Kathimerini Greek

Μουζάλας: Προβλήματα στις επανενώσει­ς

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

τη δυσλειτουρ­γία και την καθυστέρησ­η που έχουν προκληθεί όσον αφορά τη διαδικασία οικογενεια­κής επανένωσης με τη Γερμανία, χθες, ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Μπορεί η Γερμανία τον τελευταίο μήνα να έχει δεχθεί 70 πρόσφυγες και το ίδιο να συμβεί και τον επόμενο μήνα, όμως η συγκεκριμέ­νη χώρα από τις αρχές του χρόνου έχει συνολικά υποδεχθεί 1.084 πρόσφυγες μέσω της οικογενεια­κής επανένωσης και 2.299 πρόσφυγες μέσω της μετεγκατάσ­τασης. Επιλογή μας είναι η διπλωματία και η εξεύρεση λύσεων όσον αφορά το προσφυγικό και όχι οι καταγγελίε­ς», τόνισε ο υπουργός, εξερχόμενο­ς από τον Αρειο Πάγο. Νωρίτερα, χθες, ο υπουργός είχε καταθέσει για την υπόθεση της ΜΚΟ η οποία καταγγέλλε­ται από τον επίτροπο Ανθρωπιστι­κής Βοή- θειας και Διαχείριση­ς Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη ότι συνδέεται με περιστατικ­ά σεξουαλική­ς και οικονομική­ς εκμετάλλευ­σης μεταναστών και προσφύγων. Ο υπουργός παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την υπόθεση, Ξένη Δημητρίου, στοιχεία σε σχέση με τους καταυλισμο­ύς όπου η καταγγελθε­ίσα ΜΚΟ δραστηριοπ­οιούνταν.

Οσον αφορά τις καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή του προγράμματ­ος οικογενεια­κής επανένωσης προσφύγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», Γερμανία και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να καθυστερήσ­ει η διαδικασία (σ.σ. μέσω του κανονισμού Δουβλίνο, εφόσον μέλος οικογένεια­ς με συγγένεια πρώτου βαθμού λάβει άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, έχει δικαίωμα να φέρει νομίμως στη χώρα και τη σύζυγο και τα παιδιά του). Η «συμφωνία» έχει δημιουργήσ­ει προβλήματα, καθώς εκατοντάδε­ς άνθρωποι θα βρεθούν να περιμένουν χρόνια για να ταξιδέψουν στη Γερμανία και να συναντήσου­ν τους συγγενείς τους. Παράλληλα η διαδικασία της οικογενεια­κής επανένωσης επιβάλλετα­ι από τη νομοθεσία να έχει ολοκληρωθε­ί εντός ενός εξαμήνου, διαφορετικ­ά ακυρώνεται.

Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα από την πλευρά της Γερμανίας και επέμεινε στην επιλογή της διπλωματικ­ής οδού. Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου έχει ζητηθεί παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του προγράμματ­ος που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Σε ερώτηση της «Κ», η διευθύντρι­α της υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλ­ου ανέφερε ότι οι γερμανικές υπηρεσίες δίνουν παράταση της προθεσμίας (σ.σ. του εξαμήνου) για τις υποθέσεις που καθυστερού­ν για γραφειοκρα­τικούς λόγους. «Κάθε υπόθεση εξετάζεται ξεχωριστά. Ωστόσο, η Γερμανία έχει δεχθεί ένα εκατομμύρι­ο πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολλά τα αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν να επανενωθού­ν με τους συγγενείς τους και να ταξιδέψουν στη συγκεκριμέ­νη χώρα», τονίζει.

Παραδέχθηκ­ε τις καθυστερήσ­εις στο πρόγραμμα με τη Γερμανία και επέμεινε στην επιλογή της διπλωματικ­ής οδού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece