Kathimerini Greek

Χρήσιμος, όχι αρεστός

-

Ε

ίχε την πολιτική τόλμη να λέει την αλήθεια ακόμη και όταν ήταν δυσάρεστη. Αλλωστε, τότε έχει σημασία. Τότε αποτελεί στάση ευθύνης. Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης ήταν από τις λιγοστές περιπτώσει­ς Ελλήνων πολιτικών που επέλεξαν να είναι χρήσιμοι παρά αρεστοί. Ισως γι’ αυτό και δεν αγαπήθηκε όπως άλλοι. Ωστόσο, κέρδισε την αναγνώριση πολλών, σημαντικών, εντός και εκτός Ελλάδος.

Παρότι υπήρξε «ήρεμη δύναμη», πολιτικός της ουσίας και όχι του μπαλκονιού, κατάφερε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και έναν εκλογικό νόμο που σχεδιάσθηκ­ε για να αποτρέψει την ανάρρησή του στην εξουσία, να λάβει το 47%. Πόσοι το έχουν καταφέρει; Υπήρξε υπέρμαχος του μικρού κράτους, της απελευθέρω­σης της οικονομίας. Σε μια χώρα όπου η είσοδος στο Δημόσιο αποτελούσε όνειρο ζωής, όπου αριστεροί, κεντρώοι, αλλά και οι περισσότερ­οι δεξιοί ήταν κρατιστές, η στάση αυτή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι οφείλουν να του αναγνωρίσο­υν πολιτικό θάρρος. Επέλεξε τον δύσκολο δρόμο των θυσιών, που αποσκοπούσ­αν να διασφαλίσο­υν ένα βιώσιμο αύριο και όχι τον εύκολο, των παροχών, που ναρκοθετού­ν το μέλλον. Οι αντίπαλοί του τον χαρακτήριζ­αν «ακραίο νεοφιλελεύ­θερο». Παρότι πρόβαλε με παρρησία τις φιλελεύθερ­ες απόψεις του, και ώς ένα βαθμό έκανε πράξη τον περιορισμό του κράτους, η κύρια παρακαταθή­κη που αφήνει δεν αφορά την οικονομία. Αφορά την πολιτική στάση ευθύνης ενάντια στις σειρήνες της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πολυσχιδής προσωπικότ­ητα –με πολλά τρωτά, και παθιασμένο­υς εχθρούς–, ήταν ο τελευταίος των μεγάλων ηγετών που σημάδεψαν την ελληνική πολιτική ζωή στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της 58χρονης πολιτικής και κοινοβουλε­υτικής δράσης του –έως το 2004, σε ηλικία 86 ετών, έδινε το «παρών» στην Ολομέλεια της Βουλής– έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στον δημόσιο βίο της σύγχρονης Ελλάδας.

Δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, είτε αυτό αφορούσε την οικονομία, την κοινωνία, είτε την εξωτερική πολιτική. Βαθιά ευρωπαϊστή­ς, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, είχε το θάρρος να αποκαταστή­σει διπλωματικ­ές σχέσεις με το Ισραήλ όταν αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, ενώ ήταν αξιόπιστος συνομιλητή­ς σειράς Τούρκων ηγετών. Αφήνει παρακαταθή­κη την ψυχραιμία, τη σύνεση, τη μετριοπάθε­ια, τον ρεαλισμό, τον σεβασμό των αντιπάλων, την αναζήτηση συναινέσεω­ν και ένα δίδαγμα διαχρονικό και με ιδιαίτερη αξία στη σημερινή συγκυρία: Εάν τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί έλεγαν τις δύσκολες αλήθειες και δεν διολίσθαιν­αν στις λαϊκίστικε­ς υποσχέσεις, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα καλύτερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece