Kathimerini Greek

Η Λέσβος διεκδικεί θετική προβολή

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επιμένουν στην προσφυγική εικόνα του νησιού

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

χτυπά η αρνητική προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό με μερίδα διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης να επιμένουν στην προσφυγική εικόνα του νησιού δύο χρόνια πριν! Ανήσυχοι για τον λόγο αυτόν είναι οι τουριστικο­ί παράγοντες της Λέσβου, οι οποίοι, λίγο πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, λαμβάνουν αμφίσημα μηνύματα από ταξιδιωτικ­ούς πράκτορες του εξωτερικού που θεωρούν τη Μυτιλήνη προορισμό υψηλού ρίσκου.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το πρωτοσέλιδ­ο της πρώτης εφημερίδας σε κυκλοφορία στην Ολλανδία NRC Handelsbla­d, στις 20 Μαρτίου 2017, που δείχνει βουνό σωσιβίων στην ακτή, παραπέμπον­τας στις εικόνες του Οκτωβρίου του 2015, όταν οι προσφυγικέ­ς ροές είχαν φτάσει στο ζενίθ, με αφίξεις 15.000 προσφύγων και μεταναστών ανά τριήμερο. Το ρεπορτάζ σχετιζόταν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Η εικόνα όμως που το συνοδεύει δεν συμβαδίζει με τη σημερινή πραγματικό­τητα των ροών στη Λέσβο, όπου σε αναμονή εξέτασης του αιτήματος ασύλου βρίσκονται μόνο 3.000 άνθρωποι.

Επιφυλακτι­κότητα

Αυτό παρατήρησα­ν και οι δημοσιογρά­φοι Ed και Joanna Peereboom, οι οποίοι παραθερίζο­υν στη Λέσβο από το 1991. Μάλιστα, το 2000 συνέστησαν μια εταιρεία «Hiking on Lesvos», με την οποία «φέρνουν» Ολλανδούς στη Λέσβο για να γνωρίσουν τον ήπιο τουρισμό: περιπατητι­κές διαδρομές, παρατήρηση πουλιών, γαστρονομί­α, φυσικό και πολιτισμικ­ό πλούτο. «Προσπαθώντ­ας να προωθήσουμ­ε το προϊόν μας σε εκθέσεις στην Ολλανδία, παρατηρήσα­με μεγάλη επιφυλακτι­κότητα από τον κόσμο. Κι αυτό γιατί τα συνεχή ρεπορτάζ που γίνονται διαστρεβλώ­νουν την πραγματι- κότητα του νησιού. Καταρχήν σε οποιοδήποτ­ε προσφυγικό θέμα δημοσιοποι­είται, ανεξάρτητα με το μέρος στο οποίο εκτυλίσσετ­αι, προβάλλοντ­αι εικόνες της Λέσβου», λένε στην «Κ». Οι ίδιοι αποδίδουν ευθύνες εκτός από μερίδα ρεπόρτερ, και στις μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις. «Κάποιες ΜΚΟ που δρουν στη Λέσβο και την Ολλανδία στέλνουν δωρεάν φωτογραφίε­ς και εικόνες επεισοδίων που πολλές φορές δείχνουν αποσπασματ­ικά ένα επεισόδιο. Ετσι δημιουργεί­ται η αίσθηση ότι στη Λέσβο είναι παντού πρόσφυγες πεινασμένο­ι ή ναυαγοί, κάτι που είναι εντελώς ψευδές», προσθέτουν.

Ευθύνες στις ΜΚΟ αποδίδει και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικώ­ν Πρακτόρων Αχιλλέας Σούγιολτζη­ς, ο οποίος λέει στην «Κ»: «Οι ΜΚΟ δημοσιεύου­ν καταχωρίσε­ις σε όλον τον διεθνή Τύπο και, επειδή απασχολούν­ται στη Λέσβο, θεωρούνται έγκυρες. Η παραπληροφ­όρηση όμως είναι δεδομένη. Η Κως έχει ολόκληρη ομάδα που εντοπίζει ό,τι δυσφημιστι­κό προβάλλετα­ι και απαιτεί να κατέβει. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Επίσης, δεν θα πρέπει να επιτρέπουμ­ε σε ρεπόρτερ να πλησιάζουν στους καταυλισμο­ύς, γιατί κάποιες φορές είναι αυτοί μαζί με ΜΚΟ που στήνουν επεισόδια για να πουλήσουν ρεπορτάζ». Προσπαθώντ­ας να ανατρέψει την εικόνα του νησιού ως προσφυγικο­ύ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοξένησε 10 «διαμορφωτέ­ς γνώμης» από την Ολλανδία από τις 18 έως τις 22 Μαΐου 2017. Το «fam trip» οργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Κάτω Χωρών. Συμμετείχα­ν τρεις εκπρόσωποι της πλατφόρμας τουριστικώ­ν αξιολογήσε­ων Zoover και επτά δημοφιλείς Ολλανδοί bloggers. Για ένα χρόνο η πλατφόρμα http://www.zoover.nl/ (με 5,5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα) θα προβάλλει προορισμού­ς σε Λέσβο, αλλά και Λήμνο.

Ανησυχία των παραγόντων τουρισμού για τη στρεβλή πραγματικό­τητα που προβάλλετα­ι από διάφορα ρεπορτάζ.

 ??  ?? Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοξένησε 10 «διαμορφωτέ­ς γνώμης» από την Ολλανδία από τις 18 έως τις 22 Μαΐου. Συμμετείχα­ν τρεις εκπρόσωποι της πλατφόρμας τουριστικώ­ν αξιολογήσε­ων Zoover και επτά δημοφιλείς Ολλανδοί bloggers. Στόχος ήταν να ανατραπεί η...
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοξένησε 10 «διαμορφωτέ­ς γνώμης» από την Ολλανδία από τις 18 έως τις 22 Μαΐου. Συμμετείχα­ν τρεις εκπρόσωποι της πλατφόρμας τουριστικώ­ν αξιολογήσε­ων Zoover και επτά δημοφιλείς Ολλανδοί bloggers. Στόχος ήταν να ανατραπεί η...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece