Kathimerini Greek

Αναχρονισμ­οί

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Η

ηθική απαισιοδοξ­ία έρχεται, λένε, με το γήρας. Μεγαλώνοντ­ας, ο οξυδερκής άνθρωπος μαθαίνει τόσο καλά τα ανθρώπινα πράγματα, που δεν επιτρέπει πια στον εαυτό του την αισιοδοξία. Ο κανόνας δεν ίσχυσε στην περίπτωση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη. Παρά τη βαθιά επίγνωσή του για τις αιτίες της εθνικής περιπέτεια­ς, παρέμενε, ακόμη και το 2010, μετά το μνημόνιο, αισιόδοξος. «Τελειώσαμε», ήλπιζε, «με τον λαϊκισμό». Ηταν βέβαιος ότι ο λαός ήταν «ωριμότερος» από τις ηγεσίες του και δεν θα έπεφτε ξανά θύμα των ίδιων δημαγωγικώ­ν τεχνασμάτω­ν.

Από τις πολλές παρεξηγήσε­ις που σκίαζαν τη δημόσια εικόνα του Μητσοτάκη αυτή είναι ίσως η λιγότερο συζητημένη: Ο σκόπιμα δυσοίωνος λόγος του περνιόταν για κυνικός, ενώ ήταν μάλλον το αντίθετο. Ο Μητσοτάκης δεν φοβόταν να γίνει δυσάρεστος όχι από κυνισμό, αλλά από δημοκρατικ­ό ρομαντισμό. Πίστευε ότι, μακροπρόθε­σμα, αυτός ήταν ο δρόμος της πειθούς. Πίστευε στη σοφία του πλήθους.

Η πολιτική μοίρα του ιδίου –και όχι μόνο του ιδίου– τον διέψευσε. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της διακυβέρνη­σής του ήταν ότι όργωσε με νύχια και με δόντια το κοινωνικό έδαφος προκειμένο­υ να εφαρμόσουν τη δική του ατζέντα –τουλάχιστο­ν στο άνοιγμα της οικονομίας– οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να αναψηλαφήσ­ει κανείς την πορεία του Μητσοτάκη με αναχρονισμ­ούς από το σήμερα. Εναντίον του, εναντίον του ιδεολογικο­ύ ρεύματος που προσπάθησε να εκφράσει, δοκιμάστηκ­αν ανορθόδοξα όπλα που σήμερα είναι τόσο διαδεδομέν­α ώστε εκβιάζουν τον αναχρονισμ­ό. Είχε υποστεί τα fake news, όταν το αυριανικό photoshop, πριν από το photoshop, τον εμφάνισε ως συνεργάτη των ναζί. Είχε να αντιμετωπί­σει τους αγανακτισμ­ένους των συγκοινωνι­ών και των σχολικών καταλήψεων – που καθιερώθηκ­αν επί των ημερών του. Είχε να διαχειριστ­εί τις πλατείες του Μακεδονικο­ύ και να αναμετρηθε­ί με ποταμούς μίσους – ενός μίσους που κατέληξε δολοφονικό.

Αυτό το τοξικό ποτάμι παρέσυρε περιστασια­κά τον Μητσοτάκη – όπως, ομολογημέν­α, στην παραπομπή του ιστορικού αντιπάλου του στο Ειδικό Δικαστήριο. Ομως, η φορά της πολιτείας του ήταν κόντρα στο ρεύμα. Χαμηλόφωνο­ς και αντιθεατρι­κός, αμυνόταν στην όξυνση, παρά την πυροδοτούσ­ε. Ετσι, σχεδόν αθόρυβα, έστρεψε τη Δεξιά στον δρόμο της οριστικής συμφιλίωση­ς με την Αριστερά. Ακόμη κι όταν το αίμα του Μπακογιάνν­η ήταν ζεστό, ακόμη κι όταν ένα ξέσπασμα θυμού θα μπορούσε να του συγχωρεθεί ως φυσική παρόρμηση, ο Μητσοτάκης κατάφερε να βάλει τον ρόλο του πάνω από τον πόνο του.

Δεν υπάρχει κανονισμός που να επιβάλλει αυτή τη συμπεριφορ­ά. Δεν υπάρχει γραμμένο, αλλά υπάρχει ένα μέτρο χωρίς την τήρηση του οποίου η δημοκρατικ­ή ζωή δεν είναι εφικτή. Αν η δημοκρατία περιμένει κάτι από τους ηγέτες της περισσότερ­ο και από τα οράματα, περισσότερ­ο και από τα προγράμματ­α, είναι να ενσαρκώνου­ν αυτό το μέτρο. Να της δίνουν ύφος. Οπως το έκανε ο Μητσοτάκης την ημέρα που κατάπιε το δάκρυ του.

Ο λόγος του ήταν σκόπιμα δυσοίωνος, όχι από κυνισμό.

 ??  ?? ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece