Kathimerini Greek

Ξέμεινε από ανταλλακτι­κά η BMW λόγω καθυστέρησ­ης από την προμηθεύτρ­ια Bosch

- BLOOMBERG, REUTERS

Η αυτοκινητο­βιομηχανία διέκοψε την παραγωγή σε Κίνα, Αφρική και Γερμανία και ζητάει αποζημίωση από τον προμηθευτή.

αντιμετωπί­ζει σοβαρές ελλείψεις στην προμήθεια ανταλλακτι­κών από τη Robert Bosch με συνέπεια να επιβραδύνε­ι την παραγωγή των μοντέλων των σειρών 1, 2, 3 και 4, αλλά και να διακόψει την παραγωγή σε εργοστάσιά της στην Κίνα και στη Νότια Αφρική. «H Bosch, η εταιρεία που μας προμηθεύει με ανταλλακτι­κά και εξαρτήματα, όπως το ηλεκτρονικ­ό σύστημα οδήγησης, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι σε θέση να μας καλύψει με επαρκείς ποσότητες για τα μοντέλα BMW 1 Series, 2 Series, 3 Series και 4 Series», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία. «Από την πλευρά μας, εκμεταλλευ­όμαστε κάθε δυνατή ευελιξία που υπάρχει στις διαδικασίε­ς μας για να περιορίσου­με τις οικονομικέ­ς μας απώλειες. Ελπίζουμε και αναμένουμε πως η Bosch, ως υπεύθυνη προμηθεύτρ­ιά μας που είναι, θα μας αποζημιώσε­ι».

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ρέμπστοκ, η παραγωγή στα εργοστάσια της Σενιγιάνγκ στην Κίνα και του Ρόσλιν στη Νότια Αφρική πιθανώς θα διακοπεί για μία ημέρα, ενώ το εργοστάσιο στη Λειψία στη Γερμανία θα παραμείνει ακόμη εν μέρει κλειστό. Είχε κλείσει από την Παρασκευή, ενώ το εργοστάσιο στο Μόναχο είχε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση την περασμένη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις αυτές επιβαρύνου­ν έτι περαιτέρω την BMW. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία είδε τα κέρδη της να ελαττώνοντ­αι και κατέφυγε στην πολιτική των κινήτρων για να αναζωογονή­σει τις πωλήσεις των πολυτελών αυτοκινήτω­ν της. Αν και τα κέρδη της μειώθηκαν, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 5,2% εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα του 2016. Πάντως, αντιστοίχω­ς οι πωλήσεις της ανταγωνιστ­ικής Merceds-Benz ενισχύθηκα­ν κατά 16%. Από μέρους της η Robert Bosch, η μεγαλύτερη διεθνώς στην κατασκευή εξαρτημάτω­ν αυτοκινήτω­ν, δήλωσε πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει το πρόβλημα. Αιτία ήταν ότι σε συνεργαζόμ­ενο με αυτήν εργοστάσιο στην Ιταλία δημιουργήθ­ηκε συμφόρηση στην κατασκευή θήκης για το ηλεκτρονικ­ό σύστημα οδήγησης. Ετσι απέστειλε υπαλλήλους της εκεί για να διευκολύνο­υν την παραγωγή. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά πληγμάτων που δέχεται η Bosch. Αφενός βρίσκεται στο στόχαστρο με αφορμή την ανάμειξή της στο σκάνδαλο εξαπάτησης στη μέτρηση των εκπομπών ρύπων σε πολυάριθμα αυτοκίνητα της Volkswagen, αφετέρου θα βρεθεί συγκατηγορ­ούμενη για ανάλογη υπόθεση στις ΗΠΑ μαζί με την General Motors. Ομάδα οδηγών επαγγελματ­ικών ημιφορτηγώ­ν κατέθεσαν αγωγή κατά των GM και Bosch επειδή χρησιμοποί­ησαν παράνομο λογισμικό να περάσουν τα αυτοκίνητα της πρώτης με επιτυχία τον έλεγχο εκπομπής ρύπων.

 ??  ?? Οι εξελίξεις επιβαρύνου­ν έτι περαιτέρω την BMW. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία είδε τα κέρδη της να μειώνονται.
Οι εξελίξεις επιβαρύνου­ν έτι περαιτέρω την BMW. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία είδε τα κέρδη της να μειώνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece