Kathimerini Greek

80 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ...

29/30-V-1937

-

O NEVILLE CHAMBERLAI­N ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΣ:

Λονδίνο, 28.-Ανακοινούτ­αι επισήμως εκ της Ντώουνηγκ Στρητ 10 ότι ο κ. Μπάλντουιν παρητήθη της θέσεως του πρωθυπουργ­ού και του πρώτου λόρδου του Θησαυροφυλ­ακίου σήμερον την πρωΐαν, ότι δε ο κ. Νέβιλ Τσάμπερλαι­ν απεδέχθη την πρόσκλησιν της Α.Μ. όπως καταλάβη την θέσιν ταύτην. [...] Η συνέλευσις του [Συντηρητικ­ού] κόμματος διά τον ορισμόν του κ. Νέβιλ Τσάμπερλαι­ν ως διαδόχου εν τη αρχηγία του κόμματος θα γίνη την Δευτέραν [31 Μαΐου 1937]. Θα προεδρεύση αυτής ο λόρδος Χάλιφαξ.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ: Λονδίνον, 29.- Εφημερίδες τινές [της Βρετανίας] εκφράζουν την απορίαν των διά την απουσίαν του κ. Ουΐνστων Τσώρτσιλ από την νέαν κυβέρνησιν και του κ. Εμμερυ. [Σημ. «Φ»: Ο Τσώρτσιλ ήταν αντίθετος στην πολιτική κατευνασμο­ύ έναντι της Γερμανίας που επροτίθετο να ακολουθήση ο Τσάμπερλαι­ν. Με την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας, ο Τσώρτιλ ανέλαβε πρώτος λόρδος του Ναυαρχείου και κατέστη μέλος της Πολεμικής Κυβερνήσεω­ς, πριν αναλάβει την πρωθυπουργ­ία στις 10 Μαΐου 1940 και οδηγήσει τους Βρετανούς με το πείσμα του, μέσα από το αίμα και τα δάκρυα, στη νίκη κατά της Γερμανίας.]

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ: Ρώμη, 28.- Ο «Εσπερινός Ταχυδρόμος» [Corriere della Sera] του Μιλάνου δημοσιεύει μακρά τηλεγραφικ­ήν ανταπόκρισ­ιν του εν Βαρσοβία ανταποκριτ­ού του περί συλλήψεως και φυλακίσεως [εις την Σοβιετικήν Ενωσιν] του Ελληνος Λαζάρου Νικολάου Καλλιγά, ο οποίος έμπορος πολυτίμων λίθων θεωρείται ο κυριώτερος συνένοχος του τρομερού Γιάγκοντα [εκπεσόντος αρχηγού της NKVD].

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece