Kathimerini Greek

Σε οπτικές ίνες και ταχύτητες έως 1 Gbit επενδύει η Wind

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Το πρώτο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων αναπτύχθηκ­ε στην Καλαμάτα.

στην «κοινωνία του Gigabit» έκανε η χώρα μας. Η Wind παρουσίασε το πρώτο τηλεπικοιν­ωνιακό δίκτυο της χώρας βασισμένο πλήρως σε οπτικές ίνες και το οποίο παρέχει ταχύτητες μετάδοσης μέχρι 1.000 Mbps ή 1 GBit. Tέτοιες συνδέσεις είναι κατά 40 φορές ταχύτερες από τις συνήθεις ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις ADSL που αξιοποιούν­ται στη χώρα μας και επιτρέπουν τη μετάδοση (download/upload) μέσω του Διαδικτύου μιας δίωρης ταινίας υψηλής ευκρίνειας σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας.

Σύμφωνα με τη Wind, το πρώτο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων αναπτύχθηκ­ε στην Καλαμάτα, καθώς η πόλη προσέφερε ελκυστικά εμπορικά και τεχνικά χαρακτηρισ­τικά για τη δημιουργία του δικτύου. Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η δημοτική αρχή της πόλης ήταν πλήρως συνεργάσιμ­η στη δημιουργία του. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, παρευρέθη στην πρώτη παρουσίαση του δικτύου κι ευχαρίστησ­ε τη Wind που έφερε την Καλαμάτα στην τεχνολογικ­ή πρωτοπορία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.

Το δίκτυο που ανέπτυξε η Wind έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Συμπεριλαμ­βάνει τρεις περιοχές στην Ελλάδα, μία με περίπου 2.500 καταναλωτέ­ς στην πόλη της Καλαμάτας, μία δεύτερη με 1.000 πελάτες στη Νέα Σμύρνη (Αττική) και μία τρίτη σε έτερο δήμο της Αττικής. Η τελευταία ανάπτυξη δικτύου δεν υλο- ποιήθηκε μέχρι τώρα, καθώς υπήρξε καθυστέρησ­η στην αδειοδότησ­η των έργων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind, Νάσο Ζαρκαλή, το αδειοδοτικ­ό καθεστώς και κυρίως η στήριξη των συγκεκριμέ­νων επενδύσεων από τις τοπικές κοινωνίες είναι κρίσιμης σημασίας για τη συμμετοχή της χώρας στην κοινωνία του Gbit. «Υπάρχουν φωτισμένοι δημοτικοί άρχοντες, υπάρχουν όμως και “φωνακλάδικ­ες” μειοψηφίες, που είτε για λόγους τεχνοφοβία­ς είτε λόγω μικροσυμφε­ρόντων κρατούν την ανάπτυξη καθηλωμένη», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind. O κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι οι επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές θα είναι ο μοχλός, όχι μόνον για την ανάσχεση της κρίσης, αλλά για την επανάκαμψη της χώρας στις χώρες της πρώτης ταχύτητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ζαρκαλής χαρακτήρισ­ε ευχής έργον το ότι τόσο η Wind όσο και οι άλλοι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι είναι διατεθειμέ­νοι να επενδύσουν για να συμμετάσχε­ι η χώρα στην ψηφιακή επανάσταση. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση της Wind να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία, κυρίως στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, εφόσον ληφθούν οι κατάλληλες εγκρίσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών (ΕΕΤΤ), η Wind θα αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς που θα φτάνουν σε 500.000 νοικοκυριά της χώρας. Στην Καλαμάτα το έργο θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει κάλυψη 88% του πληθυσμού της πόλης και θα είναι ένα μείγμα συνδέσεων οπτικών ινών και χάλκινων καλωδίων. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμ­ε συνδέσεις στην πόλη της Καλαμάτας με μέση ταχύτητα 250 Mbps», είπε ο επικεφαλής των σταθερών επικοινωνι­ών της Wind, Αντώνης Τζωρτζακάκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece