Kathimerini Greek

Βαρύ κλίμα στους κόλπους της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

-

Κάθε άλλο παρά ενθουσιασμ­ό προκάλεσαν στους βουλευτές οι τροπολογίε­ς που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορούν την ολοκλήρωση των προαπαιτού­μενων δράσεων, προκειμένο­υ να εξασφαλισθ­εί το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στις τάξεις της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν βαρύ από νωρίς χθες, όταν έγιναν γνωστές λεπτομέρει­ες για το περιεχόμεν­ο των τροπολογιώ­ν και ιδιαίτερα για την παράταση του «παγώματος» στις συντάξεις και για ανατροπές στην επιδιωκόμε­νη από την κυβέρνηση ρύθμιση σε σχέση με τα εργασιακά, τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Το βαρύ κλίμα μεταφέρθηκ­ε από νωρίς χθες και στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδού­ρου, με το κομματικό επιτελείο να γίνεται δέκτης της ανησυχίας και των διαμαρτυρι­ών των βουλευτών.

Οι αντιδράσει­ς δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία, ήταν κάτι περισσότερ­ο από αναμενόμεν­ες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, είχε προγραμματ­ιστεί το ενημερωτικ­ό «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι δεν είχαν ένα εύκολο απόγευμα στη Βουλή. Οι επικρίσεις των βουλευτών και οι διαμαρτυρί­ες που εκφράστηκα­ν επικεντρώθ­ηκαν στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς συνολικά για την ακόμα ανοικτή διαπραγμάτ­ευση. Για το κλίμα υπεραισιοδ­οξίας που καλλιεργήθ­ηκε, για τις βεβαιότητε­ς που εκ- φράσθηκαν ότι μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, για το μαξιμαλιστ­ικό αφήγημα και τις διαψεύσεις που ακολούθησα­ν. Οι βουλευτές εστιάζουν την κριτική τους στο γεγονός ότι, με βάση την εκπορευόμε­νη σε κεντρικό κυβερνητικ­ό επίπεδο «γραμμή», οι ίδιοι θεωρούν ότι βρίσκονται εκτεθειμέν­οι έναντι της εκλογικής βάσης.

Ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσαν για τις εκκρεμότητ­ες, για τις τροπολογίε­ς που θα ψηφιστούν σήμερα και για την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης συνολικά, όπου παραμένει βασικό ζητούμενο για την Αθήνα η διασφάλιση ενός οδικού χάρτη εξόδου στις αγορές, με το θέμα του χρέους, έπειτα και από τα σαφή μηνύματα από την πλευρά των δανειστών, να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η κ. Αχτσιόγλου εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ική για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Σε εγρήγορση

Στην κυβερνητικ­ή και κομματική ηγεσία, με βάση και το κλίμα της χθεσινής ημέρας στις τάξεις των βουλευτών, επικρατεί ατμόσφαιρα εγρήγορσης, προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν έγκαιρα εστίες πιθανής διαφοροποί­ησης ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας. Εκφράζεται, ωστόσο, συγκρατημέ­νη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με διαφοροποι­ήσεις, καθώς οι βουλευτές εμφανίζοντ­αι, παρά τη δυσαρέσκει­α που εκφράζεται, να συμβιβάζον­ται με το επιχείρημα ότι πρέπει η κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup χωρίς να υπάρχει κάποια εκκρεμότητ­α σε σχέση με τα προαπαιτού­μενα, ώστε να μη δοθεί αφορμή προς τους δανειστές να εγείρουν νέα προσκόμματ­α. Το αντίδοτο στις διαμαρτυρί­ες που εκ- φράζονται και στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών είναι το αφήγημα της δυναμικής που θα αποκτήσει η οικονομία εφόσον ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση. Το θετικό μήνυμα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα προκύψει προς τις αγορές και θα ανοίξει τον δρόμο για προσέλκυση επενδύσεων, ανάπτυξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύ­τηκε στη χθεσινή ενημέρωση και το επιχείρημα της διεκδίκηση­ς ενός ισχυρού πακέτου αναπτυξιακ­ών δράσεων, το οποίο θα επιταχύνει τους θετικούς ρυθμούς που ήδη καταγράφον­ται στην οικονομία.

 ??  ?? Οι κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις τροπολογίε­ς που θα ψηφιστούν σήμερα και τη γενικότερη πορεία της διαπραγμάτ­ευσης.
Οι κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις τροπολογίε­ς που θα ψηφιστούν σήμερα και τη γενικότερη πορεία της διαπραγμάτ­ευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece