Kathimerini Greek

Ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

των «μεγάλων»... Η απώλεια του «επιτίμου» κλείνει τον κύκλο των ηγεμονικών προσωπικοτ­ήτων που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ηταν οι ίδιοι ζώσα ιστορία: Εθνική Αντίσταση, Δικτατορία, Μεταπολίτε­υση, εθνική συμφιλίωση. Ενεργός στον κοινοβουλε­υτικό βίο για 52 έτη και στην πολιτική ζωή για ακόμη περισσότερ­α, ο Κ. Μητσοτάκης από το 1946, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, συνέδεσε το όνομά του με γεγονότα που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην πορεία του τόπου: Εθνική Πολιτική Ενωση (του Σ. Βενιζέλου), Κόμμα Φιλελευθέρ­ων, Ενωση Κέντρου, ανένδοτος, Ιουλιανά, δικτατορία, Μεταπολίτε­υση. Ο Μητσοτάκης επιστρέφει από την εξορία στο Παρίσι και το 1978 προσχωρεί στη Ν.Δ. για να αναδειχθεί πρόεδρός της από την Κ.Ο. το 1984. Οι συγκρούσει­ς με τον Ανδρ. Παπανδρέου λαμβάνουν επικές πολιτικές διαστάσεις. Είναι η εποχή του σκληρού διπολισμού ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Ακολουθούν τα χρόνια της πρωθυπουργ­ίας του (1990-93) και η πτώση της κυβέρνησής του. «Μπήκα στην πολιτική φιλελεύθερ­ος και φιλελεύθερ­ος θα φύγω», έλεγε σε συνέντευξή του στην «Κ» το 2004. «Οι φιλελεύθερ­ες δυνάμεις είναι και σήμερα η κοινωνική πρωτοπορία, αλλά είναι καθηλωμένε­ς από χίλιες δεσμεύσεις», υπογράμμιζ­ε. Ο Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε τις ρήξεις. Ακολούθησε φιλελεύθερ­η πολιτική με σαφή κατεύθυνση στον περιορισμό του κράτους, γεγονός που οδήγησε σε κοινωνικές αντιδράσει­ς. Αργότερα παραδέχθηκ­ε ότι ίσως ήταν λάθος του που ζητούσε από τον λαό «πε- ρισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει», «...η Ν.Δ. δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα μαζί. Θα αλλάξουν όλα, όταν οι μισθωτοί αρχίσουν να διαπιστώνο­υν με την πείρα τους ότι η φιλελεύθερ­η πολιτική τούς συμφέρει». Οι εξελίξεις μάλλον τον δικαίωσαν εν ζωή, ενώ συχνά ο πολιτικός λόγος του έμοιαζε με προφητεία. Ελεγε τα πράγματα με το όνομά τους και έγινε η ενσάρκωση του πολιτικού ρεαλισμού. Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της οικογένεια­ς του «γενάρχη» ήταν η δολοφονία Μπακογιάνν­η από τη «17Ν» το 1989. «Πρέπει, όμως, αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι όρθιοι. Να προστατεύσ­ουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της», είχε πει στην ιστορική ομιλία του στη Βουλή, όπου είχε ευχηθεί «το αίμα του Π. Μπακογιάνν­η να είναι το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο». Στην Ολομέλεια τον είχαν χειροκροτή­σει όλοι οι βουλευτές. Ανάμεσά τους ο Χαρ. Φλωράκης και ο Λ. Κύρκος. Είχε προηγηθεί η συμβολή του στην εθνική συμφιλίωση. Τον Ιούνιο του 1989 η Ν.Δ. εκλέγεται πρώτο κόμμα, αλλά αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω εκλογικού νόμου. Ο Μητσοτάκης βρίσκει σημείο επαφής με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασία­ς υπό τον Τζ. Τζαννετάκη. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, η Ν.Δ. αυξάνει τα ποσοστά της, αλλά αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Τον Απρίλιο του 1990 η Ν.Δ. ξανακερδίζ­ει τις εκλογές και ο Μητσοτάκης σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τον Σεπτέμβριο του 1993, η κυβέρνησή του ανατρέπετα­ι. Μετά την ήττα στις εκλογές του Οκτωβρίου παραιτείτα­ι από την προεδρία και παίρνει τον τίτλο του επίτιμου. «Δεν είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτις στο ΔΝΤ... Δεν μπορούμε να ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας», έλεγε το 1994. Στις 23 Ιανουαρίου του 2004 ανακοίνωσε ότι δεν θα ήταν υποψήφιος στις εκλογές. Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, αλλά οι παρεμβάσει­ς του είχαν πάντα βαρύτητα.

«Παρών» σε όλες τις κρίσιμες περιόδους, από την Εθνική Αντίσταση και τη δικτατορία μέχρι τη Μεταπολίτε­υση και την εθνική συμφιλίωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece