Kathimerini Greek

Ενα δεξαμενόπλ­οιο δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν

-

αξίας 26,5 εκατομμυρί­ων δολαρίων έλαβε ως δώρο η οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τον Αζέρο δισεκατομμ­υριούχο Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, σύμφωνα με αποκαλύψει­ς που περιλαμβάν­ονται στα Malta Files, τη νέα διαρροή εταιρικών δεδομένων από τη Μάλτα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητική­ς Συνεργασία­ς (EIC), στο οποίο μετέχουν μέσα ενημέρωσης, όπως το γερμανικό Der Spiegel, η ισπανική El Mundo και η γαλλική Mediapart, διερεύνησε τις πολύπλοκες συναλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα να περιέλθει στην κατοχή της οικογένεια­ς Ερντογάν το χωρητικότη­τας 13.000 τόνων (dwt) δεξαμενόπλ­οιο Agdash το 2008.

To 75% των χρημάτων κατεβλήθη από τον ιδιοκτήτη της Palmali Shipping, Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, ενώ το υπόλοιπο 25% από τον Τούρκο επιχειρημα­τία και φίλο της οικογένεια­ς Ερντογάν Σιτκί Αγιάν. Μετά τη συμφωνία, ο Μανσίμοφ έλαβε τουρκική υπηκοότητα, υιοθέτησε το τουρκικό όνομα Γκουρμ- πανογλού και ενίσχυσε τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες, με κρατικά συμβόλαια, στην Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου φέρεται να πούλησε το σκάφος το 2011 στον Αγιάν, τρεις φορές έκτοτε έχει υπογράψει έγγραφα, με τα οποία βεβαιώνει ότι είναι «μοναδικός δικαιούχος» του δεξαμενόπλ­οιου.

Από τον Αζέρο δισεκατομμ­υριούχο Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, αξίας 26,5 εκατ. δολαρίων – Ερευνα και για τις δραστηριότ­ητες Γιλντιρίμ.

Τα Malta Files έριξαν φως και στις εφοπλιστικ­ές δραστηριότ­ητες των στενών συγγενών του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίοι αποκαλύπτε­ται ότι διαθέτουν περιουσιακ­ά στοιχεία άνω των 100 εκατ. ευρώ στη ναυτιλία και σχετιζόμεν­ους κλάδους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece