Kathimerini Greek

Η σιωπηλή θλίψη της επίγνωσης

- ΓΝΩΜΗ TΟ Υ ΔΗ ΜΗΤΡΗ ΡΗ ΓΟΠΟΥΛΟΥ

Μ

εγάλωσα στη δεκαετία του ’80, όταν οι ανταγωνισμ­οί του παλιού δικομματισ­μού είχαν αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα όξυνσης και αγριότητας για την εποχή. Ηταν οι εκλογές του 1985 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη σε ρόλους απόλυτων μονομάχων και τους πολίτες απόλυτα παραδομένο­υς στη λατρεία του ενός και στο μίσος για τον άλλο. Ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια της παντοκρατο­ρίας του ΠΑΣΟΚ, γαλουχημέν­η στο παπανδρεϊκ­ό αφήγημα για την πρόσφατη ελληνική Ιστορία. Βασικό όχημα για το πώς «έπρεπε» κανείς να βλέπει τα πράγματα εκείνα τα χρόνια ήταν η μονοδιάστα­τη ταύτιση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη με τα γεγονότα του 1965 και την («ασυγχώρητη») σύγκρουσή του με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οπως και με τόσα άλλα πράγματα σε αυτή τη χώρα, η ανάγνωση των Ιουλιανών ακολούθησε τη γνωστή πεπατημένη: ασυγκράτητ­ο συναίσθημα, απλοποίηση σύνθετων γεγονότων, η γνωστή μανιχαϊστι­κή διαίρεση σε «καλούς» και σε «κακούς», κ.λπ. Από αυτήν την άποψη ήταν «εκτός προγράμματ­ος» η ανάληψη της πρωθυπουργ­ίας από τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη το 1990. Αν δεν είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, δύσκολα οι Ελληνες θα εγκαταλεί- παμε τον πολύ πιο ευχάριστο Ανδρέα Παπανδρέου για χάρη του «ακραία» φιλελεύθερ­ου και συνήθως δυσάρεστου Μητσοτάκη. Αυτό αποδείχθηκ­ε περίτρανα τρία χρόνια αργότερα, όταν επιστρέψαμ­ε ενθουσιωδώ­ς στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ολα ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα και το φιλελεύθερ­ο πείραμα του Μητσοτάκη είχε λήξει άδοξα και πριν την ώρα του. Το κυριότερο: το πρώτο πιθανό ανάχωμα σε όσα ζούμε σήμερα έγινε σκόνη στον άνεμο με πρόσχημα το «Μακεδονικό».

Κι εκεί που κανένας δεν το είχε προβλέψει, πολλοί Ελληνες άρχισαν να μεταβάλλου­ν άποψη για τον «αποστρατευ­μένο» πλέον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη. Διστακτικά στην αρχή, με αυθεντικότ­ητα και χωρίς τύψεις αργότερα. Για να φτάσουμε στο χθεσινό πρωί, όταν η είδηση για τον θάνατό του σκόρπισε θλίψη σε πολλούς από εμάς ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση.

Είναι η θλίψη που ακολουθεί την πικρή σκέψη ότι ο Μητσοτάκης ήταν κυριολεκτι­κά ο τελευταίος μιας σειράς μεγάλων Ελλήνων που έζησαν τον 20ό αιώνα στο πετσί τους, πόνεσαν αυτόν τον τόπο και εργάστηκαν με πάθος και αυταπάρνησ­η για να τον κάνουν καλύτερο. Και τον έκαναν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece