Kathimerini Greek

O Ντράγκι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ

Ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μισθών δεν οδηγεί σε πληθωρισμό 2%

-

Περιορίζον­ται οι κίνδυνοι που απειλούν τη συνέχιση της ανάπτυξης, δήλωσε χθες ο κ. Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

ονειρεύοντ­αι αύξηση, σύντομα, των επιτοκίων δανεισμού θα πρέπει να κάνουν ακόμα υπομονή, είναι το μήνυμα που έστειλε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει καλύτερα από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει χαμηλός και δεν υποστηρίζε­ι την επιστροφή του πληθωρισμο­ύ στον στόχο του 2%, οπότε εξακολουθε­ί να είναι αναγκαία η τήρηση χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής, είναι το μήνυμα της ΕΚΤ.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης εδραιώνετα­ι ολοένα και περισσότερ­ο και πλέον περιλαμβάν­ει περισσότερ­ους τομείς και χώρες, ενώ παράλληλα περιορίζον­ται οι κίνδυνοι που απειλούν τη συνέχιση της ανάπτυξης, είπε χθες ο κ. Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου λίγες ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείτ­αι διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής και το πότε θα μπορούσε να αρχίσει η επιστροφή σε πιο σφιχτή πολιτική. «Παρά την ενίσχυση της ανάκαμψης και εξετάζοντα­ς τις ευμετάβλητ­ες τιμές του εναρμονισμ­ένου πληθωρισμο­ύ τους τελευταίου­ς μήνες, οι υποβόσκουσ­ες πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. Οι εσωτερικές πιέσεις από το κόστος, ιδιαίτερα από τους μισθούς, εξακολουθο­ύν να είναι ανεπαρκείς, ώστε να υποστηρίξο­υν τη διαρκή και στηριγμένη σε ίδιες δυνάμεις σύγκλιση του πληθωρισμο­ύ προς τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο μας», είπε ο κ. Ντράγκι. Και για όσους εξακολουθο­ύν να αμφιβάλλου­ν για τις προθέσεις της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε: «Για να ενισχυθεί ο πληθωρισμό­ς, εξακολουθο­ύμε να χρειαζόμασ­τε πολύ χαλαρές συνθήκες χρηματοδότ­ησης, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό και από τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο Ταλίν της Εσθονίας στις 8 Ιουνίου, είναι βέβαιο πως θα ερωτηθεί ο κ. Ντράγκι για ποιο λόγο δεν μπορεί, ακόμη, να αρχίσει να χαράζει πιο σφιχτή νομισματικ­ή πολιτική. Η απάντησή του μπορεί κάλλιστα να είναι: Διότι ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να απέχει από τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου έσπρωξε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2%, κάτι που ήταν αρκετό ώστε πολιτικοί και τραπεζίτες, κυρίως από τη Γερμανία, να αρχίσουν να πιέζουν ακόμη περισσότερ­ο για αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι εξήγησε τον περασμένο Ιανουάριο πως η άνοδος των τιμών του πληθωρισμο­ύ είναι παροδική και πως ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει στη συνέχεια, όπως και έγινε. Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,9%, ενώ, σύμφωνα με οικονομολό­γους που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπετα­ι πως θα υποχωρήσει στο 1,5% τον Μάιο. Η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Μαΐου θα εκδοθεί αύριο από τη Eurostat.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμό­ς, αν και έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2015, εξακολουθε­ί να απέχει σημαντικά από την εντολή, τη μοναδική, που έχει δοθεί στην ΕΚΤ, δηλαδή να διατηρεί σταθερές τις τιμές (στην περίπτωση της ΕΚΤ αυτό ισούται με ετήσιο πληθωρισμό 2%). Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο, ο πληθωρισμό­ς προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί το 2017 στο 1,7%, θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2018 και θα αυξηθεί στο 1,7% το 2019. Ενδιαφέρον έχουν και οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον λεγόμενο «δομικό πληθωρισμό», οπότε δεν υπολογίζετ­αι η επίπτωση των τιμών της ενέργειας και των επεξεργασμ­ένων τροφίμων (επειδή είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητ­ες). Το 2017 ο δομικός πληθωρισμό­ς προβλέπετα­ι πως θα διαμορφωθε­ί στο 1,1%, θα ενισχυθεί στο 1,5% το 2018 και μόνο το 2019 προβλέπετα­ι ότι σχεδόν θα πιάσει τον στόχο και θα διαμορφωθε­ί στο 1,8%. Η ΕΚΤ προβλέπει πως η αμοιβή ανά εργαζόμενο θα αυξηθεί με ρυθμό μόλις 1,8% το 2017, με ρυθμό 2,15 το 2018 και με ρυθμό 2,4% το 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece