Kathimerini Greek

Χρυσό... ελάφι για τον Λάνθιμο

Βραβείο σεναρίου στις Κάννες για τον ίδιο και τον Ευθύμη Φιλίππου

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Είναι ολοφάνερο πως ο Χρυσός Φοίνικας δεν θα του ξεφεύγει για πολύ.

To 2009 ήρθε περίπου από το πουθενά, αποσπώντας με τον «Κυνόδοντα» το βραβείο στην κατηγορία «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Δύο χρόνια πριν, κατέβηκε ως καταξιωμέν­ος πια και τιμήθηκε με το βραβείο της Επιτροπής για τον «Αστακό», ο οποίος αργότερα τον οδήγησε (για δεύτερη φορά) και στην τελετή των χρυσοποί- κιλτων Οσκαρ. Φέτος, φεύγει με τη διάκριση του καλύτερου σεναρίου, την οποία μοιράζεται με τον μόνιμο συνοδοιπόρ­ο του Ευθύμη Φιλίππου, αλλά και τη συνδιαγωνι­ζόμενή του Λιν Ράμσεϊ («You Were Never Really Here»). Είναι ολοφάνερο πως ο Χρυσός Φοίνικας δεν θα ξεφεύγει για πολύ ακόμη από τον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος άφησε και αυτήν τη χρονιά εξαιρετικέ­ς εντυπώσεις στις Κάννες, όπου διαγωνίστη­κε με την τελευταία ταινία του «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού».

Το φιλμ, που περιγράφει την ιστορία ενός ζεύγους γιατρών (Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ) των οποίων η ζωή θα διαταραχθε­ί όταν ένας παράξενος έφηβος εισβάλει στην καθημερινό­τητά τους, απέσπασε γενικώς πολύ θετικές κριτικές σε μια άκρως ανταγωνιστ­ική λίστα συμμετεχόν­των. Από αυτήν προέκυψε και ο φετινός Χρυσός Φοίνικας, ο οποίος απονεμήθηκ­ε στο «Τετράγωνο» του Σουηδού Ρούμπεν Εστλουντ («Ανωτέρα βία»). Η ταινία, που θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες τον προσεχή χειμώνα, αποτελεί ένα μείγμα δράματος και καυστικής σάτιρας με θέμα τον γεμάτο ιδιαιτερότ­ητες κόσμο της τέχνης. Για να φτάσει ώς εκεί βεβαίως άφησε πίσω της μεγάλα φαβορί του φεστιβάλ όπως το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε και το «Loveless» του Ρώσου δεξιοτέχνη Αντρέι Ζβιαγκίντσ­εφ – ο τελευταίος πάντως τιμήθηκε με το βραβείο της Επιτροπής.

Κατά τα λοιπά, σε μια διοργάνωση όπου ο πρόεδρος Πέδρο Αλμοδόβαρ φαίνεται να μοίρασε προσεκτικά την «πίτα», όλες σχεδόν οι δυνατές υποψηφιότη­τες πήραν και από κάτι: το βραβείο Gran Prix (το ασημένιο μετάλλιο δηλαδή) πήγε στο «120 χτύποι το λεπτό» του Γάλλου Ρομπέν Καμπιγιό, το οποίο περιγράφει τη δράση των ακτιβιστών της Act Up για το έιτζ. Επιπλέον, πλην της Ράμσεϊ, γυναικεία επικράτηση είχαμε και στη σκηνοθεσία, με τη Σοφία Κόπολα να επιβραβεύε­ται για τη δουλειά της στο δράμα εποχής «The Beguiled». Ηταν προφανής, άλλωστε, εξαρχής η πρόθεση φέτος των διοργανωτώ­ν να επανορθώσο­υν για την περυσινή «ανορθογραφ­ία» των αμιγώς ανδρικών υποψηφιοτή­των.

Τέλος, έχουμε τα βραβεία των ερμηνειών, όπου αρκετός λόγος έγινε για την επιλογή της Νταϊάν Κρούγκερ στον κα- λύτερο γυναικείο ρόλο· όχι τόσο λόγω της δικής της επίδοσης, όσο περισσότερ­ο εξαιτίας του αμφιλεγόμε­νου «In the Fade» του Φατίχ Ακίν, στο οποίο πρωταγωνισ­τεί. Από την άλλη, σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως ο Γιοακίν Φίνιξ άξιζε και με το παραπάνω τη βράβευσή του για το «You Were Never Really Here». Οσο για τη Νικόλ Κίντμαν, μπορεί να βρέθηκε στις Κάννες με αφορμή την παρουσίαση τεσσάρων (!) πρότζεκτ της και να μην κέρδισε διάκριση για κάποιο από αυτά, ωστόσο δεν έμεινε τελείως παραπονούμ­ενη. Το Φεστιβάλ τής έδωσε το ειδικό επετειακό βραβείο για τα 70 χρόνια του. Μιας κι εκείνη είχε ήδη φύγει, ο Γουίλ Σμιθ (μέλος της Επιτροπής) το αποδέχτηκε για λογαριασμό της κλαίγοντας...

 ??  ?? Ο Σουηδός Ρούμπεν Εστλουντ ποζάρει πανευτυχής, μετά την απονομή του Χρυσού Φοίνικα του Κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ Καννών στην ταινία του «Τετράγωνο».
Ο Σουηδός Ρούμπεν Εστλουντ ποζάρει πανευτυχής, μετά την απονομή του Χρυσού Φοίνικα του Κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ Καννών στην ταινία του «Τετράγωνο».
 ??  ?? Ο Γ. Λάνθιμος έφυγε με ένα ακόμη βραβείο από τις Κάννες.
Ο Γ. Λάνθιμος έφυγε με ένα ακόμη βραβείο από τις Κάννες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece