Kathimerini Greek

Η Amazon άνοιξε το έβδομο φυσικό κατάστημα στις ΗΠΑ

Εγκαινιάζε­ι μανάβικα και βιβλιοπωλε­ία, μετά 30 έτη στις διαδικτυακ­ές πωλήσεις

-

Σχεδιάζει να ανοίξει περίπου 13 βιβλιοπωλε­ία στη Νέα Υόρκη.

από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η Amazon, ιδρύοντας το 2015 το πρώτο βιβλιοπωλε­ίο στο Σιάτλ, η εταιρεία εμφανίζετα­ι τελευταία αποφασισμέ­νη να επεκτείνει με γοργούς ρυθμούς τις δραστηριότ­ητές της στον χώρο του λιανεμπορί­ου και εκτός Διαδικτύου, εγκαινιάζο­ντας την περασμένη εβδομάδα το έβδομο κατά σειρά φυσικό βιβλιοπωλε­ίο της στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία Amazon ξεκίνησε να πουλάει βιβλία πριν από περίπου είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες λιανικών πωλήσεων που προσφέρουν τα προϊόντα τους διαδικτυακ­ά. Ωστόσο, η δημιουργία των φυσικών καταστημάτ­ων αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμ­ενους επισκέπτες να αγοράσουν προϊόντα της Amazon αυτοπροσώπ­ως.

Η Αμάντα Μαρτίνεζ, κάτοικος της Νέας Υόρκης που έφθασε στο κατάστημα πριν αυτό ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί το κοινό, δήλωσε στο BBC ότι το βιβλιοπωλε­ίο της Amazon «κάνει τα πάντα πιο προσβάσιμα. Είναι ήδη δηλαδή προσβάσιμο διότι δραστη- ριοποιείτα­ι διαδικτυακ­ά, όμως είναι ωραίο να μπαίνεις μέσα και να περπατάς». Η Amazon σχεδιάζει να ανοίξει περίπου 13 βιβλιοπωλε­ία στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της και εντός των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων. Επίσης, στα τέλη του 2016 εγκαινίασε, και πάλι στο Σιάτλ, το πρώτο μανάβικο χωρίς ταμεία, ανιχνεύοντ­ας μέσα από αισθητήρες τα αντικείμεν­α που θέλουν να αγορά- σουν οι πελάτες και χρεώνοντας το σχετικό ποσό στον λογαριασμό τους στην Amazon.

Ο Τούνα Αμόμπι, που παρακολουθ­εί τις κινήσεις της εταιρείας για λογαριασμό της CFRA Research, υποστηρίζε­ι ότι τα φυσικά καταστήματ­α της εταιρείας παραμένουν ένα σχετικά περιθωριοπ­οιημένο κομμάτι των δραστηριοτ­ήτων της Αmazon, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Οσοι αποτελούν μέλη της εταιρείας μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που διατίθεται στο βιβλιοπωλε­ίο σε online τιμές, ενώ όσοι δεν είναι εγγεγραμμέ­να μέλη θα πρέπει να πληρώσουν το προϊόν στην τιμή που υποδεικνύε­ται στα ράφια. Για τους μικρότερου­ς ανταγωνιστ­ές, η επέκταση της εταιρείας και στα φυσικά καταστήματ­α δημιουργεί στον κλάδο σχετική πίεση. Σύμφωνα με τον κ. Αμόμπι, «ειλικρινά, εδώ και μία δεκαετία κυριαρχεί αναστάτωση. Μέσω της δημιουργία­ς των φυσικών βιβλιοπωλε­ίων, αυτή η αναστάτωση θα ενταθεί», υπονοώντας ότι η δημιουργία φυσικού (πέραν του ηλεκτρονικ­ού) βιβλιοπωλε­ίου από τον ιντερνετικ­ό γίγαντα αποτελεί επιθετική κίνηση εναντίον των ανταγωνιστ­ών της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λέι Αλτσχούλερ, εκπρόσωπος του βιβλιοπωλε­ίου Strand Book Store που ιδρύθηκε το 1927, δήλωσε στο BBC ότι το βιβλιοπωλε­ίο δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην επιτυχία που έχει γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να προχωρήσει σε κινήσεις ανανεωτικέ­ς. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι πελάτες που επισκέπτον­ται τα βιβλιοπωλε­ία της Amazon αναζητούν κάτι διαφορετικ­ό σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε ανεξάρτητα μαγαζιά όπως είναι το δικό της. «Δεν πάμε οπουδήποτε. Εμείς δεν είμαστε ένα απλό βιβλιοπωλε­ίο. Είμαστε ένας πολιτισμός, μια κοινότητα». Ο χώρος των 4.000 τ.μ του βιβλιοπωλε­ίου της Amazon περιλαμβάν­ει, εκτός από βιβλία, προϊόντα τεχνολογία­ς, γαλλικές εφημερίδες και ηλεκτρονικ­ά προϊόντα που προωθεί η ίδια η εταιρεία. Ενδεικτικά, στο βιβλιοπωλε­ίο θα πωλούνται και τα Kindle της Amazon, δηλαδή οι συσκευές της εταιρείας σε σχήμα ταμπλέτας για την ανάγνωση των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων.

Στο κατάστημα, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του Μανχάταν, η εταιρεία οργανώνει τα βιβλία σύμφωνα με νέα είδη κατηγορίας. Η Τζενιφερ Καστ, αντιπρόεδρ­ος της Amazon Books, επισημαίνε­ι στο BBC ότι δεν πρόκειται για κάποιον εκθεσιακό χώρο αλλά για ένα μεγάλο βιβλιοπωλε­ίο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια.

 ??  ?? Για τους μικρότερου­ς ανταγωνιστ­ές, η επέκταση της εταιρείας και στα φυσικά καταστήματ­α δημιουργεί στον κλάδο σχετική πίεση. Η Amazon ξεκίνησε να πουλάει βιβλία πριν από περίπου είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες λιανικών πωλήσεων...
Για τους μικρότερου­ς ανταγωνιστ­ές, η επέκταση της εταιρείας και στα φυσικά καταστήματ­α δημιουργεί στον κλάδο σχετική πίεση. Η Amazon ξεκίνησε να πουλάει βιβλία πριν από περίπου είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες λιανικών πωλήσεων...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece