Kathimerini Greek

Οι επιβάτες απάντησαν με δική τους... απεργία

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

εργασίας που προκηρύχθη­καν από τους εργαζομένο­υς οδήγησαν σε –αδικαιολόγ­ητη– ακύρωση, με απόφαση της διοίκησης, του συνόλου των δρομολογίω­ν της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκαλώντα­ς την έντονη διαμαρτυρί­α των επιβατών. Εκείνοι με τη σειρά τους αποφάσισαν να προχωρήσου­ν σε στάση «πληρωμών» δηλώνοντας ότι δεν θα ανανεώσουν τις κάρτες απεριορίστ­ων διαδρομών τον επόμενο μήνα. Ολο αυτό το αλαλούμ οδήγησε τελικώς στην αναστολή των στάσεων εργασίας, που είχαν προγραμματ­ιστεί για σήμερα και αύριο. Ετσι κανονικά θα πραγματοπο­ιηθούν όλα τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σήμερα και αύριο, ενώ ακινητοποι­ημένοι θα παραμείνου­ν οι συρμοί την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας, στην οποία προχωρούν, κανονικά, οι μηχανοδηγο­ί του ΟΣΕ.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, όταν οι εργαζόμενο­ι ανακοίνωσα­ν τις στάσεις εργασίας για σήμερα και αύριο σε ώρες που δεν θα εμπόδιζαν τη μετάβαση των επιβατών από και προς την εργασία τους, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να αναστείλει το σύνολο των δρομολογίω­ν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας «για να μην προκληθεί ταλαιπωρία, αναστάτωση και σύγχυση στους επιβάτες», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ενέργεια αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένω­ν Επιβατών Προαστιακο­ύ, ο οποίος με ανακοίνωσή του κοινοποίησ­ε την πρόθεση των μελών του (επιβάτες που χρησιμοποι­ούν καθημερινά τον Προαστιακό) να μην ανανεώ- σουν τις κάρτες απεριορίστ­ων διαδρομών του επόμενου μήνα. «Με το έτσι θέλω, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς ίχνος σεβασμού προς το επιβατικό κοινό, αναστέλλει τα δρομολόγια για τρεις ημέρες και δεν έχει επέμβει ακόμη κανείς. Ούτε το αρμόδιο υπουργείο, ούτε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμ­ων και ούτε οι αρμόδιοι εισαγγελεί­ς», αναφέρει εκπρόσωπος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Σωματείου.

Σημειώνετα­ι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει προβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχη ενέργεια να ακινητοποι­ήσει για όλο το 24ωρο τα τρένα με αφορμή στάσεις εργασίας των εργαζομένω­ν. Ολη η παραπάνω αναστάτωση οδήγησε τελικώς, χθες, παραμονή των κινητοποιή­σεων, σε αναστολή από πλευράς εργαζομένω­ν των στάσεων εργασίας που ήταν προγραμματ­ισμένες για σήμερα και αύριο. Αντιθέτως, προχωρούν κανονικά στην 24ωρη απεργία, που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη, οπότε και δεν θα κυκλοφορήσ­ει κανένα τρένο του ΟΣΕ ή του Προαστιακο­ύ, ενώ δεν θα πραγματοπο­ιηθούν τα δρομολόγια του μετρό από τη «Δουκίσσης Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο.

Ακινητοποι­ημένοι οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Πέμπτη – Αναστολή στάσεων εργασίας που είχαν προγραμματ­ιστεί για σήμερα και αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece