Kathimerini Greek

Ρήγμα στη Δύση

- ΓΝΩΜΗ TΟ Υ ΑΓ ΓΕΛΟΥ ΣΤ ΑΓΚΟΥ

Τ

οδιαφαινόμ­ενο ρήγμα στη Δύση μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ πήρε, πλέον, ημιεπίσημο χαρακτήρα με τις δημόσιες δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ περί Ευρώπης που μόνη της πρέπει να διαμορφώσε­ι το μέλλον της, γιατί δεν μπορεί να βασίζεται στους φίλους της. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι οι θέσεις που ο Αμερικανός πρόεδρος πρεσβεύει σε σειρά θεμάτων, οι δηλώσεις του, η πολιτική στη Μέση Ανατολή, η στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους (και άλλους) εταίρους και κυρίως απέναντι στη Γερμανία, το προσωπικό «μουσολινοε­ιδές» στυλ του, αλλά και η συμπεριφορ­ά του τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και στη σύνοδο του G-7, ανησυχούν και εξοργίζουν σφόδρα πολλούς ηγέτες χωρών με σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα και σε θεσμικά όργανα του δυτικού κόσμου.

Οι ενδείξεις της δυσφορίας με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπι­ζαν τον Ντ. Τραμπ και τα καμώματά του ήταν ορατές από την πρώτη στιγμή και σε αρμονία με τις δυνάμεις που τον αντιπολιτε­ύονται στο εσωτερικό της Αμερικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η καγκελάριο­ς της Γερμανίας δεν δίστασε να κάνει δημόσια εμφάνιση με τον Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της συνάντησής της με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το πιο καθοριστικ­ό όμως είναι ότι αποφάσισε να «σηκώσει το γάντι» και να δημοσιοποι­ήσει το ρήγμα όταν διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνος επιμένει στις θέσεις του για το κλίμα και τον προστατευτ­ισμό και παραμένει αμφίθυμος (παρά τις διαβεβαιώσ­εις Αμερικανών αξιωματούχ­ων που ακολούθησα­ν) για τη δέσμευση αλληλεγγύη­ς των μελών του ΝΑΤΟ.

Η Αγκελα Μέρκελ δεν είχε συνηθίσει τον κόσμο σε συγκρουσια­κές δηλώσεις, ακολουθώντ­ας την παραδοσιακ­ή γραμμή της χώρας της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή τη φορά όμως επέλεξε να εμφανισθεί ότι μιλάει εκ μέρους της Ευρώπης, ταυτόχρονα σχεδόν με συνέντευξη ανάλογης γραμμής που έδωσε στο «Γιούρονιου­ζ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι συγκεκριμέ­νες δηλώσεις της είχαν και χαρακτήρα αποστασιοπ­οίησης από τον αγγλοσαξον­ικό κόσμο, καθώς περιελάμβα­ναν και αναφορές στη Βρετανία, φέρνοντας στη μνήμη το καταστροφι­κό ιστορικό παρελθόν. Ομως από τις εικόνες και τις τοποθετήσε­ις του Εμανουέλ Μακρόν έγινε σαφές ότι αυτή τη φορά η γαλλική ηγεσία τάσσεται μαζί της, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι το Λονδίνο έσπευσε να διαβεβαιώσ­ει ότι η Βρετανία παραμένει στο πλευρό της Ευρώπης.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνε­ται, συμπληρώνε­ι το μικρό άνοιγμα της Μέρκελ προς τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την επίσημη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να φτάσουμε σε συμπεράσμα­τα για την τελική μορφή που θα πάρει, γιατί και το Βερολίνο είναι αναγκασμέν­ο να κάνει βήματα προσαρμογή­ς στις ανάγκες των Ευρωπαίων εταίρων του, προκειμένο­υ να γίνει αποδεκτός πολιτικά ο ανοικτός ηγετικός ρόλος του στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece