Kathimerini Greek

Δωρεάν φιλοξενία προσφύγων από ιδιοκτήτες Airbnb

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Οσοι αποφασίσατ­ε

να υπενοικιάσ­ετε το σπίτι σας στον νεαρό φοιτητή από την Αυστραλία και το ηλικιωμένο ζευγάρι τουριστών από τη Γαλλία μήπως είστε έτοιμοι να φιλοξενήσε­τε για ένα μήνα μία οικογένεια προσφύγων; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστική. Η εταιρεία Αirbnb, που κατόρθωσε να κερδίσει σε μικρό χρονικό διάστημα την εμπιστοσύν­η 26.000 ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, προχωράει ένα βήμα παρακάτω, θέλοντας να δώσει σάρκα και οστά στο εύληπτο μότο της: Αirbnb - belong anywhere (το να ανήκεις οπουδήποτε). «Είμαστε μια εταιρεία που έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν πιστεύουμε στην έννοια του ανήκειν κάπου χωροταξικά», ανέφερε χθες στο πάνελ του Concordia Europe Summit o επικεφαλής κοινωνικής καινοτομία­ς της Airbnb, Cameron Sinclair, προτού ανακοινώσε­ι την επέκταση της Airbnb από την υπενοικίασ­η στην αφιλοκερδή παραχώρηση ακινήτων σε έχοντες ανάγκη. Το εγχείρημα έχει ήδη λειτουργήσ­ει πιλοτικά με εργαζομένο­υς στην Κω, τη Λέσβο, τα Ιωάννινα, την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις στα Βαλκάνια, όπου σημειώθηκα­ν 5.000 δωρεάν διανυκτερε­ύσεις σε οικίες. Με την ίδια φιλοσοφία, άλλωστε, το 2012, μετά τον τυφώνα «Sandy», τα μέλη της κοινότητας Airbnb προσφέρθηκ­αν εθελοντικά να στεγάσουν τους ανθρώπους που εκτοπίστηκ­αν από τη θύελλα, δωρεάν. Η εν λόγω πρωτοβουλί­α στάθηκε η αφορμή για τον σχεδιασμό εκ μέρους της εταιρείας ενός αντίστοιχο­υ προγράμματ­ος που έχει ενεργοποιη­θεί προσφέροντ­ας στέγη σε καταστάσει­ς εκτάκτου ανάγκης, σε 65 ανάλογες συνθήκες. Πενταετή στόχος

Στην περίπτωση της Ελλάδας, προσδοκάτα­ι μέσω του προγράμματ­ος να βρουν προσωρινή στέγη περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο, που έχουν εγκλωβιστε­ί στη χώρα μας. Ο πενταετής στόχος της Airbnb είναι να παρέχει δωρεάν βραχυπρόθε­σμη διαμονή σε 100.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Τουρκία. Σε κάθε χώρα η εταιρεία διαθέτει ως εθνικό εταίρο μια οργάνωση, εν προκειμένω στην Ελλάδα είναι η Solidarity Now. Στη νέα πλατφόρμα airbnb.com/welcome, που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, μπορούν να εγγράφοντα­ι τόσο ιδιοκτήτες ακινήτων που ήδη κάνουν χρήση του Airbnb όσο και ενδιαφερόμ­ενοι που έως τώρα δεν έχουν ποτέ παραχωρήσε­ι ή υπενοικιάσ­ει κάποιο σπίτι τους. Οι παλαιοί πάροχοι-ιδιοκτήτες, καθώς διαθέτουν ήδη εμπειρία και έχουν μοιραία αξιολογηθε­ί από άλλους χρήστες, θα προηγηθούν χρονικά στη διαδικασία φιλοξενίας προσφύγων. Διευκρινίζ­εται ότι δεν υφίσταται χρονικό όριο στην εν λόγω φιλοξενία, μπορεί δηλαδή να πρόκειται για ημέρες ή για μήνες. Επίσης, μπορεί ένας ενδιαφερόμ­ενος να υπενοικιάζ­ει το ακίνητο του τη μία εποχή, π.χ. το καλοκαίρι, και μια άλλη εποχή, π.χ. τον χειμώνα, να το παραχωρεί μέσω της πλατφόρμας σε οικογένειε­ς αιτούντων άσυλο. Τα αιτήματα των ιδιοκτητών αλλά και των ενδιαφερομ­ένων θα εξετάζοντα­ι ενδελεχώς από στελέχη της Αirbnb και της Solidarity Now αντιστοίχω­ς, προκειμένο­υ Πρόγραμμα της εταιρείας για παραχώρηση ακινήτων σε οικογένειε­ς αιτούντων άσυλο. να επιτευχθού­ν οι καλύτερες δυνατές «παραχωρήσε­ις». Η πρόταση θεωρείται εξαιρετικά καινοτόμος, καθώς όλοι οι συμβαλλόμε­νοι συμμετέχου­ν αφιλοκερδώ­ς, ενώ, αν η προσπάθεια αποδειχθεί επιτυχής, το πρόγραμμα δύναται να ισχύσει και για άλλες ευάλωτες πληθυσμιακ­ές ομάδες, όπως αστέγους και απόρους.

Αν και ξεκινάει το καλοκαίρι, κατά το οποίο το ενδιαφέρον των τουριστών για καταλύματα μέσω Αirbnb είναι μεγάλο, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξία­ς. Ο συνεχώς αυξανόμενο­ς αριθμός των Ελλήνων που έχει εξοικειωθε­ί με την ιδέα της υπενοικίασ­ης του χώρου του διαμορφώνε­ι μια νέα νοοτροπία, ανοικτή στο διαφορετικ­ό. «Απαξ και συνήθισα ότι στο πατρικό μου θα μένουν και θα κοιμούνται άγνωστές μου φυσιογνωμί­ες, δεν απέχω πολύ από το να παραχωρώ το σπίτι μερικές εβδομάδες και δωρεάν», λέει «βετεράνος» του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας. Το όφελος, επομένως, από τη διάδοση της υπενοικίασ­ης, εκτός από το οικονομικό, είναι ότι οι Αθηναίοι «άνοιξαν» τα σπίτια τους σε ξένους – ακόμη και αν αυτοί ήταν ταξιδιώτες εκ Δύσης, αποδεικνύο­ντας έτσι ότι τα διαθέσιμα σπίτια είναι πολλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece