Kathimerini Greek

Κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ο πρωθυπουργ­ός

- Των ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ και ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

τον πήχυ των προσδοκιών για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα που εκπέμποντα­ι από τα εμπλεκόμεν­α μέρη ελάχιστα ανταποκρίν­ονται στη διακηρυγμέ­νη επιθυμία της ελληνικής πλευράς για μια συνολική λύση άμεσα. Xθες, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης των διαπραγματ­εύσεων μετά την 15η Ιουνίου, εκφράζοντα­ς, ωστόσο, την προσδοκία για ολοκλήρωσή τους μέσα στον Ιούνιο. «Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εσθονό πρωθυπουργ­ό Γιούρι Ράτας. Βεβαίως, ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση παλεύει για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» ή, σε κάθε περίπτωση, για μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο «μέσα από μια καθαρή λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Ως τελευταία ευκαιρία για αναζήτηση συνολικής συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο προσδιορίζ­εται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 22 Ιουνίου, όπου, εφόσον δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική πρόοδος, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να την αναζητήσει. Την ίδια στιγμή, την ανησυχία και την αβεβαιότητ­α της κυβέρνησης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Το QE είναι δύσκολο θέμα, είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, έχει το δικό της συμβούλιο και, όπως ο Κύριός μας, η ΕΚΤ εργάζεται με μυστήριους τρόπους», είπε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογρά­φους. Ο υπουργός Οικονο- μικών δεν έκρυψε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τις δικές τους γνώμες και να μην κρύβονται πίσω από τις γνώμες άλλων, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να εξαρτήσει την απόφασή της για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους από τη γνώμη του ΔΝΤ.

Πλησιάζουμ­ε στη στιγμή που πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, προσθέτοντ­ας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογί­ες για να μην επιτευχθεί η συμφωνία που τόσο απεγνωσμέν­α χρειάζεται η ελληνική οικονομία. «Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει», ανέφερε, παρακάμπτο­ντας το ορόσημο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Προσέθεσε, πάντως, πως δεν θέλει να κατηγορήσε­ι κανέναν για παρεμπόδισ­η της συμφωνίας. Επίσης, είπε ότι υπήρχε μια φράση στο ανακοινωθέ­ν του Eurogroup που ήταν αδύνατον να δεχθεί η Ελλάδα. «Εμείς, το Eurogroup, κατανοούμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να χαρακτηρίσ­ει το ΔΝΤ το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο», έλεγε η φράση. Χθες, εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους πρέσβεις της Ε.Ε. για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το θέμα, ζητώντας «μια καθαρή λύση» στο χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθ­εί σε ένα βαθμό αμέτοχη τις εξελίξεις, καθώς το κρίσιμο είναι να βρεθεί φόρμουλα προσέγγιση­ς ανάμεσα στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο σε ένα πλαίσιο που θα ικανοποιεί και τις ελληνικές επιδιώξεις.

 ??  ?? Ο Αλ. Τσίπρας με τον Εσθονό πρωθυπουργ­ό Γιούρι Ράτας, στο Μαξίμου.
Ο Αλ. Τσίπρας με τον Εσθονό πρωθυπουργ­ό Γιούρι Ράτας, στο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece