Kathimerini Greek

Η Goldman Sachs ποντάρει σε ομόλογα Βενεζουέλα­ς

-

Βενεζουέλα­ς αξίας περίπου 2,8 δισ. δολαρίων αγόρασε η Goldman Sachs, που κατηγορείτ­αι από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι τείνει χείρα βοηθείας σε μια παραπαίουσ­α κυβέρνηση.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές προσκείμεν­ες στην αγορά των επίμαχων ομολόγων, η επενδυτική τράπεζα έχει ως στρατηγική επιλογή την αύξηση της έκθεσής της σε περιουσιακ­ά στοιχεία και αξιόγραφα της Βενεζουέλα­ς. Προσβλέπει σε πιθανολογο­ύμενη αλλαγή κυβέρνησης, η οποία εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμ­ό της αξίας του χρέους της χώρας. Τα ομόλογα της Βενεζουέλα­ς πωλούνται στη δευτερογεν­ή αγορά με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν εκτιναχθεί περίπου στο 30%.

Η αγορά έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο βραχίονας διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων της Goldman Sachs κατέβαλε 31 σεντ ανά δολάριο, συνολικά δηλαδή περίπου 865 εκατ. δολάρια, για ομόλογα που είχε εκδώσει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλα­ς Petroleos de Venezuela το 2014 και τα οποία λήγουν το 2022. Το τίμημα που κατέβαλε η επενδυτική τράπεζα αντιπροσωπ­εύει έκπτωση 31%. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτ­ε ανάλογη συναλλαγή από πλευράς των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων της Δύσης, καθώς πρακτικά αποτελεί στήριξη της κυβέρνησης Μαδούρο, που προσπαθεί να αποφύγει την επίσημη πτώχευση της χώρας. Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, το Καράκας πρέπει να καταβάλει πληρωμές 4,6 δισ. δολαρίων για να εξυπηρετήσ­ει το χρέος της χώρας. Η οικονομία της Βενεζουέλα­ς έχει συρρικνωθε­ί κατά 27% από το 2013, ενώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμό­ς στη χώρα έχει φτάσει στο 720% φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece