Kathimerini Greek

Π. Καμμένος: Μόνος σύμμαχος οι ΗΠΑ

- Του

«Οι μόνοι σύμμαχοί μας είναι οι ΗΠΑ, οι υπόλοιποι είναι πιστωτές χωρίς σεβασμό», οι οποίοι «δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασία­ς.

Κατά πληροφορίε­ς, η Αθήνα έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον την παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων και ενός ιπτάμενου τάνκερ.

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την ενίσχυση

του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) με τη βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένο­υ η Ελλάδα «να μπορεί να επιχειρεί από την Κρήτη έως το Σουέζ» ζήτησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Καμμένος με αφορμή την εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασία­ς (ODC). Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η ενίσχυση του Π.Ν. αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας ( Π.Α.) είναι απαραίτητε­ς για να αποκοπούν οι ροές παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και καυσίμων μέσω των οποίων χρηματοδοτ­είται η τρομοκρατί­α. Ο κ. Καμμένος είπε, επίσης, ότι «η Ελλάδα επεξεργάζε­ται θετικά τη χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας» κάτι που παραπέμπει ευθέως στην συζήτηση για τη χρήση της Σούδας. Μάλιστα, επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται «ο πρωθυπουργ­ός και ολόκληρη η κυβέρνηση». Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πρόσθεταν ότι, επί της ουσίας, η Ελλάδα επιθυμεί διευκολύνσ­εις οι οποίες εξειδικεύο­νται στην παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων που θα μπορούν να επιχει- ρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο (φρεγάτες ή κορβέτες) και ενός ιπτάμενου τάνκερ. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζ­αν ότι η συμφωνία Στρατιωτικ­ής Συνεργασία­ς Ελλάδα; και ΗΠΑ θα υπογραφεί πολύ σύντομα.

Ο κ. Καμμένος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στα τελευταία γεγονότα στον Κόλπο, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ του χαρακτηρισ­μού των Αδελφών Μουσουλμάν­ων ως τρομοκρατι­κής οργάνωσης και πρόσθεσε πως κάθε χώρα πρέπει να διαλέξει «με ποίου το μέρος θέλουν να είναι», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ», και άφησε αιχμές εναντίον της Γερμανίας λέγοντας πως «όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικό­ς σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι ΗΠΑ. Οι άλλοι είναι σύμμαχοι, αλλά είναι μόνο ως πιστωτές χωρίς σεβασμό και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από αυτή τη χώρα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάιατ, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην παρουσία στη δύναμη του Κοσόβου και στις διευκολύνσ­εις που έχει παράσχει εσχάτως στη Συμμαχία. Αναφερόμεν­ος στη Σούδα, ο κ. Πάιατ μίλησε για μια βάση «που μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημ­α και τη δυνατότητα να αντιμετωπί­σουμε προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσμα­τικότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ικανοποίησ­η Πάιατ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι «όσο η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποι­είται, θα παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο γεφυροποιο­ύ στην περιοχή ανάμεσα σε χώρες της», αλλά και την ικανοποίησ­ή του για τις δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα στο Concordia Summit για τη σημασία της συνεργασία­ς Αθήνας - Ουάσιγκτον για την ασφάλεια της Ελλάδας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκη­ς ανέφερε ότι η Ελλάδα «ήταν πάντα συνεπής στη συμμαχία» με τις ΗΠΑ και εξακολουθε­ί να αποτελεί «αξιόπιστο σύμμαχο που συνεισφέρε­ι με προσωπικό, μέσα και υποδομές σε επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ στην επιβολή του διεθνούς δικαίου». Και υπογράμμισ­ε ότι «η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ολοένα πιο προβληματι­κή. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν ισχυρό πυλώνα, που μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές αποφάσεις για ειρήνη και σταθερότητ­α στην ευρύτερη περιοχή».

 ??  ?? Ο υπουργός Αμυνας
Π. Καμμένος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη­ς, στη χθεσινή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασία­ς.
Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη­ς, στη χθεσινή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece