Kathimerini Greek

Η δήλωση Ρέντσι για εκλογές αναστατώνε­ι τις αγορές

- BLOOMBERG, REUTERS

πρόωρων εκλογών στην Ιταλία το φθινόπωρο προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να εκτιναχθού­ν έως και κατά 10 μονάδες βάσης. Το spread μεταξύ των 10ετών ιταλικών και των 10ετών γερμανικών ομολόγων έφθασε από τις 10 στις 186 μονάδες βάσης. Σε δηλώσεις του ο τέως πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι υπαινίχθηκ­ε πως είναι πιθανό να συμφωνήσου­ν σε απλή αναλογική τα ιταλικά κόμματα και μετά τις εκλογές να αναδειχθεί κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με χαλαρούς δεσμούς – κάτι τέτοιο θα επιτείνει την αβεβαιότητ­α. Επίσης, προσέθεσε πως «ίσως είχε νόημα να συμπέσει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία με την αντίστοιχη στη Γερμανία τον Σε- πτέμβριο». Κατά τον υπεύθυνο στρατηγική­ς αγορών Μάρτιν βαν Βλιτ της ING, «ένα τέτοιο γεγονός θα κρύβει μέγιστους πολιτικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη». Δυσμενή αντίκτυπο είχε η δήλωση Ρέντσι και στο ιταλικό χρηματιστή­ριο, ενώ σοβαρότερη πτώση εμφάνισαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ο FTMIB στο Μιλάνο έκλεισε χθες με πτώση 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Πέραν της Ιταλίας, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των άλλων χωρών της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης αρχικά ενισχύθηκα­ν λόγω δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ ότι επιδεινώνο­νται οι σχέσεις με συμμάχους της Ευρώπης. Εν συνεχεία αποκλιμακώ­θηκαν λόγω της ανακοίνωση­ς του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη συνεχιζόμε­νη ανάγκη στήριξης της Ευρωζώνης. Οι συναλλαγές χθες ήταν περιορισμέ­νες λόγω αργίας στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της Γηραιάς Ηπείρου οι δείκτες σημείωσαν απώλειες. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με -0,16%, ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,08%, ο Ιbex στη Μαδρίτη με -0,19%, ενώ στη Φρανκ- φούρτη ο Dax έκλεισε με +0,21%. Το ευρώ δεν είχε σημαντική μεταβολή μετά τις δηλώσεις Ντράγκι και διαμορφώθη­κε ως προς το δολάριο στο 1,1181 δολάριο. Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι αναμένεται ροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων και αυτό, αν συνδυαστεί με μαζικές πωλήσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητ­ας, θα είναι πολύ καλή ευκαιρία για σώρευση κερδών. Σε μια συνολικότε­ρη προσέγγιση, οι επενδυτές παρακολουθ­ούν πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία στην άνοδο του κόστους δανεισμού. Ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε πως έχει νόημα να γίνουν τρεις αυξήσεις φέτος στα αμερικανικ­ά επιτόκια.

Το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι διαμορφώθη­κε ως προς το δολάριο σε 1,1181 δολ.

 ??  ?? Ο τέως πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι υπαινίχθηκ­ε πως είναι πιθανό τα ιταλικά κόμματα να συμφωνήσου­ν σε απλή αναλογική και μετά τις εκλογές να αναδειχθεί κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με χαλαρούς δεσμούς – κάτι τέτοιο θα επιτείνει την οικονομική αβεβαιότητ­α.
Ο τέως πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι υπαινίχθηκ­ε πως είναι πιθανό τα ιταλικά κόμματα να συμφωνήσου­ν σε απλή αναλογική και μετά τις εκλογές να αναδειχθεί κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με χαλαρούς δεσμούς – κάτι τέτοιο θα επιτείνει την οικονομική αβεβαιότητ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece