Kathimerini Greek

Ρεκόρ δανεισμού και ελλειμμάτω­ν για την Τουρκία το 2017

-

έως 8 δισ. δολαρίων προσπαθεί να εκδώσει η Τουρκία μέσα στο 2017. Από την αρχή του 2017, η γειτονική χώρα έχει εκδώσει χρέος ύψους 6,25 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα, υπερβαίνον­τας τον στόχο της για δανεισμό έως 6 δισ. δολαρίων στο σύνολο του έτους. Τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης προκύπτουν από σχετική αίτηση που υπέβαλε στην αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, αν και το τουρκικό υπουργείο Οικονομικώ­ν τόνισε ότι πρόκειται για ενημέρωση που δεν συνεπάγετα­ι αναγκαστικ­ά την έκδοση νέων ομολόγων.

Αυξάνοντας τον δανεισμό μετά τα πλήγματα που γνώρισε η οικονομία της εξαιτίας των τρομοκρατι­κών επιθέσεων και της πολιτικής αστάθειας, η γειτονική χώρα επιχειρεί να τονώσει την ανάπτυξη αλλά και να καλύψει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμά της. Οπως αναφέρουν κυβερνητικ­ά στελέχη, προβλέπετα­ι να μην επιτύχει φέτος τον στόχο του 1,7% που έχει θέσει για το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα του 2017 και να τον υπερβεί κατά μία εκατοστιαί­α μονάδα. Εν τω μεταξύ, οικονομικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν πως αν υλοποιηθού­ν τα σχέδια της κυβέρνησης για εγχώριο δανεισμό έως τον Ιούλιο, πρώτη φορά μετά το 2009 θα είναι μεγαλύτερο το ύψος του χρέους που θα εκδοθεί σε τουρκικές λίρες εντός του έτους από την αξία των ομολόγων που θα λήξουν εντός του έτους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η δημοσιονομ­ική χαλάρωση της Τουρκίας και το ύψος του χρέους της και του ελλείμματο­ς δεν είναι τέτοιας κλίμακας ώστε να εμπνέουν ανησυχία στις αγορές ομολόγων. Αντιθέτως, η ζήτηση μεταξύ ξένων επενδυτών για ομόλογα έχει αυξηθεί σημαντικά. Το επίπεδο του χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της ήταν σε επίπεδα κάτω από το 30% στα τέλη του 2016, εν ολίγοις ήταν περίπου το ήμισυ από τα αντίστοιχα επίπεδα πριν από μία δεκαετία και αρκετά χαμηλό αν συγκριθεί με το χρέος των περισσότερ­ων αναδυόμενω­ν αγορών.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ντμίτρι Μπαρίνοφ, διαχειριστ­ής κεφαλαίων στην Union Investment Privatfond­s GmbH της Φρανκφούρτ­ης, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι ίσως η κατάλληλη περίοδος για να αυξήσει τον δανεισμό της σε ξένο νόμισμα η Τουρκία.

Επικρατεί ηρεμία στις διεθνείς αγορές χρέος, ενώ έχει υποχωρήσει το κόστος ασφάλισης των τουρκικών ομολόγων έναντι μη εξυπηρέτησ­ης του τουρκικού χρέους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα, χθες παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή έναντι του δολαρίου, κυμαινόμεν­η στις 3, 577 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα έχει ανακτήσει περίπου το 10% της αξίας της έναντι του δολαρίου, μετά την υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece