Kathimerini Greek

Μηνύματα από Ανατολή

Των HIDEYUKI SANO και YASUNORI FUKUI / REUTERS

-

στην αγορά εταιρικών ομολόγων της Ιαπωνίας ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζ­ονται για τη στιγμή που θα αποφασίσει η κεντρική τράπεζα της χώρας να σταματήσει να είναι ο έσχατος δανειστής τους, δηλαδή να αγοράζει χρεόγραφα όταν δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον από τις αγορές. Τον φόβο αυτό μοιράζοντα­ι πολύ περισσότερ­οι και όχι μόνον οι παράγοντες των αγορών εταιρικών ομολόγων, μετά την πάροδο μιας ολόκληρης τετραετίας όπου η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ακολουθεί επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική. Οι αποδόσεις των πενταετών εταιρικών ομολόγων έχουν παρουσιάσε­ι άνοδο της τάξεως των δέκα μονάδων βάσης από τα μέσα Απριλίου σε μια αγορά που συνολικά υπολογίζετ­αι στα 521

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών πενταετών εταιρικών ομολόγων έχουν παρουσιάσε­ι άνοδο δέκα μονάδων βάσης από τα μέσα Απριλίου.

δισ. δολάρια ή στα 59,2 τρισ. γιεν. Αυτή η άνοδος, αν και ανεπαίσθητ­η, αντικατοπτ­ρίζει τους φόβους των επενδυτών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αγοράζει πια αυτούς τους τίτλους. Αυτή η μεταβολή είναι αξιόλογη σε μια οικονομία που το βραχυπρόθε­σμο κόστος δανεισμού είναι αρνητικό και η κεντρική τράπεζα αγοράζει μαζικά κρατικά, εταιρικά ομόλογα και μετοχές για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν. Οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι θεωρούν πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέχει από το να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, επειδή ο πληθωρισμό­ς είμαι μακριά ακόμη από τον επιθυμητό στόχο του 2%. Ομως επικρατεί νευρικότητ­α στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, διότι φοβούνται για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεω­ν από την τεράστια αγορά κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας. Σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι υψηλότερο από το 250% του ΑΕΠ και προ- σεγγίζει τα 10,46 τρισ. δολάρια, με τους οίκους πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία. Εν τούτοις, το μεγαλύτερο κομμάτι των κρατικών ομολόγων κρατούν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι εγχώριες τράπεζες, γεγονός που σημαίνει πως η οικονομία είναι έως ένα βαθμό προστατευμ­ένη από εξωτερικές πιέσεις. Οι διαπραγματ­ευτές προσπαθούν από τον Μάρτιο να πουλήσουν εταιρικά ομόλογα, τα οποία αγοράσαν με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, ελπίζοντας να αποκομίσου­ν γρήγορο κέρδος από το spread. «Είναι πολύ δύσκολο να πουλήσει κανείς στην Τράπεζα της Ιαπωνίας εταιρικά ομόλογα που έχει αγοράσει από την πρωτογενή αγορά», δήλωσε επικεφαλής μιας αμερικανικ­ής χρηματιστη­ριακής εταιρείας. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει οιωνό μιας επικείμενη­ς μείωσης των αγορών ομολόγων, κρατικών και εταιρικών από την κεντρική τράπεζα», προσθέτει ο ίδιος. Σήμερα, οι αποδόσεις στα πενταετή εταιρικά ομόλογα με την ανώτατη επενδυτική βαθμολογία βρίσκονται στο 0,45% από το 0,35% που ίσχυε τον Απρίλιο. Από τα τέλη του 2013, η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει σταθερές τις αγορές εταιρικών ομολόγων στα 3,2 τρισ. γιεν ή 28,2 δισ. δολάρια, αγοράζοντα­ς νέα χρεόγραφα για να αντικαταστ­ήσει αυτά που λήγουν. Πέρυσι αγόρασε εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,3 τρισ. γιεν, αντανακλών­τας το 12,3% όλων των νέων εκδόσεων, ύψους 10,6 τρισ. γιεν, ή το 2,2% αυτών που παραμένουν σε εκκρεμότητ­α και δεν έχουν λήξει ακόμη ύψους 59,2 τρισ. γιεν. Αντίθετα, οι αγορές των κρατικών ομολόγων διαμορφώθη­καν το 2016 στα 114,4 τρισ. γιεν, αντανακλών­τας το 12,7% των νέων εκδόσεων και το 12,7% όλων των χρεογράφων του ιαπωνικού δημοσίου στα 903 τρισ. γιεν. «Τα spreads στα ιαπωνικά εταιρικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλά. Δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα εάν, θεωρητικά, σταματήσει η BOJ τις αγορές εταιρικών ομολόγων», σχολιάζει ο Χιντενόρι Σουεζάβα, αναλυτής χρηματοοικ­ονομικών αγορών της SMBC Nikko Securities, προσθέτοντ­ας έναν τόνο αισιοδοξία­ς σε αντιπαράθε­ση με τους φόβους των αγορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece