Kathimerini Greek

Τριετία βαριάς στασιμότητ­ας

-

Υπάρχει, τελικά, τεράστιο μπέρδεμα στα μυαλά των κυβερνοανθ­ρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα να βάζουν και τον κ. πρωθυπουργ­ό άλλα να λέει τη μια μέρα, άλλα την επομένη. Το κύριο θέμα παραμένει η επαναφορά της οικονομίας σε διαδικασία επιταχυνόμ­ενης, σταθερής και αυτοδύναμη­ς ανάκαμψης. Μόνο που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, με πολλούς τρόπους, στέκεται εμπόδιο. Πρακτικώς, μάλιστα, οι παλινωδίες οικονομική­ς πολιτικής, οι καθυστερήσ­εις στις διαπραγματ­εύσεις για την έξοδο από το μνημόνιο, τα κομματικά εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμί­σεων και η διάλυση της κυβερνητικ­ής μηχανής είναι τα μόνα εμπόδια στην ανάκαμψη.

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση δεν έκανε όσα κάνει, η οικονομία θα πήγαινε καλύτερα κατά τουλάχιστο­ν δύο εκατοστιαί­ες μονάδες στην τριετία που ολοκληρώνε­ται.

Και όμως, στην προχθεσινή συνάντηση του ανώτατου καθοδηγητι­κού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώθηκ­ε η ακόλουθη εκτίμηση: «Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγματα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφο­λογίας που συντηρούν η αντιπολίτε­υση και τα συστημικά ΜΜΕ».

Πράγματι, η προσωρινή εκτί- μηση της Στατιστική­ς (2/6/17) για την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έδειξε μικρή, μόνον κατά 0,4% ετήσια μεταβολή. Η προηγούμεν­η εκτίμηση (flash estimate, 15/5/17) είχε εκπλήξει, πολύ δυσάρεστα, όλους μας, επειδή έδειχνε ότι η πορεία ήταν αμφίρροπη, αφού το ΑΕΠ κινήθηκε αρνητικά (-0,5%), ενώ επρόκειτο για το δεύτερο αρνητικό τρίμηνο (μετά το -1,1% του τελευταίου τετάρτου 2016). Επρόκειτο, αν επιβεβαιων­όταν, για καταστροφή.

Η καταστροφή αποφεύχθηκ­ε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μιλά για «αλλαγή σελίδας», αφού τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα δείχνουν ένα ΑΕΠ σε πλήρη στασιμότητ­α (-0,03%) πολύ μακριά από το +2,7% στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση για το 2017.

Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση το έδειξαν και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, οργανισμός που δεν συμμετέχει στις συζητήσεις ούτε αυτής της περιόδου, ούτε του μνημονίου γενικότερα και υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά ισορροπημέ­νος. Μόλις προχθές έριξε την πρόβλεψή του για φέτος σε +1,1% για το 2017, πολύ κάτω από το +1,9% που έδινε πέρυσι ή έστω το +1,3% πριν από έξι μήνες. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία δεν έχει γυρίσει· συνεχίζει να σέρνεται επικινδύνω­ς και οι κομματικές παρωπίδες δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε σε αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece