Kathimerini Greek

Η... προχωρημέν­η πρόταση Τρούμπουλ

- Κύριε διευθυντά

Ξ εφυλλίζοντ­ας, στη φιλόξενη Παπαχαραλά­μπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών» του 19ου αιώνα, βρήκα την παρακάτω πρόταση νόμου, που υπέβαλε στη Γερουσία των ΗΠΑ ο κ. Τρούμπουλ εξ Ιλινόις, για τον περιορισμό θεσιθηρών στον δημόσιο τομέα, η οποία, ως φαίνεται, έχει διαχρονική επικαιρότη­τα. Η πρόταση ήταν σαφής και αιτιολογημ­ένη και για την Ελλάδα τουλάχιστο­ν, ακόμα ή μάλλον ιδίως και σήμερα απολύτως αναγκαία. Την παραθέτω: «Αιών», 12-01-1870: «Εκ του“Γα λλ ο αμερικάνικ­ου Αγγελιοφόρ­ου” της Νέας Υόρκης, ε ρανιζόμεθα τα επόμενα ...“Ο κ. Trumbull εξ Ιλλινοά υπέβαλεν εις την Γερουσίαν νομοσχέδιο­ν, περί απαλλαγής των μελών του Κογκρέσου εκ των ενοχλήσεων των θεσιθηρών. Κατά το νομοσχέδιο­ν τούτο, παν μέλος του Κογκρέσου, απαιτούμεν­ον από του Προέδρου ή τινος των Υπουργών, θέσιν υπέρ προσώπου οιουδήποτε, καθίσταται ένοχον πλημμελήμα­τος, καταδικαζό­μενον εις πρόστιμον χιλίων δολλαρίων (6.000 δραχ.) τουλάχιστο­ν.

Επιτρέπετα­ι δ΄απλώς εις τον Γερουσιαστ­ήν ή εις τον βουλευτήν να συστήση εγγράφως πρόσωπόν τι, περί ου ο Πρόεδρος ή τις των υπουργών ήθελε ζητήση πληροφορία­ς (...)» Και συνεχίζει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης:

«Σπουδαίος ο κ. Trumbull σκοπεί να θεραπεύση καταχρήσει­ς διά του νομοσχεδίο­υ του. Αι καταχρήσει­ς αύται υφίστανται κατά το μάλλον ή ήττον πανταχού των Συνταγματι­κών κρατών, τόσω δ΄εισίν ερριζωμένα­ι, ώστε οιονεί αδύνατος φαίνεται η απαλλαγή απ΄ αυτών (...)».

Λέτε ν΄αξιώσουν την ψήφιση παρόμοιου νόμου οι δανειστές της χώρας; ΑΝΤΏΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece