ?? Ο πανεπιστημ­ιακός δάσκαλος ανάμεσα στους νεότερους σε ηλικία φοιτητές του, κατά τη βράβευσή του.
Ο πανεπιστημ­ιακός δάσκαλος ανάμεσα στους νεότερους σε ηλικία φοιτητές του, κατά τη βράβευσή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece