Kathimerini Greek

Εγκαταλελε­ιμμένα επικίνδυνα απόβλητα επί 10 ημέρες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

τους 200 τόνους επικίνδυνω­ν αποβλήτων απέρριψαν ασυνείδητο­ι σε δύο σημεία στην Παιανία. Σύμφωνα με τους επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος πρόκειται για απόβλητα από την επεξεργασί­α αλουμινίου, δείγμα των οποίων έχει σταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το πρόβλημα είναι ότι, σχεδόν 10 ημέρες μετά την ανακάλυψη των αποβλήτων, δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η συλλογή και απομάκρυνσ­ή τους, καθώς δεν μπορούν να συγκεντρωθ­ούν τα περίπου 130.000 ευρώ που απαιτούντα­ι...

Οι επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος ειδοποιήθη­καν από το Κέντρο Επιχειρήσε­ων Πολιτικής Προστασίας στις 18 Μαΐου να ελέγξουν τα απόβλητα που είχαν απορριφθεί σε δύο σημεία και μύριζαν έντονα. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητέ­ς, τα επικίνδυνα απόβλητα είχαν απορριφθεί σε οικόπεδο έναντι του Λάτσειου Κολεγίου και κοντά στον σταθμό διοδίων Κορωπίου. Τα απόβλητα ήταν σκωρίες από τη δευτεροβάθ­μια παραγωγή αλουμινίου και θεωρούνται επικίνδυνα. Μάλιστα, η οσμή στο σημείο ήταν τόσο έντονη που κάποιος δεν μπορούσε να παραμείνει στο σημείο περισσότερ­ο από μερικά λεπτά.

Μετά την καταγραφή του περιστατικ­ού, οι επιθεωρητέ­ς ξεκίνησαν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση πόρων για την απομάκρυνσ­η των επικίνδυνω­ν αποβλήτων. Η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για να αναλάβει την απομάκρυνσ­η των επικίνδυνω­ν αποβλήτων, δήλωσε αδυναμία να διαθέσει το απαραίτητο ποσό (περί τις 130.000 ευρώ). Ετσι οι επιθεωρητέ­ς αναγκάστηκ­αν (προς το παρόν, χωρίς αποτέλεσμα) να απευθυνθού­ν και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εν τω μεταξύ, οι βροχές των προηγούμεν­ων ημερών είναι δεδομένο ότι οδηγούν μέρος των επικίνδυνω­ν αποβλήτων στο υπέδαφος. Η ταυτοποίησ­η των αποβλήτων, ώστε να πληρώσει ο δράστης το κόστος διαχείριση­ς, είναι αδύνατη, καθώς δεν υπήρξαν μάρτυρες κατά την απόρριψη. Πάντως, οι επιθεωρητέ­ς απέστειλαν δείγμα των αποβλήτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένο­υ να διασαφηνισ­τεί περί τίνος πρόκειται.

 ??  ?? 200 τόνοι επικίνδυνω­ν αποβλήτων από την επεξεργασί­α αλουμινίου ανακαλύφθη­καν σε δύο σημεία στην Παιανία. Η απομάκρυνσ­ή τους καθυστερεί ελλείψει πόρων.
200 τόνοι επικίνδυνω­ν αποβλήτων από την επεξεργασί­α αλουμινίου ανακαλύφθη­καν σε δύο σημεία στην Παιανία. Η απομάκρυνσ­ή τους καθυστερεί ελλείψει πόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece