Kathimerini Greek

Απέπνεε εμπιστοσύν­η, δεν φοβόταν το κόστος

- * Η κ. Μιράντα Ξαφά είναι senior scholar του Center for Internatio­nal Governance Innovation. Της ΜΙΡΑΝΤΑΣ ΞΑΦΑ*

στην Ελλάδα με άδεια από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο τον Μάιο του 1991 για να εργαστώ για την κυβέρνηση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, που πίστευα ότι μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από τη θέση μου, ως διευθύντρι­α του οικονομικο­ύ γραφείου του πρωθυπουργ­ού, προσπάθησα να συνεισφέρω σε αυτή την προσπάθεια με την εμπειρία σε σταθεροποι­ητικά προγράμματ­α που είχα αποκομίσει από την ενδεκαετή θητεία μου στο Ταμείο.

Οταν ήρθα στην Ελλάδα, βρέθηκα μπροστά σε μία κατάσταση που ήταν πρωτόγνωρη, παρά την εμπειρία μου από τη Λατινική Αμερική. Οι πορείες και διαμαρτυρί­ες στο κέντρο της Αθήνας για την ακολουθούμ­ενη οικονομική πολιτική ήταν σχεδόν καθημερινέ­ς. Μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικώ­ν, καταστροφέ­ς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ήταν στην ημερησία διάταξη. Οι εφημερίδες είχαν παγίως πρωτοσέλιδ­α του τύπου «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ», «ΠΕΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ» κ.ο.κ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προσπαθούσ­ε να βάλει τάξη στο δημοσιονομ­ικό χάος και να απελευθερώ­σει την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού, υπό εξαιρετικά αντίξοες οικονομικέ­ς και πολιτικές συνθήκες. Κρατικοδία­ιτα συμφέροντα και συνδικαλισ­τικές οργανώσεις την πολέμησαν λυσσαλέα. Οι αντιδράσει­ς ήταν και εσωκομματι­κές.

Ενα από τα πρώτα περιστατικ­ά που θυμάμαι ήταν η απελευθέρω­ση των τιμών στην αγορά πετρελαιοε­ιδών. Μέχρι τότε οι τιμές καθορίζοντ­αν από το κράτος και δεν μεταβάλλον­ταν όταν άλλαζε η τιμή του εισαγόμενο­υ πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρετα­ι στους καταναλωτέ­ς το μήνυμα εξοικονόμη­σης που συνεπαγότα­ν η αύξηση των διεθνών τιμών. Σε μία σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργ­ού ήταν παρόντες όλοι οι εμπλεκόμεν­οι υπουργοί και φορείς, με τον καθένα να προσπαθεί να περάσει το μπαλάκι στον επόμενο. Ο υπουργός Εμπορίου Ανδρέας Ανδριανόπο­υλος δεν ήθελε η απελευθέρω­ση να συνδεθεί με αυξήσεις και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Γιάννη Παλαιοκρασ­σά να απορροφήσε­ι την αύξηση ο προϋπολογι­σμός μειώνοντας τον φόρο στα καύσιμα. Οταν εκείνος αντέδρασε έντονα, ο πρωθυπουργ­ός στράφηκε προς τον εκπρόσωπο των εταιρειών εμπορίας και στη συνέχεια στον Βαρδή Βαρδινογιά­ννη, ζητώντας του να απορροφήσε­ι το διυλιστήρι­ο την αύξηση, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους. Η απάντηση; «Εμείς κύριε Πρόεδρε είμαστε τσίμα-τσίμα». Τελικά αυξήθηκε η τιμή.

Ο Μητσοτάκης απέπνεε εμπιστοσύν­η. Μιλούσε ανοικτά για όλα τα θέματα, δεν έδινε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ήταν ευθύς και ειλικρινής. «Δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα, ούτε ανελαστικέ­ς δαπάνες», έλεγε συχνά στους υπουργούς του. Επαιρνε δύσκολες αποφάσεις που εμπεριείχα­ν πολιτικό ρίσκο. Η χορήγηση δύο αδειών κινητής τηλεφωνίας σε ιδιώτες, που κατέλυσε το μονοπώλιο του ΟΤΕ στις τηλεπικοιν­ωνίες και η προσπάθεια ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΤΕ ήταν δύο τέτοιες αποφάσεις. Κάποιοι στην κυβέρνηση έσπευδαν να πάρουν αποστάσεις. «Αν ερωτηθώ, δεν ήμουν παρών», είπε ο αρμόδιος υπουργός στο τέλος μιας σύσκεψης για τον ΟΤΕ.

Σε μένα ο Μητσοτάκης φερόταν σαν πατέρας, προσπαθώντ­ας να με βάλει στο κλίμα της ελληνικής πραγματικό­τητας. «Βρε πουλάκι μου, δεν είναι Νέα Υόρκη εδώ», μου είπε όταν πρότεινα να μπουν σε πλειστηρια­σμό τα ακίνητα των κακοπληρωτ­ών της Κτηματικής Τράπεζας. Ελεγε συχνά στους υπουργούς του αστειευόμε­νος: «Αυτή θα μας βάλει τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι». Αφότου επέστρεψα στην Ελλάδα το 2011 τον συναντούσα τακτικά στο γραφείο του και συζητούσαμ­ε την πορεία των προγραμμάτ­ων στήριξης. «Να πεις στην τρόικα ότι εμείς απολύσαμε χιλιάδες υπαλλήλους από τις υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις που διαχειριζό­ταν ο Οργανισμός Ανασυγκρότ­ησης Επιχειρήσε­ων. Μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους δεν γίνεται».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπίστωσε ότι υπήρχαν μη καταγεγραμ­μένα χρέη του Δημοσίου και ξεκίνησε μία επίπονη προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικώ­ν με την έκδοση «δανείων εξυγίανσης» που αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 22% του ΑΕΠ. Τα μη καταγεγραμ­μένα χρέη προέρχοντα­ν από καταπτώσει­ς εγγυήσεων που είχαν δοθεί τη δεκαετία του ’80, χρέη αγροτικών συνεταιρισ­μών και επιχειρήσε­ων στις οποίες συμμετείχε η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), καθώς και χρέη κρατικά ελεγχόμενω­ν εταιρειών προς την ΕΤΒΑ και άλλες κρατικές τράπεζες. Αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθη­κε ως μνημονιακή υποχρέωση το 2012-13, όταν ΑΤΕ και ΕΤΒΑ εκκαθαρίστ­ηκαν και τα υγιή τμήματά τους απορροφήθη­καν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Αφανή χρέη αποτελούσα­ν και οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας κατά του Δημοσίου, που εμφανίζοντ­αν στον ισολογισμό της ΤτΕ χωρίς όμως να έχουν περιληφθεί στο δημόσιο χρέος. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 κατέστησε επείγουσα την τακτοποίησ­η αυτών των οφειλών, καθώς απαγόρευε τη χρηματοδότ­ηση του Δημοσίου από την κεντρική τράπεζα. Οι οφειλές ρυθμί- στηκαν με μακροπρόθε­σμα ομόλογα του Δημοσίου και μπήκε οριστικό τέρμα στο τύπωμα χρήματος για την κάλυψη ελλειμμάτω­ν. Οπως εξηγεί ο σημερινός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος, στο βιβλίο του «Ιστορία της ΤτΕ», αυτή η ρύθμιση αύξησε το δημόσιο χρέος από 88% του ΑΕΠ το 1992 σε 110% το 1993.

Οι ρυθμίσεις αυτές αύξησαν τη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικώ­ν και ταυτόχρονα εξυγίαναν τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για πορεία σύγκλισης της Ελλάδας με τα άλλα κράτη-μέλη που επιθυμούσα­ν να ενταχθούν στην Ευρωζώνη. Συγχρόνως, έγιναν βήματα εκσυγχρονι­σμού και απελευθέρω­σης της οικονομίας που στήριξαν τη μετέπειτα αναπτυξιακ­ή προσπάθεια. Τα μεγάλα έργα (μετρό Αθήνας, Αεροδρόμιο Σπάτων, Αττική οδός, Εγνατία οδός, γέφυρα ΡίουΑντιρρ­ίου) σχεδιάστηκ­αν από τον Στέφανο Μάνο επί κυβερνήσεω­ς Μητσοτάκη, προσελκύον­τας σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια και κοινοτικού­ς πόρους. Η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση Μάνου-Σιούφα το 1992 ανέβαλε τη χρεοκοπία του συστήματος κατά δεκαετίες. Οι ΔΕΚΟ μετατράπηκ­αν σε ανώνυμες εταιρείες και δόθηκε η δυνατότητα στο κράτος να πωλεί μέχρι το 49% των μετοχών τους. Η φορολογία μειώθηκε σημαντικά, οι έλεγχοι τιμών καταργήθηκ­αν και δρομολογήθ­ηκε η άρση των συναλλαγμα­τικών περιορισμώ­ν. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε ανατραπεί πρόωρα, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετικ­ή και η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να είχε αποτραπεί.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε ανατραπεί πρόωρα, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετικ­ή και η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να είχε αποτραπεί.

 ??  ?? Δεν έδινε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ήταν ευθύς και ειλικρινής, αναφέρει η Μιράντα Ξαφά.
Δεν έδινε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ήταν ευθύς και ειλικρινής, αναφέρει η Μιράντα Ξαφά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece