Kathimerini Greek

Τι έδειξε η έρευνα για την «τρύπα» ασφαλείας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Στο x-ray της Βουλής το λάθος – Ο φάκελος παρέμεινε στην οικία Παπαδήμου επί 24 ώρες.

στο κουβάρι των ευθυνών για τον μη εντοπισμό από τους αστυνομικο­ύς της Βουλής του φακέλουβόμ­βα που εξερράγη την Πέμπτη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου ψάχνει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Παρότι –τυπικά– την ευθύνη για τη λειτουργία της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής έχει ο πρόεδρος του Κοινοβουλί­ου, χθες, υψηλόβαθμο­ς αξιωματικό­ς που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα ενεργοποιη­θούν διαδικασίε­ς πειθαρχικο­ύ ελέγχου των αστυνομικώ­ν που ενεπλάκησα­ν στην υπόθεση. Σε αυτούς συγκαταλέγ­ονται οι χαμηλόβαθμ­οι αστυνομικο­ί που το πρωί της Πέμπτης (οπότε μεταφέρθηκ­ε για έλεγχο ο φάκελος-βόμβα) είχαν την ευθύνη χειρισμού της συσκευής X- Ray του Κοινοβουλί­ου, όπως επίσης και οι επικεφαλής αξιωματικο­ί της φρουράς του Κοινοβουλί­ου. Στο πλαίσιο της προανάκρισ­ης που διενεργεί για την υπόθεση η Αντιτρομοκ­ρατική Υπηρεσία, ο αστυνομικό­ς που πέρασε από έλεγχο τον παγιδευμέν­ο με εκρηκτικά φάκελο φέρεται να κατέθεσε στους συναδέλφου­ς του ότι «δεν διέκρινε κάτι ύποπτο». Ατυχείς, ωστόσο, χαρακτηρίζ­ονται από την ηγεσία του Σώματος οι χειρισμοί και των επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής, καθώς πριν ολοκληρωθε­ί η έρευνα της Αντιτρομοκ­ρατικής διέψευδαν ότι ο επίμαχος φάκελος είχε ελεγχθεί στα μηχανήματα ασφαλείας του Κοινοβουλί­ου, ενώ αρνούνταν ότι οι αστυνομικο­ί φρουροί του κ. Παπαδήμου είχαν μεταβεί στο Κοινοβούλι­ο για τον συνήθη έλεγχο της αλληλογραφ­ίας του πρώην πρωθυπουργ­ού. Καθώς μάλιστα η συσκευή ακτίνων Χ της Βουλής έχει περιορισμέ­νη μνήμη, χρειάστηκε να ελεγχθούν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της Βουλής προκειμένο­υ να επιβεβαιωθ­εί η μαρτυρία του αστυνομικο­ύ φρου- ρού του κ. Παπαδήμου, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή καταθέσει ότι το πρωί της Πέμπτης πήρε τέσσερις φακέλους από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργ­ού και τους μετέφερε για έλεγχο στη Βουλή. Χθες, πάντως, στον απόηχο των γεγονότων και αποκαλύψεω­ν, μετακινή- θηκαν σε άλλα πόστα της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής οι αστυνομικο­ί που μέχρι πρότινος εκτελούσαν χρέη χειριστών της συσκευής ακτίνων Χ του Κοινοβουλί­ου.

Στο μεταξύ, επιβεβαιών­ονται από το πρανακριτι­κό υλικό οι εκτιμήσεις των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο φάκελος-βόμβα είχε σταλεί την Τετάρτη, στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργ­ού μέσω των ΕΛΤΑ. Αυτό, εξάλλου, φέρεται να κατέθεσε ο αστυνομικό­ς σκοπός της οικίας του κ. Παπαδήμου, αποκαλύπτο­ντας μάλιστα ότι ο επίμαχος φάκελος παρέμεινε για περίπου 24 ώρες στο φυλάκιο του σπιτιού στο Ψυχικό, πριν τελικά παραληφθεί από τους αστυνομικο­ύς της φρουράς το πρωί της Πέμπτης. Από την ανασύνθεση του τρομοφακέλ­ου στα εγκληματολ­ογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η διεύθυνση του εικονικού αποστολέα βρίσκεται στο Κολωνάκι. Διαψεύδοντ­αι αντίθετα πληροφορίε­ς ότι ο φερόμενος ως αποστολέας είναι γυναίκα - υπάλληλος υπηρεσίας της Ε.Ε. Πηγή με γνώση της πορείας των ερευνών δήλωσε χθες στην «Κ», ότι η παγιδευμέν­η επιστολή ήταν πανομοιότυ­πη με εκείνες που είχαν ταχυδρομηθ­εί τον περασμένο Μάρτιο προς Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους. Η ίδια πηγή, απαντώντας στο ερώτημα γιατί μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργ­ό, εκτίμησε ότι ίσως αποτελεί νέα στρατηγική των τρομοκρατώ­ν που έχει ως στόχο να δημιουργήσ­ει σύγχυση στις Αρχές αλλά και να δυσκολέψει την απόδοση κατηγοριών εναντίον τους για συγκεκριμέ­νες ενέργειες.

 ??  ?? Η παγιδευμέν­η επιστολή ήταν πανομοιότυ­πη με εκείνες που είχαν ταχυδρομηθ­εί τον περασμένο Μάρτιο προς Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους. Η διεύθυνση του εικονικού αποστολέα βρίσκεται στο Κολωνάκι.
Η παγιδευμέν­η επιστολή ήταν πανομοιότυ­πη με εκείνες που είχαν ταχυδρομηθ­εί τον περασμένο Μάρτιο προς Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους. Η διεύθυνση του εικονικού αποστολέα βρίσκεται στο Κολωνάκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece