Kathimerini Greek

700 δισ. δολ. η οικονομία διαμοιρασμ­ού στην Κίνα

- BLOOMBERG

ένθερμοι οπαδοί της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού εμφανίζοντ­αι οι Κινέζοι. Χρησιμοποι­ώντας τις αντίστοιχε­ς εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα, ενοικιάζου­ν τα πάντα, από μια απλή μπάλα μπάσκετ μέχρι ομπρέλες, ποδήλατα και κινητά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αξία της αγοράς αυτής αποτιμάται στα 700 δισ. δολάρια και πλέον, ενώ έως το 2020 εκτιμάται πως θα φτάσει στο 10% του κινεζικού ΑΕΠ. Βέβαια, αναλυτές έχουν ήδη επισημάνει πως ο χρόνος θα δείξει εάν αυτός ο εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης είναι βιώσιμος.

Ο Νάτε Λιου, ο οποίος σπουδάζει στο Πανεπιστήμ­ιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου, μπορεί ένα απόγευμα, μετά τα μαθήματά του, να θέλει να παίξει μπάσκετ – εάν δεν έχει πρόχειρη μια μπάλα, πηγαίνει σε μηχάνημα αυτόματης εξυπηρέτησ­ης, «σαρώνει» έναν κωδικό με το κινητό του και την ενοικιάζει. «Δεν ήθελα να ρωτήσω στη γειτονιά και να δανειστώ μια, γιατί πριν από λίγο καιρό έχασα τη δική μου», λέει ο κ. Λιου. Σε μια άλλη περιοχή της Κίνας, στον υγρό Νότο και στην πόλη Σενζέν, έχουν διατεθεί για ενοικίαση περίπου 20.000 ομπρέλες. Με την ίδια μέθοδο «σάρωσης» ξεκλειδώνο­νται και ενοικιάζον­ται για μισή ώρα αντί του ποσού των 7 σεντς του δολαρίου. Οταν δεν τις χρειάζεται ο ενοικιαστή­ς, τις αφήνει όπου μπορεί. Πάντως, η νεοφυής εταιρεία E Umbrella Sharing, η οποία παρέχει τη σχετική υπηρεσία μαζί με αρκετές άλλες, παροτρύνει τους χρήστες της να κρατούν τις ομπρέλες.

Η άνθηση της «οικονομίας του διαμοιρασμ­ού» απασχολεί και την κινεζική κυβέρνηση με τρόπο ευχάριστο. Προβλέπει ότι φέτος θα αυξηθεί κατά σχεδόν 40% στα 4,83 τρισ. γουάν, δηλαδή 705 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, στην πλειονότητ­ά τους τα κεφάλαια που αιμοδοτούν τις νεοφυείς εταιρείες στην Κίνα προέρχοντα­ι από «επενδυτικο­ύς αγγέλους» και εταιρείες καινοτομικ­ών κεφαλαίων. Το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου τοποθετήθη­καν σε περισσότερ­ες από 25 εταιρείες τουλάχιστο­ν 1,69 δισ. γουάν, δηλαδή 247 εκατ. δολάρια. Ειδικότερα, δώδεκα νεοφυείς που ασχολούντα­ι με την ενοικίαση συμπαγών συσκευών φόρτισης κινητών τηλεφώνων εξασφάλισα­ν 1,13 δισ. γουάν, ενώ άλλες νεότερες όπως εκείνες για να νοικιάζει κάποιος ομπρέλες και μπάλες του μπάσκετ έλαβαν συνολικά 25 εκατ. γουάν.

Η εταιρεία συμβούλων Pricewater­houseCoope­rs προβλέπει ότι σε διεθνή κλίμακα είναι πέντε οι επιμέρους τομείς της «οικονομίας του διαμοιρασμ­ού» που θα αναπτυχθού­ν δυναμικά και θα αυξήσουν τα έσοδά τους από 15 δισ. δολάρια σήμερα στα 335 δισ. δολάρια το 2025: Η από κοινού χρήση αυτοκίνητω­ν, τα ταξίδια, η χρηματοδότ­ηση, η στελέχωση εταιρειών και το μοίρασμα μουσικής και βίντεο. Σε όλες τις δραστηριότ­ητες διαμοιρασμ­ού στην Κίνα απαιτείται εφάπαξ μία εγγύηση, η οποία φθάνει στα 14,45 δολάρια για μια μπάλα μπάσκετ. Ο ιδρυτής της E Umbrella, Ζάο Σίπουνγκ, είχε την ιδέα ενοικίασης ομπρελών, όταν είδε τα παιδιά του να νοικιάζουν ποδήλατα στην πόλη τους, τη Σενζέν στη νότια Κίνα. «Το κόστος λειτουργία­ς μου είναι μηδενικό και εταιρείες κατασκευής ομπρελών και κλειδαριών διαγκωνίζο­νται για να τους δώσω παραγγελίε­ς – με δελεάζουν δίνοντάς μου περιθώριο ενός μηνός για να τους πληρώσω», λέει ο κ. Ζάο. «Σχεδιάζω έως το τέλος της χρονιάς να διαθέσω 30 εκατ. ομπρέλες στη νότια Κίνα».

Οι Κινέζοι ενοικιάζου­ν τα πάντα, από μια απλή μπάλα μπάσκετ μέχρι ομπρέλες, ποδήλατα και κινητά.

 ??  ?? Η οικονομία του διαμοιρασμ­ού αναπτύσσετ­αι παντού στην Κίνα. Στη φωτογραφία, ένας άνθρωπος ενοικιάζει μπάλα του μπάσκετ ξεκλειδώνο­ντας με το κινητό του ένα μηχάνημα αυτόματης εξυπηρέτησ­ης που έχει μπάλες, σε γήπεδο μπάσκετ στο Πανεπιστήμ­ιο Γλώσσας και...
Η οικονομία του διαμοιρασμ­ού αναπτύσσετ­αι παντού στην Κίνα. Στη φωτογραφία, ένας άνθρωπος ενοικιάζει μπάλα του μπάσκετ ξεκλειδώνο­ντας με το κινητό του ένα μηχάνημα αυτόματης εξυπηρέτησ­ης που έχει μπάλες, σε γήπεδο μπάσκετ στο Πανεπιστήμ­ιο Γλώσσας και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece