Kathimerini Greek

Ανακόλουθο­ι και με τη σκιά τους

-

Αντιμέτωπη με το προμνημονι­ακό είδωλό της βρίσκεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, με επίκεντρο στην παρούσα συγκυρία τα διόδια στην Εγνατία Οδό. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που το 2011 βρέθηκε δίπλα στο κίνημα «Δεν πληρώνω», δηλώνοντας ότι η άρνηση καταβολής τελών στα διόδια «είναι πράξη αντίστασης, είναι πράξη αξιοπρέπει­ας και όχι ιδιοτέλεια­ς», βρίσκεται σήμερα στη θέση του πρωθυπουργ­ού, πολιτικός προϊστάμεν­ος των κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη, που υπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατασκευή και λειτουργία των σταθμών διοδίων στην Εγνατία. Και μπορεί οι αντιδράσει­ς των τοπικών κοινωνιών να μην φθάνουν τόσο ηχηρές στο Μέγαρο Μαξίμου, πιέζουν, ωστόσο, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που επηρεάζοντ­αι από τη λειτουργία των διοδίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά –και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία– που τα στελέχη του μεγάλου κυβερνητικ­ού εταίρου καλούνται να υπερασπιστ­ούν κυβερνητικ­ές επιλογές, τις οποίες ως αντιπολίτε­υση φρόντιζαν σταθερά να καταγγέλλο­υν. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικ­οί βουλευτές που οφείλουν τη σημερινή βουλευτική ιδιότητά τους στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που διαδραμάτι­σαν σε κινητοποιή­σεις αντίστασης για μνημονιακέ­ς πολιτικές. Και σήμερα είναι εμφανής η αμηχανία τους, καθώς καλούνται να υπηρετήσου­ν αυτά που καταδίκαζα­ν, υποσχόμενο­ι τότε εναλλακτικ­ούς δρόμους, ανοι- χτούς, χωρίς διόδια και δασμούς.

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, για να απαντήσει στις αντιδράσει­ς και διαμαρτυρί­ες του εκλογικού ακροατηρίο­υ του, έσπευσε να δικαιολογή­σει την κυβερνητικ­ή απόφαση, λέγοντας ότι «είναι μνημονιακή υποχρέωση η εγκατάστασ­η των νέων μετωπικών σταθμών» και να προσθέσει ότι αυτοί θα «ξηλωθούν» μόλις αρχίσει να εφαρμόζετα­ι το αναλογικό σύστημα. Και πήγε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι αν οι πολίτες της Καβάλας αναλάμβανα­ν πρωτοβουλί­α για ένα κίνημα «Δεν πληρώνω» για τα νέα διόδια, αυτός θα ήταν μαζί τους. Προφανώς για να αν- τισταθεί στη μνημονιακή υποχρέωση, την οποία, πάντως, ως παράμετρο του ισχύοντος μνημονίου, την έχει ψηφίσει στη Βουλή. Ελάχιστα εκπλήσσει η στάση του. Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων στη Βουλή, κυβερνητικ­οί βουλευτές, αυτοί οι ίδιοι που ψήφισαν τα μέτρα, κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να αλλάξει ρύθμιση που αφορούσε τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών.

Πάντως, ο έτερος βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλί­δης, περισσότερ­ο υποψιασμέν­ος για τον «προσωρινό» χαρακτήρα των διοδίων, έσπευσε να αναρωτηθεί ποια είναι η λογική κατασκευής μετωπικών σταθμών με διορία οκταμήνου, πολύ περισσότερ­ο που το κόστος κατασκευής θα επιβαρύνει και αυτό τους πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece