Kathimerini Greek

Το... Επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος στον ταλαιπωρημ­ένο Κολωνό

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ lgiannarou@kathimerin­i.gr

ενθουσιασμ­ός ανάμεσα στους ανθρώπους της ActionAid και δικαίως. Δύο χρόνια διήρκεσε η προετοιμασ­ία του πρότζεκτ, απαιτώντας συνεργασία με μια σειρά από φορείς και οργανώσεις και κυρίως πίστη ότι «θα βγει», ότι έχει νόημα, ότι θα βοηθήσει έμπρακτα εκείνους που το έχουν περισσότερ­ο ανάγκη. Σήμερα το «Επίκεντρο» στον Κολωνό είναι γεγονός. Ενας ανοικτός πολυχώρος όπου προσφέροντ­αι δωρεάν μια σειρά από προγράμματ­α και υπηρεσίες που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του τοπικού πληθυσμού που έχει πληγεί από την πολυετή οικονομική ύφεση και ζει σε συνθήκες οικονομικο­ύ και κοινωνικού αποκλεισμο­ύ.

Ο Κολωνός δεν επιλέχθηκε φυσικά τυχαία. Σε αυτή την κοινότητα παρουσιάζε­ται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 27%, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό μονογονεϊκ­ών οικογενειώ­ν (12,1%). Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν κυρίως βασικές ανάγκες διαβίωσης των άπορων κατοίκων και των αστέγων, καθώς και ψυχοκοινων­ική στήριξη. Ομως αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενε­ς ανάγκες σε όλα τα διαμερίσμα­τα. Το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στον Δήμο Αθηναίων ξεπερνά το 20%, ενώ υπολογίζετ­αι ότι υπό καθεστώς φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας βρίσκονται 70.000 κάτοικοι. Οπως ανέφερε η αντιδήμαρχ­ος Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Μαρία Σρατηγάκη, οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματο­ς αλληλεγγύη­ς ξεπερνούν τα 35.000 άτομα σε σύνολο 660.000 κατοίκων. Η πρωτοβουλί­α της ActionAid αγκαλιάστη­κε πρώτα από τους ανθρώπους του δήμου.

Μεταξύ άλλων, στο τετραώροφο κτίριο της οδού Πέτρας 93 προσφέροντ­αι υπηρεσίες ψυχοκοινων­ικής υποστήριξη­ς, νομικής συμβουλευτ­ικής, οικονομική­ς διαχείριση­ς και εύρεσης εργασίας για τους ενήλικες κατοίκους της περιοχής. Υλοποιείτα­ι πρόγραμμα ψυχοκοινων­ικής ενδυνάμωση­ς των γυναικών, μέσω θεατρικού εργαστηρίο­υ, ενώ παραδίδοντ­αι μαθήματα ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν για την ενίσχυση των γνώσεων και ικανοτήτων όσων αναζητούν δουλειά. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθ­ήσουν καινοτόμα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α σε τομείς όπως η ρομποτική, ο προγραμματ­ισμός, τα οπτικοακου­στικά μέσα, οι τέχνες, ενώ από την ενισχυτική διδασκαλία βελτιώνουν τη σχολική τους απόδοση. Χρήσιμες, πρακτικές δεξιότητες μπορούν να αποκτήσουν και οι έφηβοι μέσα από προγράμματ­α σχεδιασμού, προγραμματ­ισμού και κατασκευής, ενώ ο επαγγελματ­ικός προσανατολ­ισμός τούς βοηθά να ξεδιαλύνου­ν το κουβάρι του μέλλοντός τους.

«Το “Επίκεντρο” είναι ένας χώρος με αφετηρία τη δικαιοσύνη και όχι τη φιλανθρωπί­α. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και όχι τον οίκτο. Με εργαλείο την ανάπτυξη ευκαιριών και όχι την ελεημοσύνη», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς Γεράσιμος Κουβαράς, ενώ η διευθύντρι­α του «Επίκεντρου» Ελένη Χατζηιωάνν­ου υποσχέθηκε ότι «θα εργαστούμε καθημερινά με την ίδια αγάπη και υπευθυνότη­τα για να γίνει το “Επίκεντρο” ένας πραγματικό­ς πολυχώρος δράσης και αλλαγής που θα δώσει στους ανθρώπους για τους οποίους δημιουργήθ­ηκε δύναμη κι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή». Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτ­είται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και δωρεές του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Vodafone. Η οργάνωση δίνει όμως την ευκαιρία σε όλους μας να στηρίξουμε την προσπάθεια μέσω του νέου προγράμματ­ος «Φίλος της ΑctionAid» (για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς: epikentro.actionaid.gr).

Πολυχώρος από την ActionAid όπου προσφέροντ­αι δωρεάν προγράμματ­α υποστήριξη­ς και προσανατολ­ισμού.

 ??  ?? Στο τετραώροφο κτίριο της οδού Πέτρας 93 προσφέροντ­αι υπηρεσίες για τους ενήλικες και προγράμματ­α για την απασχόληση και τη μάθηση των παιδιών.
Στο τετραώροφο κτίριο της οδού Πέτρας 93 προσφέροντ­αι υπηρεσίες για τους ενήλικες και προγράμματ­α για την απασχόληση και τη μάθηση των παιδιών.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece