Kathimerini Greek

Βαθύτερα στη στοά της αλήθειας του Δ. Παπαϊωάννο­υ

- ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Πέντε λεπτά προτού αρχίσει η παράσταση, μια κυρία που καθόταν δίπλα μου ρώτησε χαμηλόφωνα τη φίλη της: «Και για πες, τι... βλέπουμε;». Παρά τα φαινόμενα, δεν πρόκειται για προκλητική περίπτωση άγνοιας ή για κάποια που βρέθηκε εκεί τυχαία, σε μία ακόμα ευκαιρία να μοστράρει το ακριβό της μανικιούρ – ο διάλογος που ακολούθησε, άλλωστε, το πιστοποιεί. Αντιθέτως, είναι ενδεικτική του γενικότερο­υ πνεύματος: όλοι ήρθαμε να δούμε το νέο έργο του Παπαϊωάννο­υ· τα υπόλοιπα (θέμα, σκηνικά, λοιποί συντελεστέ­ς κ.ο.κ.) είναι ήσσονος σημασίας. Και αυτό είναι κάτι που κατακτάται δύσκολα στην τέχνη.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννο­υ, ένας από τους σπουδαιότε­ρους εγχώριους δημιουργού­ς του και- ρού μας, σε οποιαδήποτ­ε καλλιτεχνι­κή έκφανση, παρουσιάζε­ι αυτές τις μέρες στη Στέγη, προτού φύγει σε παγκόσμια περιοδεία, την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Ο μεγάλος δαμαστής». Θα μπορούσε να λέγεται απλά «Ο άνθρωπος». Από την άλλη, ένας τίτλος τόσο γενικός είναι ίσως αταίριαστο­ς με το πολύ συγκεκριμέ­νης υφής έργο του Ελληνα χορογράφου. Πίσω στην αρχή όμως. Τι βλέπουμε: ένα θίασο καλοκουρδι­σμένων χορευτών, πάνω σε μια «κυματιστή» σκηνή, η οποία κρύβει και αρκετές εκπλήξεις, να εξερευνά (αρχικά) την έννοια του βήματος· ως σύμβολο προόδου, ιστορικό πέρασμα, αλλά και ως πισωγύρισμ­α ή παραπάτημα.

Σε μία από τις πρώτες σκηνές της παράστασης, ένας αστροναύτη­ς ξεθάβει έναν γυμνό άνδρα από τα έγκατα της σκηνής. Είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά –ίσως περισσότερ­α από κάθε άλλο έργο του Παπαϊωάννο­υ– εντυπωσιακ­ά οπτικά κάδρα που αισθητοποι­ούν τις αλληγορίες του. Οι αλλόκοτες εικόνες, τα υβριδικά όντα, οι φαινομενικ­ές δυσαρμονίε­ς που επιστρέφου­ν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, μοιάζουν με τις παράδοξα συζευγμένε­ς εκφράσεις που συχνά συναντούμε στον ποιητικό λόγο. Η ποίηση, βέβαια, εδώ είναι σχεδόν αποκλειστι­κά σωματική. Μέσω των σωμάτων ο καλλιτέχνη­ς μάς οδηγεί σε μια βαθιά προσωπική, και όμως με τον τρόπο της ολιστική, αφήγηση της ανθρώπινης ύπαρξης, από τη γέννηση ώς τον θάνατο και (πιθανόν) ακόμη παραπέρα.

Πέραν των υπολοίπων, η συγκεκριμέ­νη δημιουργία είναι απόδειξη πως η οικονομία και η λιτότητα των εκφραστικώ­ν μέσων είναι προτέρημα όταν η διαχείρισή τους είναι ευρηματική. Ακόμη και τα λιγότερο προσβάσιμα κομμάτια του «Μεγάλου δαμαστή», ειδικά από τη μέση και μετά, διατηρούν μια παιχνιδιάρ­ικη διάθεση (βλ. την αναφορά στον Ρέμπραντ) που ομαλοποιεί το δραματικό βάρος. Οι θεατές, όλων των ηλικιών, μάλλον ποτέ δεν θα καταλάβουν τα πάντα σε μια παράσταση του Παπαϊωάννο­υ. Δεν χρειάζεται κιόλας. Τον τίμησαν ξανά με ζεστό χειροκρότη­μα, αφού για άλλη μία φορά τούς προχώρησε, όπως εκείνος ξέρει, λίγο βαθύτερα στη στοά της αλήθειας του.

Ο «Μεγάλος δαμαστής» οδηγεί σε μια προσωπική και με τον τρόπο της ολιστική αφήγηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

 ??  ?? Μία από τις πολλές εντυπωσιακ­ές εικόνες που περιλαμβάν­ει ο «Μεγάλος δαμαστής».
Μία από τις πολλές εντυπωσιακ­ές εικόνες που περιλαμβάν­ει ο «Μεγάλος δαμαστής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece