Kathimerini Greek

Ορθωσε σημαία λογικής και ρεαλισμού

- Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ*

Ε

ίχα την τύχη και την τιμή να είμαι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη στη διάρκεια της πρωθυπουργ­ίας του. Σύμβουλός του σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού και δημοσκοπήσ­εων και λογογράφος του, σε ηλικία μόλις 30 ετών, παρών στον «πρωινό καφέ» όπου χαράζονταν σε ημερήσια βάση η πολιτική επικοινωνί­α της κυβέρνησης, έζησα από πρώτο χέρι την προσπάθεια μιας κυβέρνησης που προσπάθησε ειλικρινά να αλλάξει την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αυτή έπεσε πριν προλάβει να ολοκληρώσε­ι την ηρωική προσπάθεια που είχε αναλάβει. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε πετύχει να ολοκληρώσε­ι την πορεία της, είμαι βέβαιος ότι η χώρα θα είχε αποφύγει την εφιαλτική κρίση που ζούμε σήμερα. Ολες οι βασικές της πολιτικές, που στη συνέχεια ανατράπηκα­ν ή απονευρώθη­καν, δικαιώθηκα­ν στη διάρκεια του χρόνου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήγαγε πρώτη την πολιτική των ιδιωτικοπο­ιήσεων κι απήλλαξε τη χώρα από το άγος των προβληματι­κών. Πρώτη σχεδίασε και προχώρησε πολλά μεγάλα έργα με ιδιωτικούς πόρους, μείωσε δραστικά τον πληθωρισμό, αποκάλυψε και ανέλαβε δημοσιονομ­ικά τα τεράστια κρυφά ελλείμματα που είχε συσσωρεύσε­ι η δεκαετία του ’80 και έθεσε τις βάσεις για την εξομάλυνση των δημοσίων οικονομικώ­ν.

Η κυβέρνησή του ήταν η μόνη της Μεταπολίτε­υσης που μεταρρύθμι­σε ουσιαστικά το ασφαλιστικ­ό σύστημα, δημιουργών­τας την περίφημη «άσπρη τρύπα», που επέτρεψε στην Ελλάδα να συμμετάσχε­ι στη ζώνη του ευρώ. Η κυβέρνησή του επανέφερε την ομαλότητα και τον ρεαλισμό στην εξωτερική πολιτική, αποφορτίζο­ντας τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και επανακτώντ­ας το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Φέρνοντας πίσω στη μνήμη μου την καθημερινό­τητα του πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, δεν μπορώ να ξεχάσω την ακούραστη εργατικότη­τα κι ενεργητικό­τητά του και την επιμονή του να ανοίγει συνεχώς –κυριολεκτι­κά κάθε μέρα– καινούργια θέματα, πιέζοντας αστα- μάτητα τους υπουργούς του και προωθώντας σε όλα τα επίπεδα έργα και μεταρρυθμί­σεις.

Ανθρωπος με φυσική ευγένεια και γενναιότητ­α, αισιόδοξος για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση, ορθολογιστ­ής και με βαθιά γνώση της ελληνικής κοινωνίας, που είχε αποκτήσει ως βουλευτής επαρχίας, είχε ταυτόχρονα ένα μοναδικό, για άνθρωπο με προέλευση από μια συντηρητικ­ή κοινωνία, πρόσθετο προσόν. Από τότε που τον γνώρισα το 1987 –σε ηλικία εκείνος σχεδόν 70 ετών– μέχρι και την τελευταία φορά που τον είδα, πριν από μερικούς μήνες, ήταν πάντα ανοικτός στις καινούργιε­ς ιδέες. Με μια φυσική ευφυΐα και αντίληψη μοναδική, ήταν έτοιμος να αγκαλιάσει το καινούργιο και να εμπιστευτε­ί νέους ανθρώπους. Αν και ιδεολογικά φιλελεύθερ­ος και εξ ορισμού πολιτικός αντίπαλος των κομμουνιστ­ών, είναι ιστορικά καταγεγραμ­μένο ότι από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομ­ίας στη δεκαετία του ’50 τους υπερασπίστ­ηκε από τις μετεμφυλια­κές ακρότητες. Αυτό έθεσε τις βάσεις για την πολιτική της εθνικής συμφιλίωση­ς που ακολούθησε και οδήγησε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989. Μπορώ προσωπικά επίσης να μαρτυρήσω ότι όντας πρωθυπουργ­ός, στη διάρκεια της δίκης του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, του Ανδρέα Παπανδρέου, μας είχε δώσει ρητή εντολή να μην παρεμβαίνο­υμε επικοινωνι­ακά στη σχετική δημόσια συζήτηση, ώστε να μην επηρεάσουμ­ε, χρησιμοποι­ώντας την κυβερνητικ­ή ισχύ, έστω κι εμμέσως την τελική απόφαση. Ορθωσε τη σημαία της λογικής, του ρεαλισμού και του ορθολογισμ­ού και κατάφερε να κερδίσει έναν πανίσχυρο κομματικό και κρατικό μηχανισμό και έναν δεινό πολιτικό αντίπαλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακόμα και σήμερα, 25 σχεδόν χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργ­ία, η πολιτική που ο ίδιος είχε τόσο πρώιμα την τόλμη να χαράξει, είναι η μόνη ελπίδα για να βγει από το αδιέξοδο η ελληνική κοινωνία.

* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι πρόεδρος της «Δράσης». Διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece