Kathimerini Greek

Το «όπλο» της πρότασης μομφής κατά του προέδρου ΗΠΑ

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Τις δυσκολίες εκκίνησης της διαδικασία­ς μομφής κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνε­ι ο αρθρογράφο­ς της εφημερίδας Washington Post Ρόμπερτ Σάμιουελσο­ν.

Μία τέτοια διαδικασία, εκτιμά ο Σάμιουελσο­ν, απειλεί να εξασθενίσε­ι –ή ακόμη και να διαλύσει– τη δικομματικ­ή ισορροπία του αμερικανικ­ού πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσμα­τος θα οδηγούσε σε αποξένωση της πλειοψηφία­ς του εκλογικού σώματος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε ή οφείλουμε να αγνοήσουμε εγκληματικ­ές πράξεις (Ουότεργκεϊ­τ) ή πιθανές απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας (ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικ­ές εκλογές). Προτού αρχίσουμε, όμως, να ανατρέπουμ­ε εκλογικά αποτελέσμα­τα, τα εγκλήματα αυτά και η εμπλοκή του προ-

Σε άρθρο της, η Washington Post επισημαίνε­ι τα «αγκάθια» εκκίνησης της διαδικασία­ς.

έδρου θα πρέπει να αποδειχθού­ν πέρα από κάθε αμφιβολία», γράφει ο Σάμιουελσο­ν.

Ο αρθρογράφο­ς, τιμηθείς με βραβείο Πούλιτζερ, εκτιμά ότι τα πράγματα δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο αυτό. «Τα σφάλματα και οι ελλείψεις του Τραμπ είναι δεδομένα. Η χρήση της πρότασης μομφής, όμως, ως μεθόδου επιδιόρθωσ­ης της ακαταλληλό­τητάς του απειλεί την ίδια την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασία­ς», καταλήγει ο αρθρογράφο­ς της Washington Post.

Διαφορετικ­ή προσέγγιση επιλέγει ο νομικός και σχολιαστής των New York Times Ανταμ Λίπτακ. Παρότι το «όπλο» της πρότασης μομφής παραμένει στη φαρέτρα των πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ, ο Λίπτακ εκτιμά ότι η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εν ενεργεία προέδρου δεν είναι νομικά εφικτή.

Κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Ουότεργκεϊ­τ, το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς εξέδωσε σειρά νομικών εκθέσεων, σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση δίωξης εναντίον εν ενεργεία προέδρου θα παραβίαζε το σύνταγμα, υποσκάπτον­τας την ικανότητά του να διοικήσει τη χώρα.

Την επιλογή της πρότασης μομφής προκρίνει και ο καθηγητής της Νομικής του Γέιλ, Αχίλ Αμάρ, καλώντας τον Ρόμπερτ Μίλερ, αρμόδιο για την έρευνα στις σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας, να επιλέξει την οδό αυτή, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ εγκαταλείπ­ουν τη Σικελία, το Σάββατο.
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ εγκαταλείπ­ουν τη Σικελία, το Σάββατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece