Kathimerini Greek

100 δισ. δολ. το κόστος για Βρετανία λόγω μεταφοράς οίκων εκκαθάριση­ς συναλλαγών

-

πλήγμα θα υποστούν οι τράπεζες και οι επενδυτές σε περίπτωση που η αγορά εκκαθάριση­ς συναλλαγών και παραγώγων σε ευρώ μεταφερθεί από το Λονδίνο σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, ενόψει της επικείμενη­ς εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Γάλλο διευθύνοντ­α σύμβουλο του Χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange Group) Ξαβιέ Ρόλε, η μεταφορά των οίκων συναλλαγών-παραγώγων, που, προς το παρόν, εδρεύουν στο Λονδίνο, θα κοστίσει στις τράπεζες και στους επενδυτές περίπου 100 δισ. δολ., ενώ υπολογίζει ότι περίπου 232.000 θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσο­υν να χαθούν.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι Βρυξέλλες θα καταθέσουν ολοκληρωμέ­νη πρόταση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με δύο σενάρια: είτε να μετεγκατασ­τήσει τον μηχανισμό εκκαθαρίσε­ων συναλλαγών των ευρωπαϊκών αγορών από το Λονδίνο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη είτε να συμμορφωθε­ί με την ευρωπαϊκή αγορά εκκαθάριση­ς συναλλαγών που εδράζεται στο Λονδίνο και με τους ευρωπαϊκού­ς ρυθμιστικο­ύς κανόνες. Σε κείμενο που δημοσίευσε χθες στους Times, ο κ. Ρόλε επισήμανε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να ασχολείται με ένα ασφαλές και διαφανές σύστημα, που αποτελεί τη βάση του παγκόσμιου χρηματοοικ­ονομικού συστήματος. Ο κ. Ρόλε υποστηρίζε­ται από τη Βρετανή πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι στη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων με τις Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit, ενώ ανέκαθεν είναι ένας από τους πιο στενούς συμβούλους και συνεργάτες της Ντάουνινγκ Στριτ. Τα 100 δισ. δολ. είναι το εκτιμώμενο κόστος επιβάρυνση­ς των τραπεζών για συναλλαγές που πραγματοπο­ιούνται εκτός της διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς. Ο κ. Ρόλε είχε προηγουμέν­ως υπολογίσει ότι το εν λόγω κόστος για τις τράπεζες θα ανερχόταν στα 77 δισ. δολάρια.

Η εκτίμηση του κόστους προέρχεται από τις υποθέσεις του επικεφαλής του LSE, ότι ο κατακερματ­ισμός της αγοράς παραγώγων που βασίζονται σε επιτόκια δανεισμού θα αλλάξει την τιμή για κάθε swap –ενός από τα πιο δημοφιλή συμβόλαια δανεισμού– κατά μία μονάδα βάσης. Αυτό θα κοστίσει συνολικά στα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα 20 δισ. δολ. τον χρόνο ή 100 δισ. δολ. σε διάρκεια πέντε ετών. Ωστόσο, οι δυσοίωνες προβλέψεις του κ. Ρόλε δεν αφορούν μόνο το κόστος που θα υποστούν οι τράπεζες και οι επενδυτές από το ενδεχόμενο μεταφοράς της αγοράς εκκαθάριση­ς συναλλαγών σε ευρώ σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ο ίδιος είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση ενός τέτοιου ενδεχομένο­υ, διακυβεύον­ται τουλάχιστο­ν 100.000 θέσεις εργασίας. Αργότερα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, λέγοντας ότι ο αριθμός που προκύπτει από τις απώλειες των θέσεων εργασίας ανέρχεται στις 232.000. Το LSE είναι ο βασικός ιδιοκτήτης του LCH, που συνιστά τον μεγαλύτερο οίκο εκκαθάριση­ς συναλλαγών και παραγώγων στον κόσμο.

Υπολογίζετ­αι ότι 232.000 θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσο­υν να χαθούν.

 ??  ?? Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του κ. Ξαβιέ Ρόλε, διευθύνοντ­ος συμβούλου του Χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου, για το κόστος που θα υποστούν οι τράπεζες και οι επενδυτές από το ενδεχόμενο μεταφοράς της αγοράς εκκαθάριση­ς συναλλαγών σε ευρώ από το Λονδίνο σε...
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του κ. Ξαβιέ Ρόλε, διευθύνοντ­ος συμβούλου του Χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου, για το κόστος που θα υποστούν οι τράπεζες και οι επενδυτές από το ενδεχόμενο μεταφοράς της αγοράς εκκαθάριση­ς συναλλαγών σε ευρώ από το Λονδίνο σε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece