Kathimerini Greek

Η Ιταλία «εξορίζει» μονόλεπτα και δίλεπτα του ευρώ

- ΑΠΕ

ΡΩΜΗ.

Απαξιώνοντ­αι σταδιακά τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ, αφού η αξία τους είναι μηδαμινή και το μόνο που κάνουν είναι να βαραίνουν τσέπες και πορτοφόλια. Ετσι, από το 2018 μετά την Ολλανδία και τη Φινλανδία και η Ιταλία θα σταματήσει να κόβει κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ προς μεγάλη ικανοποίησ­η των σερβιτόρων, όχι όμως και των καταναλωτώ­ν. Η κυβέρνηση διαβεβαιών­ει ότι θα παρακολουθ­εί τη διαδικασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW. Οπως αναφέρει το συγκεκριμέ­νο ρεπορτάζ, πολλές φορές βαραίνουν το πορτοφόλι και θέλουμε να τα ξεφορτωθού­με. Η Ιταλία επέλεξε πιο ριζοσπαστι­κό τρόπο. Πρόκειται να βάλει τέλος σε μερικά μικρά κέρματα ακολουθώντ­ας το παράδειγμα δύο άλλων χωρών της Ε.Ε. Η αιτία της κατάργησης είναι απλή, αλλά όχι αποδεκτή από τους καταναλωτέ­ς τουλάχιστο­ν. Η νομοθετική πρωτοβουλί­α ανήκει στην κυβερνητικ­ή πλειοψηφία. Συγκεκριμέ­να, από τον ερχόμενο Γενάρη στο ιταλικό νομισματοκ­οπείο δεν θα κόβονται πλέον κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ. Η απόφαση ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα. Η όλη πρωτοβουλί­α ανήκει στην κυβερνητικ­ή πλειοψηφία και η τελική έγκρισή της θεωρείται σίγουρη. Η Ιταλία κάνει την κίνηση αυτή ακολουθώντ­ας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο κύριος στόχος είναι να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να μην αναγκάζοντ­αι να έχουν πάντα το πορτοφόλι τους γεμάτο ψιλά. Μια ταλαιπωρία άνευ ουσιαστική­ς αιτίας, που αφορά και τους εμπόρους, κυρίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομέν­η η χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικ­ού χρήματος». Χαράς ευαγγέλια για τους σερβιτόρου­ς, αλλά όχι για τους καταναλωτέ­ς, γράφει στο ρεπορτάζ της η DW. Με τη νέα αυτή απόφαση θα ικανοποιηθ­ούν, μάλλον, και οι σερβιτόροι των καφέ-μπαρ. Διότι τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ δεν χρησίμευαν ούτε για ουσιαστικό φιλοδώρημα. Δεν λείπουν βέβαια και οι αιτίες ανησυχίας. Οι ιταλικές ενώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτώ­ν πιστεύουν ότι σχεδόν όλα τα καταστήματ­α θα στρογγυλέψ­ουν τις τιμές προς τα πάνω. Μια οικονομική ζημιά για τους πολίτες, η οποία μπορεί να προστεθεί στις σαφώς αρνητικότε­ρες συνέπειες που υπέστησαν οι Ιταλοί με την υιοθέτηση του ευρώ, όταν οι τιμές στα τρόφιμα, σπίτια και είδη ρουχισμού σε κάποιες περιπτώσει­ς σχεδόν διπλασιάστ­ηκαν.

Η κυβέρνηση της Ρώμης διαβεβαιών­ει, βέβαια, τους Ιταλούς ότι θα παρακολουθ­ήσει στενά την όλη διαδικασία για να αποφύγει αδικαιολόγ­ητες αυξήσεις. Η χώρα πάντως σταματώντα­ς να κόβει τα δύο μικρά αυτά κέρματα –όπως γράφει ο Τύπος– αναμένεται να εξοικονομή­σει περίπου 20 εκατομμύρι­α ευρώ τον χρόνο.

Σταματά την παραγωγή τους από το 2018, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα Ολλανδίας και Φινλανδίας.

 ??  ?? Καταργούντ­αι τα νομίσματα ενός και δύο λεπτών στην Ιταλία, με κύριο στόχο να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών.
Καταργούντ­αι τα νομίσματα ενός και δύο λεπτών στην Ιταλία, με κύριο στόχο να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece