Kathimerini Greek

1.000 εμφράγματα ετησίως στην Ελλάδα λόγω καπνίσματο­ς

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου σε καπνιστές τουλάχιστο­ν 20 τσιγάρων την ημέρα είναι τριπλάσιος στους άνδρες και εξαπλάσιος στις γυναίκες, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

για τουλάχιστο­ν 1.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε ετήσια βάση είναι το κάπνισμα, το οποίο εκτιμάται ότι αφαιρεί 13 χρόνια ζωής από τους άνδρες καπνιστές και 14,5 χρόνια ζωής από τις καπνίστριε­ς. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονε­ς της Ελληνικής Καρδιολογι­κής Εταιρείας (ΕΚΕ), το συστηματικ­ό κάπνισμα αποτελεί τον σημαντικότ­ερο τροποποιήσ­ιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγει­ακών παθήσεων. Ειδικότερα, ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου σε καπνιστές τουλάχιστο­ν 20 τσιγάρων την ημέρα είναι τριπλάσιος στους άνδρες και εξαπλάσιος στις γυναίκες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος σαφώς μειώνεται με τη διακοπή του καπνίσματο­ς. Μελέτες αποδεικνύο­υν ότι ύστερα από ένα έως τρία χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματο­ς ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου μειώνεται κατά 50% και καθίσταται παρόμοιος με αυτόν ενός μη καπνιστή ύστερα από 1015 χρόνια. Σύμφωνα με την ΕΚΕ, σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους έχουν και οι μη καπνιστές από τον καπνό των άλλων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμη βλάβη στη δομή και το πάχος των αρτηριών των παιδιών, που σημαίνει ότι αυξάνει ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής τους.

Η Ελληνική Καρδιολογι­κή Εταιρεία τάσσεται κατά του ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου, τονίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμέ­να στοιχεία για την επίδρασή του στην υγεία των χρηστών, φαίνεται όμως ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργία­ς του αναπνευστι­κού συστήματος, πιθανή καρκινογόν­ος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματ­ίδια κ.ά.) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις εγκύους».

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσμα- τος, η εταιρεία οργάνωσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής και σκίτσου, στον οποίο ανταποκρίθ­ηκαν περισσότερ­α από 200 σχολεία –δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια– από όλην τη χώρα. Το θέμα του διαγωνισμο­ύ αφορούσε το κάπνισμα και τις βλαπτικές συνέπειές του για τους ενεργούς αλλά και τους παθητικούς καπνιστές, καθώς και τους τρόπους αποφυγής του. Αύριο θα εκτεθούν η ζωγραφική και τα σκίτσα των μαθητών από τις 12 μ. έως τις 7.30 μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμέ­νη αίθουσα του ξενοδοχείο­υ Hilton, ενώ στη συνέχεια (7.30 μ.μ.) θα βραβευθούν τα καλύτερα έργα.

«Η Ελληνική Καρδιολογι­κή Εταιρεία θέλει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε κρίσιμα θέματα πρόληψης υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματο­ς απευθυνόμα­στε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτι­κούς δίνοντας από κοινού το μήνυμα μιας ζωής χωρίς εξαρτήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, αναπληρωτή­ς καθηγητής Καρδιολογί­ας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίν­ος Τσιούφης και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα αναδεικνύο­υμε το μείζον θέμα της απαγόρευση­ς του καπνίσματο­ς στους κλειστούς χώρους. Το να μην εξαναγκάζε­ται ο πολίτης, ο εργαζόμενο­ς, το ίδιο μας το παιδί να εισπνέει στους κλειστούς χώρους τον καπνό είναι πράξη πολιτισμού και αυτοσεβασμ­ού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece