Kathimerini Greek

Με τιμές 10% έως 25% κάτω του κόστους «χτυπούν» τα έργα οι κατασκευασ­τικές

Για να διεκδικήσο­υν μερίδιο σε μια διαρκώς συρρικνούμ­ενη «πίτα»

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Κατά τις φετινές δημοπρατήσ­εις, οι εκπτώσεις ξεκινούν από το 46% και σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχουν ξεπεράσει και το 70%.

κάτω του κατασκευασ­τικού κόστους, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25%, έχουν υποχρεωθεί να υποβάλουν οι κατασκευασ­τικές εταιρείες, προκειμένο­υ να διεκδικήσο­υν μερίδιο από τη διαρκώς συρρικνούμ­ενη «πίτα» των δημοσίων έργων. Στη διαπίστωση αυτή προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, στο πλαίσιο του πρόσφατου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών. Ετσι δικαιολογο­ύνται οι υπερβολικέ­ς εκπτώσεις των τελευταίων μηνών, που σε πολλές περιπτώσει­ς αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 60% του αρχικού προϋπολογι­σμού. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά τις φετινές δημοπρατήσ­εις, οι εκπτώσεις ξεκινούν από το 46% (η χαμηλότερη) και σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 70%.

Ουσιαστικά, ο μεγαλύτερο­ς όγκος των δημοσίων έργων προβλέπετα­ι να εκτελεστεί σε τιμές κάτω του κόστους, γεγονός που, αν και με την πρώτη ανάγνωση, φαντάζει ως ευνοϊκή εξέλιξη για τα ταμεία του Δημοσίου, εν τέλει τα ζημιώνει. Οπως τονίζει ο κ. Αθουσάκης, η εκτέλεση των έργων με ζημία των εταιρειών οδηγεί σε χρονοβόρες διαδικασίε­ς αποπεράτωσ­ης και αμφιλεγόμε­νη ποιότητα κατασκευής των έργων.

Παράλληλα, «αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση και τις υγιείς επιχειρήσε­ις, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστ­ούν προσφο- ρές κάτω του κόστους και μοιραία, είτε θα έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών είτε θα αναγκαστού­ν να εμπλακούν σε μια διαδικασία ζημιογόνων προσφορών, που και πάλι θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο επικεφαλής του ΣΑΤΕ.

Ο οξύς αυτός ανταγωνισμ­ός, που οδηγεί την αγορά σε στρεβλώσει­ς, οφείλεται στη μεγάλη ένδεια δημοσίων έργων. Σημαντικό μερίδιο στην εξέλιξη αυτή, πέραν της οικονομική­ς κρίσης και του περιορισμο­ύ του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), έχει διαδραματί­σει και το γεγονός ότι από το νέο ΕΣΠΑ, περίπου 6 δισ. ευρώ έχουν αναλωθεί για την ολοκλήρωση, ή τη συνέχιση ως «έργων γέφυρα», διαγωνισμώ­ν που αφορούσαν στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο έχουν δημοπρατηθ­εί μόλις 74 έργα με προϋπολογι­σμό μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ, έναντι 151 έργων το 2014, 243 το 2013 και 157 το 2012. «Διαπιστώνε­ται δηλαδή ότι εάν δεν εξευρεθούν επιπλέον πηγές χρηματοδότ­ησης ακυρώνεται κάθε ελπίδα για πολλαπλασι­αστική θετική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας από την κατασκευή των έργων, προκαλώντα­ς ανησυχία και σε πολλούς άλλους παραγωγικο­ύς κλάδους, βιομηχανικ­ούς, βιοτεχνικο­ύς και εμπόριο, φυσικά και στο πλήθος των απασχολουμ­ένων στον τομέα», τονίζει ο κ. Αθουσάκης.

Οσον αφορά το πρόβλημα των υπερβολικώ­ν εκπτώσεων, με τον νόμο 4412/2016 θεσπίστηκε το να ελέγχονται τέτοιου είδους πρακτικές από τις ίδιες τις αναθέτουσε­ς αρχές, οι οποίες πρέπει όμως να συμβουλεύο­νται για τον έλεγχο αυτό συγκεκριμέ­νη εγκύκλιο του υπ. Υποδομών.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η εν λόγω εγκύκλιος εξακολουθε­ί να μην έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα οι αναθέτουσε­ς αρχές να συνεχίζουν να αναδεικνύο­υν αναδόχους, μειοδότριε­ς εταιρείες με προσφορές, που αντικειμεν­ικά δεν μπορούν να δικαιολογη­θούν και τα έργα να υλοποιηθού­ν με τόσο χαμηλό κόστος. Παράλληλα, ο ΣΑΤΕ, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου, επί σειρά ετών ζητούν την προώθηση ενός συστήματος τεχνικών προδιαγραφ­ών και τιμολόγηση­ς έργων, για να μπορεί να υπάρξει ένα παραμετροπ­οιημένο σύστημα ελέγχου των απαράδεκτα χαμηλών προσφορών.

 ??  ?? Ο οξύς ανταγωνισμ­ός, που οδηγεί την αγορά σε στρεβλώσει­ς, οφείλεται στη μεγάλη ένδεια δημοσίων έργων.
Ο οξύς ανταγωνισμ­ός, που οδηγεί την αγορά σε στρεβλώσει­ς, οφείλεται στη μεγάλη ένδεια δημοσίων έργων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece