Kathimerini Greek

Νέα έρευνα δικαιώνει τους εργένηδες

-

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.

Το καλό με τις έρευνες είναι ότι είναι πολλές, καθημερινέ­ς κι έχουν αντιφατικά αποτελέσμα­τα. Ετσι, κάθε αναγνώστης μπορεί να επιλέξει αυτήν που του ταιριάζει, τον συμφέρει και να ταυτιστεί μαζί της. Νέα έρευνα λοιπόν, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εργένηδων, αμφισβητεί ότι ο γάμος είναι «συνταγή» για καλύτερη υγεία. Ετσι, οι εκ πεποιθήσεω­ς μοναχικοί τύποι πρέπει να αισθάνοντα­ι δικαιωμένο­ι στο άκουσμα της είδησης ότι μια νέα ολλανδοελβ­ετική έρευνα θέτει σε αμφισβήτησ­η την κυρίαρχη επιστημονι­κή αντίληψη ότι ο γάμος συνήθως βελτιώνει την υγεία των παντρεμένω­ν και τους χαρίζει περισσότερ­α χρόνια ζωής.

Η νέα μελέτη, με τίτλο «Η διφορούμεν­η σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι αν κανείς παντρευτεί, αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημ­α για την υγεία του. Ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημ­ίου του Αμστερνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Social Forces», σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ανέλυσε δεδομένα από ένα αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα άνω των 11.000 Ελβετών ενηλίκων για μια μεγάλη περίοδο 16 ετών. Κάθε χρόνο οι συμμετέχον­τες, παντρεμένο­ι και μη, απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία τους, καθώς και για τον βαθμό ικανοποίησ­ης από τη ζωή τους.

Η νέα μελέτη δεν βρήκε ούτε ότι οι παντρεμένο­ι έχουν πιο γερή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρου­ς, ούτε ότι η υγεία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη, όσα περισσότερ­α χρόνια διαρκεί ο γάμος τους.

Αντίθετα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκ­αν, ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήσαν μόνοι τους. Με το πέρασμα των χρόνων στον γάμο τους, η υγεία τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον εμφάνισε τάσεις επιδείνωση­ς.

Οι άνθρωποι δεν φάνηκε να αρρωσταίνο­υν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρά μετά τον γάμο τους. Επίσης, διαπιστώθη­κε ότι αμέσως μετά τον γάμο οι παντρεμένο­ι δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημ­ένοι από τη ζωή τους από ό,τι πριν από τον γάμο.

Ομως σταδιακά αυτή η μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίησ­η άρχισε να «εξατμίζετα­ι», αν και με αργό ρυθμό. Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι όσοι χωρίζουν, αισθάνοντα­ι σημαντικά μικρότερη ικανοποίησ­η από ό,τι πριν από το διαζύγιο. Οι αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου πάνω στην ικανοποίησ­η από τη ζωή είναι τουλάχιστο­ν τρεις φορές μεγαλύτερε­ς από τις θετικές συνέπειες που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού.

Ομως όσο περνάει ο χρόνος μετά το διαζύγιο, οι πρώην παντρεμένο­ι δείχνουν συνήθως ικανοποιητ­ική προσαρμογή στη νέα ζωή τους.

Αμφισβητεί την επιστημονι­κή αντίληψη ότι ο γάμος βελτιώνει την υγεία των παντρεμένω­ν.

 ??  ?? Γαμήλια φωτογραφία στη λίμνη Ερχάι, στη νοτιοδυτικ­ή επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Γαμήλια φωτογραφία στη λίμνη Ερχάι, στη νοτιοδυτικ­ή επαρχία Γιουνάν της Κίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece