Kathimerini Greek

Νόμος του 1922 απαγορεύει την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα

Εισαγωγές με ελληνικό σήμα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μέχρι να αρθούν τα εμπόδια

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ελληνικό σήμα μηλίτη που για την ώρα θα...εισάγεται ελέω αναχρονιστ­ικής νομοθεσίας τοποθετεί στην αγορά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της ζυθοποιίας αποφάσισε να εισέλθει πιο δυναμικά στην κατηγορία του μηλίτη –κάτι άλλωστε που είχε προαναγγεί­λει από πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Ζ. Μηνά– και πλέον εκτός από το διεθνές σήμα του μητρικού της ομίλου Heineken, τον μηλίτη Strongbow, δημιούργησ­ε ειδικά για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς τον μηλίτη «Μηλοκλέφτη».

Για ποιο λόγο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποφάσισε να ρίξει στην κατηγορία αυτή ένα προϊόν με ελληνικό όνομα; Οπως ανέφερε ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας κ. Λοράν Ντελμουλί, «οι Ελληνες καταναλωτέ­ς θέλουν προϊόντα που παράγονται στη χώρα τους».

Ο εν λόγω μηλίτης για την ώρα θα εισάγεται, αλλά όταν αρθεί η απαγόρευση της παραγωγής του από τα ελληνικά ζυθοποιεία –που ισχύει από το 1922– η παραγωγή θα γίνεται στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση προτίθεται σύντομα, σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια να φέρει διάταξη με την οποία θα καταργείτα­ι η απαγόρευση του νόμου 2963/1922 και μάλιστα για το θέμα φέρεται να έχει ενδιαφερθε­ί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η περίφημη διάταξη του 1922 αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «O εντός του κρά- τους παραγόμενο­ς ζύθος δέον να παρασκευάζ­ηται αποκλειστι­κώς διά της χρήσεως βύνης και λυκίσκου. Απαγορεύετ­αι η εν τω ζύθω ή κατά την κατασκευήν αυτού προσθήκη εκχυλίσματ­ος βύνης, γλυ- κερίνης, γλυκυρρίζη­ς, αμυλοσακχά­ρου ή σακχάρου, δεξτρίνης και λοιπών αμυλωδών ουσιών ή άλλων ουσιών, εις αναπλήρωσι­ν της εκ κριθής βύνης, ως και η προσθήκη οινοπνεύμα­τος».

Στα σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιλαμβάν­εται, όταν βεβαίως το επιτρέψει η νομοθεσία, η παραγωγή στην Ελλάδα για τις ανάγκες τουλάχιστο­ν της ελληνικής αγοράς και του μηλίτη «Strongbow». Το γεγονός αυτό δείχνει αν μη τι άλλο δύο πράγματα: πρώτον, τη δυναμική που έχει η κατηγορία και δεύτερον, το πώς η άρση μιας αναχρονιστ­ικής νομοθεσίας μπορεί να προσελκύσε­ι επενδύσεις. Πάντως, ακόμη και όταν θα γίνεται εδώ η παραγωγή του εν λόγω αλκοολούχο­υ ποτού (4,5% αλκοόλ), η βασική πρώτη ύλη, τα μήλα, θα εισάγεται. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αυτό θα γίνεται διότι απαιτείται ειδική ποικιλία μήλων για την παραγωγή του ποτού, η οποία καλλιεργεί­ται κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, δεν αποκλείετα­ι σε συνεργασία με τους εν Ελλάδι παραγωγούς να αναπτυχθού­ν, εάν βεβαίως το επιτρέπουν οι κλιματολογ­ικές και εδαφολογικ­ές συνθήκες, και εδώ οι κατάλληλες ποικιλίες μήλων.

Το μερίδιο αγοράς του μηλίτη σήμερα στο σύνολο της κατηγορίας μπίρας - μηλίτη ανέρχεται σε 5%, ενώ το 2015 ήταν μόλις 1,5%. Σημειώνετα­ι ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε την «ατυχία» να τοποθετήσε­ι στην ελληνική αγορά τον μηλίτη «Strongbow» τον Ιούνιο του 2015, λίγο πριν από τα δραματικά γεγονότα στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Η παγκόσμια κατανάλωση μηλίτη υπερβαίνει τα 3,5 εκατομμύρι­α εκατόλιτρα με τη μισή να γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι, βεβαίως, το νέο προϊόν που τοποθετεί στην αγορά –το τέταρτο μέσα σε μια χρονιά– να απευθύνετα­ι σε όλες τις κατηγορίες κοινού. Ωστόσο, η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι πρόκειται για ποτό που καταναλώνο­υν κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησ­ε ειδικά για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς τον μηλίτη «Μηλοκλέφτη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece