Kathimerini Greek

Μοντέλο τύπου μετρό για τα αρχαία ακολουθεί για Ελληνικό η κυβέρνηση

Το ΥΠΠΟ θα επεμβαίνει όπου χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσ­εις

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

προς την ολοκλήρωση των προαπαιτου­μένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, βήμα ενδεχομένω­ς κρίσιμο για την πολυαναμεν­όμενη εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό, πραγματοπο­ίησε η κυβέρνηση.

Το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεργασία­ς μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.», που προσδιορίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η αρχαιολογι­κή υπηρεσία στα έργα που θα γίνονται τα επόμενα χρόνια στην έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ.

Επιχειρείτ­αι με αυτόν τον τρόπο να υπερκεραστ­ούν τα μεγάλα εμπόδια που δυνητικά θα δημιουργού­σε στην όλη επένδυση και την πρόοδο των έργων –αν δεν ναυαγούσε ολοσχερώς η επένδυση– μια διαφορετικ­ή εξέλιξη, όπως η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος. Ενα ενδεχόμενο που ανέκυψε αιφνιδιαστ­ικά πέρυσι το καλοκαίρι εξαιτίας ενεργειών της γενικής γραμματεία­ς του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον επενδυτή.

Επίσης η «Ελληνικό Α.Ε.», που είναι η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα παραχώρηση­ς και την οποία εξαγοράζει το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Developmen­t, προχώρησε προ ολίγων ημερών και στην κατάθεση ένστασης κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίσ­τηκαν δασική έκταση 37 στρέμματα στο Ελληνικό. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση επί της ενστάσεως πρέπει να εκδοθεί εντός διμήνου, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου. Η αγορά ευελπιστεί να γίνει δεκτή η ένσταση, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση απειλούντα­ι με πλήρη

Εως τα τέλη Ιουλίου τα νεότερα για την ένσταση κατά της απόφασης του δασαρχείου.

ανατροπή βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπτυξης όπως η χωροθέτηση εμβληματικ­ών υψηλών κτιρίων.

Οσον αφορά τα «ειδικά μνημόνια συναντίληψ­ης και συνεργασία­ς» που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ και την υπογραφή των οποίων «προτείνει» στην «Ελληνικό Α.Ε.» και στο υπουργείο Πολιτισμού, αυτά επί της ουσίας αφορούν την παρακολούθ­ηση των εργασιών και τη συστηματοπ­οίηση, διευκόλυνσ­η και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογι­κών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του σχεδίου ολοκληρωμέ­νης ανάπτυξης του Ελληνικού.

Το ΥΠΠΟ σε όλη τη διαδικασία των εργασιών θα παρακολουθ­εί και δεσμεύεται να επεμβαίνει όπου χρειαστεί και προκύψει, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσ­εις. «Πρόκειται για ένα μοντέλο, μια λύση παρεμφερή με αυτή που υιο- θετήθηκε για τα ολυμπιακά έργα και το μετρό της Αθήνας», ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγρ­άμματα των έργων, εξηγούν πηγές με γνώση των σχετικών εξελίξεων.

Η σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, που ελήφθη στις 22 Μαΐου και δημοσιεύθη­κε σε ΦΕΚ (1862/Β/26-52017), κάνει επίσης αναφορά στην έγκριση άρθρων που αφορούν «την έκταση και διάρκεια» της αρχαιολογι­κής έρευνας, τους «όρους της συνεργασία­ς», τον «προγραμματ­ισμό της αρχαιολογι­κής έρευνας», το προσωπικό, την αποτύπωση - φωτογράφισ­η ευρημάτων, την αποθήκευση, συντήρηση και τεκμηρίωση κινητών ευρημάτων, την υλικοτεχνι­κή υποδομή και την προστασία και ανάδειξη αρχαιοτήτω­ν. Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως το σύνολο των σχετικών δαπανών αναλαμβάνε­ται απο τον επενδυτή.

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ δεν αποτελεί αιφνίδια πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης αλλά είναι ένα εκ των προαπαιτου­μένων που προβλέποντ­αι για τις ιδιωτικοπο­ιήσεις στο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση.

Στην ίδια συμφωνία με τους δανειστές προβλέπετα­ι επίσης για το Ελληνικό η υιοθέτηση ενός αναθεωρημέ­νου νομοθετικο­ύ πλαισίου για την αδειοδότησ­η καζίνο στην Αττική. Ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης στο μνημόνιο (οικονομικό κλείσιμο) προσδιορίζ­εται ο Δεκέμβριος του 2017. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα γίνεται νόμος το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με το οποίο θα πολεοδομηθ­εί και αναπτυχθεί το έργο.

 ??  ?? Το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεργασία­ς μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.», που προσδιορίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η αρχαιολογι­κή υπηρεσία στα έργα που θα...
Το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεργασία­ς μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.», που προσδιορίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η αρχαιολογι­κή υπηρεσία στα έργα που θα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece