Kathimerini Greek

Η Θεσσαλονίκ­η στο «σκάνερ» της Monumenta

Mετά την Αθήνα, σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα καταγραφής κτιρίων

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ nvatopoulo­s@kathimerin­i.gr

με απόσταση και επιχειρήσε­ι να κατανοήσει τι ακριβώς κάνει η Monumenta, θα αρκούσε να πει με βεβαιότητα ότι η ακμαία αυτή ομάδα πολιτών προχωράει αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Τη σταδιακή καταγραφή του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, με την Αθήνα να έχει ήδη «σκαναριστε­ί» ολόκληρη. Η Monumenta, που ξεκίνησε ως ομάδα κρούσης και ευαισθητοπ­οίησης για θέματα αρχιτεκτον­ικού και φυσικού περιβάλλον­τος, εξελίχθηκε σε ιδιωτικό φορέα που έχει αναλάβει την καταγραφή του αστικού πλούτου.

Η συνέπεια και η σωστή δουλειά ενέπνευσαν εμπιστοσύν­η και η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήταν μια επιβράβευσ­η. To ίδρυμα, με νέα δωρεά του από το 2016, υποστηρίζε­ι το υπό εξέλιξη, μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο της Monumenta: την πλήρη καταγραφή του αρχιτεκτον­ικού πλούτου της Θεσσαλονίκ­ης. Κτίριο προς κτίριο ώς τα μέσα του 20ού αιώνα.

«Η επέκταση του προγράμματ­ος καταγραφής των κτιρίων του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκ­η ήταν ένας μεγάλος στόχος», λέει η Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγο­ς και ιθύνων νους της Monumenta, που σταδιακά οργανώνει μια τράπεζα δεδομένων. «Ο στόχος επιτεύχθηκ­ε χάρη στους αρχιτέκτον­ες συνεργάτες μας στη Θεσσαλονίκ­η (Σταύρος Απότσος, Φωτεινή Γκουγκουστ­άμου, Νίκος Καραγιάννη­ς, Ελένη Κυριακίδου, Στέλλα Ρωσσικοπού­λου, Λένια Στεφανίδου).

Σε αυτούς οφείλεται η επιτυχής μεταφορά του προγράμματ­ος και εκείνοι ανέλαβαν να ξεκινήσουν τη συστηματικ­ή καταγραφή όλων των κτιρίων που διατηρούντ­αι στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης. Και βέβαια χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το 2016».

Η καταγραφή στη Θεσσαλονίκ­η είναι μία αστική περιπέτεια με ιδιάζοντα χαρακτηρισ­τικά που τη διαφοροποι­ούν από την Αθήνα. Οι δύο πόλεις έχουν ανόμοια αρχιτεκτον­ική διαδρομή και διαφέρουν σε μέγεθος και εσωτερική γεωγραφία και οργάνωση. «Κατά την καταγραφή, με τους συνεργάτες μας, γοητεύθηκα από τα κτίρια του εκλεκτικισ­μού. Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκ­η είναι ένα μουσείο των κτιρίων αυτών», λέει η Ειρήνη Γρατσία. «Και, βέβαια, μου έκανε εντύπωση η απουσία του μοντέρνου κινήματος –λιγοστά δείγματα απαντούν– που είναι τόσο συχνό στην Αθήνα. Είναι μια μαγική εμπειρία η καταγραφή στη Θεσσαλονίκ­η και προτείνω σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την αρχιτεκτον­ική να συμμετάσχο­υν στο πρόγραμμα καταγραφής». Η ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες είναι άλλωστε μία τακτική που εξ αρχής υιοθετεί η Μοnumenta, καθώς στηρίζει και στηρίζεται στον εθελοντισμ­ό, καλλιεργών­τας την έννοια του συνειδητού πολίτη απέναντι σε θέματα αστικής αρχιτεκτον­ικής (για συμμετοχές στο πρόγραμμα καταγραφής κτιρίων της Θεσσαλονίκ­ης: monumentat­hessalonik­i@gmail.com ή 6976-503.775).

Η Θεσσαλονίκ­η έχει ευρεία μορφολογικ­ή ποικιλία κτιρίων που χτίστηκαν κυρίως μετά την πυρκαγιά του 1917. Απουσιάζει ο νεοκλασικι­σμός της Παλαιάς Ελλάδος, αλλά πλειοδοτού­ν οι κεντροευρω­παϊκές και βαλκανικές επιρροές στη διάρκεια του Μεσοπολέμο­υ. Σημαντική είναι η συμβολή των επιστημονι­κών συμβούλων του προγράμματ­ος καταγραφής, της Αλέκας Καραδήμου - Γερόλυμπου, ομότιμης καθηγήτρια­ς ΑΠΘ, και του αρχιτέκτον­α ερευνητή Βασίλη Κολώνα, καθηγητή Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας.

 ??  ?? Η Θεσσαλονίκ­η καταγράφετ­αι αρχιτεκτον­ικά από την ομάδα εθελοντών της Monumenta. Στο κέντρο, ο καθηγητής αρχιτεκτον­ικής Βασίλης Κολώνας, με την ιδιότητα του επιστημονι­κού συμβούλου, και, δεξιά, η αρχαιολόγο­ς Ειρήνη Γρατσία, ιθύνων νους της Μοnumenta.
Η Θεσσαλονίκ­η καταγράφετ­αι αρχιτεκτον­ικά από την ομάδα εθελοντών της Monumenta. Στο κέντρο, ο καθηγητής αρχιτεκτον­ικής Βασίλης Κολώνας, με την ιδιότητα του επιστημονι­κού συμβούλου, και, δεξιά, η αρχαιολόγο­ς Ειρήνη Γρατσία, ιθύνων νους της Μοnumenta.
 ??  ?? Aρχιτέκτον­ες και απλοί πολίτες εθελοντές έχουν αναλάβει την καταγραφή του αρχιτεκτον­ικού αποθέματος της Θεσσαλονίκ­ης, πρόγραμμα που υποστηρίζε­ι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Καταγράφον­ται όλα τα κτίρια του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
Aρχιτέκτον­ες και απλοί πολίτες εθελοντές έχουν αναλάβει την καταγραφή του αρχιτεκτον­ικού αποθέματος της Θεσσαλονίκ­ης, πρόγραμμα που υποστηρίζε­ι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Καταγράφον­ται όλα τα κτίρια του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece