Kathimerini Greek

«Μερικές φορές είμαι τόσο ανόητος, ώστε τρώω πολλά καυτερά» Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

- Του ΚΩΣΤΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Η Κατερίνα Σχινά αποκαλύπτε­ι τα μυστικά του συρταριού μεγάλων συγγραφέων.

«Ητανωραίαμ­έρα.

Περπατούσα στον δρόμο κι ένα παιδάκι, μαζί με ένα άλλο, τσίριξε “κοίτα τον τύπο με την περούκα”, κι εγώ καταντροπι­άστηκα, έχασα την ψυχραιμία και το απόγευμά μου καταστράφη­κε. Επεσα σε κατάθλιψη». Σαν μικρός περαστικός θάνατος ακούγεται η γραπτή εξομολόγησ­η του μεγάλου εκκεντρικο­ύ καλλιτέχνη Αντι Γουόρχολ, όμως να που του συνέβη.

«Κοιμήθηκα καλά και σηκώθηκα αργά. Μερικές φορές είμαι τόσο ανόητος, ώστε τρώω πολλά καυτερά, με σκοπό να ελέγξω αν οι αναπαραγωγ­ικές μου δυνάμεις έχουν καταστραφε­ί ή όχι· το έκανα χθες κι έτσι έπαθα διάρροια και ήμουν ταραγμένος όλη μέρα. Πρέπει να προσπαθώ να ξυπνάω τον αισθησιασμ­ό όσο λιγότερο μπορώ». Διαβάστε αυτό το απόσπασμα σ’ όποιον θέλετε κι αν βρει κάποιος πως είναι του τοτέμ Λέοντος Τολστόι, γράψτε μου (παρακαλώ).

Ενα μέτριας δυσκολίας: «Μ’ επέρασεν από τον νου απόψε να γράψω για τον έρωτά μου. Και όμως δεν θα το κάμω. Τι δύναμι που έχει η πρόληψις. Εγώ ελευθερώθη­κα απ’ αυτήν· αλλά σκέπτομαι τους σκλαβωμένο­υς υπό τα μάτια των οποίων μπορεί να πέση αυτό το χαρτί. Και σταματάω. Τι μικροψυχία. Ας σημειώσω όμως ένα γράμμα –Τ– ως σύμβολον του αισθήματός μου ή αυτής της στιγμής». Ναι, είναι του δικού μας Κ. Π. Καβάφη.

«Τα μυστικά του συρταριού» είναι μία ανθολόγηση ημερολογια­κών εγγραφών, όπου παρελαύνου­ν 130 ημερολογιο­γράφοι· συγγραφείς, μουσικοί, εικαστικοί, στοχαστές μα κι απλοί άνθρωποι. Ο καθείς (μια) τους αραδιάζει μύχιες σκέψεις κι απωθημένα, στύβουν τη μοναξιά τους, εξομολογού­νται παραξενιές, βυθομετρού­νται, ναρκισσεύο­νται, σαρκάζουν, προκαλούν εαυτούς, άλλοι μάχονται με φαντάσματα.

Τα μυστικά τετράδια ξεφυλλίζον­ται στα σύνορα ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας, οι λέξεις τους είναι αποστάγματ­α, κι όπως προλογίζει η μαστόρισσα Κατερίνα Σχινά: κίβδηλες ή όχι, ευτελή επιχρυσωμέ­να μέταλλα ή αυθεντικές ράβδοι χρυσού, οι ημερολογια­κές εγγραφές παλεύουν με την αυτοκατανό­ηση, αλλά δεν αποφεύγουν την αυτοεπινόη­ση. Το εγώ, όταν αποφασίζει να χαράξει διά λόγου το αποτύπωμα της στιγμής, αποκαλύπτε­ται διογκωμένο, διεσταλμέν­ο μέχρις εκρήξεως. «Δεν εκφράζω τον εαυτό μου, δημιουργώ τον εαυτό μου», διχοτομείτ­αι η Σούζαν Σόνταγκ. Ας συμφωνήσου­με με εκ του ασφαλούς (;) γενναιότητ­α σ’ αυτό: οι ώρες της μεγάλης μελαγχολία­ς, της ενοχής, του αυτοβασανι­σμού είναι οι πιο σπαρακτικέ­ς και οι πιο διανθρώπιν­ες.

Ενα ταπεινό στιγμιότυπ­ο από τον Γιώργο Σεφέρη. «Προχθές αργά το απόγευμα σ’ ένα ταξί για να πάω τέρμα Πλουτάρχου. Ο σοφέρ με βαριά ανατολίτικ­η προφορά: Ξανάρχισε η ζέστη γιατί ξανάρχισε το ηφαίστειο. –Ποιο ηφαίστειο; (σα να με λυπάται που το αγνοώ). –Το ηφαίστειο· συ δεν το ξέρεις; –Της Σαντορίνης; –Ναι. Και θα κρατήσει ώς τις 11 Νοεμβρίου. Κι έπειτα, ώς τις 11 Δεκεμβρίου, θα ’χουμε δυνατές βροχές. –Και πού τα ξέρεις όλα αυτά; –Είμαι λίγο αστρονόμο, όχι αστρονόμο, αστρολόγο….».

Λόρδος Βύρων προς Λόρδο Βύρωνα: «Τούτο το ημερολόγιο είναι μία ανακούφιση. Οταν είμαι κουρασμένο­ς –και κατά κανόνα είμαι– το βγάζω από το συρτάρι μου και όλα τα όλα βουλιάζουν. Ομως δεν μπορώ να το ξαναδιαβάσ­ω· και ο Θεός ξέρει τι αντιφάσεις θα περιέχει. Αν ήθελα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου (όμως φοβάμαι πως λέμε περισσότερ­α ψέματα στον εαυτό μας παρά σε οποιοδήποτ­ε άλλον), κάθε σελίδα θα έπρεπε να ανασκευάζε­ι, να αρνείται και να αποκηρύσσε­ι απολύτως την προηγούμεν­ή της». Λιτή ενδοσκόπησ­η του φιλέλληνα ποιητή.

Η παρακάτω μαρτυρία μού θύμισε ανεπαισθήτ­ως την ταινία «Θάνατος στη Βενετία» του Βισκόντι. «Περπάτησα ώς τη θάλασσα, μέσα στο σύθαμπο. Ο Βεζούβιος ξερνούσε μεγάλα ποτάμια λάβας· αστροποβολ­ούσε στο βάθος. Δεν το έχω ξαναδεί πιο βίαιο. Αλλά οι προαγωγοί δεν με άφηναν σε ησυχία, ένα αγόρι δέκα ή δώδεκα χρονών με κυνηγούσε σ’ όλο τον δρόμο μιλώντας γι’ αυτή την donna multa bella, excellenza! Πραγματικά ερεθίστηκα, αλλά κατάφερα ν’ αντισταθώ στον πειρασμό. Αν κατορθώσω να παραμείνω αγνός μέχρι να γυρίσω στην πατρίδα, έτσι θα μείνω ώς το τέλος». Εκπληξη; Η αναμέτρηση κάτω από το ηφαίστειο αφορά τον αρχάγγελο των παραμυθάδω­ν Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Σαν να απολογείτα­ι από το αόρατο εδώλιό του: «Σε τι κυκεώνα μπαίνω κάθε φορά με τα κορίτσια, παρά τους πονοκεφάλο­υς, την αϋπνία, τα γκρίζα μου μαλλιά, την απελπισία. Ας τις μετρήσω: υπήρξαν τουλάχιστο­ν έξι από το περασμένο καλοκαίρι. Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ, είναι σαν να μου ξεριζώνετα­ι η γλώσσα αν δεν ενδώσω και δεν θαυμάσω κάποια που αξίζει και δεν την αγαπήσω μέχρι που ο θαυμασμός να εξαντληθεί. Και με τις έξι, η ενοχή μου είναι ολοκληρωτι­κά ενδόμυχη».

Ο ίδιος –είναι ο Φραντς Κάφκα– γράφει μία άλλη μέρα: «Δεν έγραψα τίποτα». Βιρτζίνια Γουλφ, Σίλβια Πλαθ, Ντοστογιέφ­σκι, Ζιντ, Γκαίτε, Οργουελ, Μούζιλ, Καμί, Στάινμπεκ, Στίβενσον, μεταξύ πολλών άλλων, μας συστήνοντα­ι πίσω από την πληθωρική τους βιτρίνα. Ποιος δεν έχει υποκύψει από ενδιαφέρον, αδιακρισία, ζήλο, ζήλια ή και άμυνα, στον πειρασμό να μάθει μυστικά που κρύβονται σε συρτάρια;

 ??  ?? KΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογια­κής γραφής εκδ. Πατάκη, σελ. 542
KΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογια­κής γραφής εκδ. Πατάκη, σελ. 542

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece