Kathimerini Greek

Ζητείται οριστική απαλλαγή Γεωργίου

-

Μ

ια νέα τριμελής σύνθεση του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε, δεύτερη φορά, να σταματήσει τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην προέδρου της Στατιστική­ς Αρχής (μαζί και δύο ανώτερων υπαλλήλων της ίδιας ανεξάρτητη­ς υπηρεσίας του κράτους), που αντιμετώπι­ζε κατηγορία σε βαθμό κακουργήμα­τος για την υποτιθέμεν­η ψευδή βεβαίωση του ύψους του κρατικού ελλείμματο­ς κατά το έτος 2009. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2 - 1, με την εισηγήτρια να κρίνει ότι η δίωξη έπρεπε να συνεχιστεί.

Το Συμβούλιο Εφετών, με άλλη σύνθεση προφανώς, είχε ήδη αποφασίσει από το 2015 ότι η αρχική κατηγορία δεν έστεκε. Να σας υπενθυμίσω, αντιγράφον­τας το δικαστικό έγγραφο, ότι σύμφωνα με την εξεταζόμεν­η τότε υπόθεση, οι συγκατηγορ­ούμενοι είχαν βεβαιώσει ότι «το ποσοστό του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς της χώρας για το έτος 2009 ανερχόταν σε ποσοστό 15,4% επί του ΑΕΠ, εμφανίζοντ­άς το έτσι αυξημένο κατά ποσοστό 1,8% σε σχέση με την εκτίμηση που τον Απρίλιο του 2010 είχε γνωστοποιή­σει στη Eurostat ο ασκών τότε τις αρμοδιότητ­ες της ΕΛΣΤΑΤ γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικώ­ν Σπ. Π. και κατά την οποίαν (εκτίμηση) το ως άνω έλλειμμα ανερχόταν μόνο σε ποσοστό 13,6% επί του ΑΕΠ».

Μπορεί, όπως έπρεπε να περι- μένει κανείς, η κατηγορία αυτή να έπεσε, εξακολουθο­ύν όμως πολλοί μεταξύ μας και ακόμη περισσότερ­οι μεταξύ των πολιτικών (σχεδόν σύσσωμες οι κοινοβουλε­υτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) να πιστεύουν ότι πράγματι κάποιοι υπελόγισαν λανθασμένα το έλλειμμα του 2009, με σκοπό μάλιστα να μας βάλουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ και στα μνημόνια.

Η ίδια ανησυχία, προφανώς, έκανε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει και να πάρει την επανεξέτασ­η της ίδιας υπόθεσης, αν και με πρόσθετο, εξωπραγματ­ικό όπως είχαμε αναδείξει («Κ» 4/9/2015), κατηγορητή­ριο. Αυτή τη δεύτερη προσπάθεια, έπειτα από πολλές άλλες, απέρριψαν οι εφέτες. Θα σταματήσει εκεί η δίωξη σκοπιμοτήτ­ων εναντίον του Γεωργίου αλλά και της λογικής;

Δεν είναι σίγουρο. Η οριστική απαλλαγή δεν είναι δεδομένη. Υπάρχει περίπτωση η αναιρεσείο­υσα εισαγγελέα­ς να ζητήσει την εξέταση της υπόθεσης από τον ίδιο τον Αρειο Πάγο. Στο μεταξύ, πάντως, ο υπουργός Οικονομικώ­ν υποχρεώθηκ­ε στο τελευταίο Eurogroup να φροντίσει για τα δικαστικά έξοδα των κατηγορουμ­ένων σε μια υπόθεση που θυμίζει ολοένα μια Δικαιοσύνη που χάνει ατελείωτες ώρες σε αυτό που μοιάζει συνεχώς πιο πολύ με κυνήγι μαγισσών παρά στην αποκάθαρση, που δικαίως ζητούν οι πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece