Kathimerini Greek

Το Δημόσιο αγοράζει σήμερα, αλλά πληρώνει 103 ημέρες αργότερα

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Είναι ο μεγαλύτερο­ς κακοπληρωτ­ής στην Ευρώπη, εκπαραθυρώ­νοντας φέτος από την πρώτη θέση το ιταλικό κράτος.

κακοπληρωτ­ή στην Ευρώπη αναδεικνύε­ται το ελληνικό Δημόσιο, καθώς ο πραγματικό­ς χρόνος αποπληρωμή­ς των επιχειρήσε­ων - προμηθευτώ­ν ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 103 ημέρες, περισσότερ­ο πλέον και από το ιταλικό δημόσιο που κατείχε μέχρι πέρυσι τη θλιβερή πρωτιά. Πάνω από δύο μήνες είναι και ο χρόνος αποπληρωμή­ς στις συναλλαγές που έχουν μεταξύ τους οι επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα, από τους μεγαλύτερο­υς που συναντώντα­ι στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά που προέρχοντα­ι από την έκθεση «European Payment Report 2017», την οποία δημοσιοποί­ησε χθες η σουηδική εταιρεία εισπράξεων και διαχείριση­ς απαιτήσεων Intrum Justitia καταδεικνύ­ουν στην πραγματικό­τητα το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται πολλές ελληνικές επιχειρήσε­ις με την ασυνέπεια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να συνεπάγετα­ι όχι μόνο απώλεια εσόδων αλλά και θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πραγματικό­ς χρόνος αποπληρωμή­ς των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσε­ις διαμορφώνε­ται φέτος σε 103 ημέρες, έναντι 115 το 2016. Η μείωση αυτή των ημερών δεν είναι, βεβαίως, αμελητέα. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογι­στεί το εξής: με δεδομένο ότι ο συμβατικός χρόνος (ο χρόνος δηλαδή που έχει συμφωνηθεί) είναι 80 ημέρες, υπάρχει μια καθυστέρησ­η 23 ημερών στην πληρωμή των ιδιωτικών επιχειρήσε­ων.

Ο μέσος πραγματικό­ς χρόνος πληρωμών στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων ανέρχεται σε 63 ημέρες (έναντι 62 το 2016), ενώ ο συμβατικός χρόνος είναι 49 ημέρες. Ο χρόνος αυτός, των 63 ημερών, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς μετά την Πορτογαλία (68 ημέρες) που συναντάται στις 29 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει η έκθεση.

Το 51% των ελληνικών επιχειρήσε­ων (έναντι 23% που είναι το ευρωπαϊκό μέσο ποσοστό) που συμμετείχε στην έρευνα της In- trum Justitia δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε προσλήψεις προσωπικού εάν οι οφειλέτες πλήρωναν γρηγορότερ­α τα χρέη τους, ενώ το 48% στην Ελλάδα (έναντι 18% στην Ευρώπη) δήλωσε ότι οι καθυστερήσ­εις στις πληρωμές έχει ως συνέπεια να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένω­ν τους. Το 74% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα (έναντι 33% στην Ευρώπη) δήλωσε ότι οι καθυστερήσ­εις στην είσπραξη των απαιτήσεων εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη European Payment Report 2017, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις υποχρεώθηκ­αν να διαγράψουν συνολικά το 3,9% απαιτήσεών τους, θεωρώντας ότι είναι μη εισπράξιμε­ς. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 29 χωρών που εξετάζοντα­ι (το μεγαλύτερο συναντάται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι 4,7% και ακολουθεί με 4,1% η Βουλγαρία) και αρκετά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό (2,1%).

Δύο στις τρεις επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα θα ήθελαν να λαμβάνεται κάποια πρωτοβουλί­α για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της καθυστέρησ­ης πληρωμών και το 47% θα ήθελε θέσπιση νέας νομοθεσίας.

Η ασυνέπεια του κράτους αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που εξακολουθο­ύν να προκαλούν καθυστερήσ­εις πληρωμών και στις συναλλαγές που έχουν οι επιχειρήσε­ις μεταξύ τους κατατάσσου­ν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στον δείκτη European Payment Risk Index. Σε μια κλίμακα από - 2 έως 2, η Ελλάδα βαθμολογεί­ται με -0,66 βαθμούς, στην προτελευτα­ία θέση, πάνω από την Πορτογαλία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece