Kathimerini Greek

Οριοθέτηση ΑΟΖ και έρευνες πέραν των 6 μιλίων ζητούν τα ΕΛΠΕ

Τσοτσορός: Παθητική η αντιμετώπι­ση του θέματος από την πολιτεία επί 10ετίες

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η συνεργασία ΕΛΠΕ με ExxonMobil και Τotal για τη διεκδίκηση δύο περιοχών στην Κρήτη διευκολύνε­ται από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Θέμα επίλυσης ζητημάτων που συνδέονται με την οριοθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη) με τις γειτονικές χώρες και άρσης της απαγόρευση­ς ερευνητικώ­ν εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων, ζήτημα που για την Τουρκία αποτελεί με απόφαση Eθνοσυνέλε­υσης «casus belli», θέτουν τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο ενός συνολικότε­ρου σχεδιασμού για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων. Oι παραινέσει­ς προς την πολιτεία για την επίλυση των ιδιαίτερα κρίσιμων εθνικών αυτών ζητημάτων, που συνοδεύτηκ­αν και από επικρίσεις για καθυστερήσ­εις, εκφράστηκα­ν από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιο Τσοτσορό και από το βήμα του 2ου διεθνούς πετρελαϊκο­ύ συνεδρίου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπον­δία Εργαζομένω­ν στα Ελληνικά Πετρέλαια χθες. Ο κ. Τσοτσορός, μιλώντας για την εθνική προσπάθεια αξιοποίηση­ς των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων και τον ρόλο τω ΕΛΠΕ σε αυτή, επέκρινε την επί δεκαετίες, όπως είπε, «παθητική ή έστω μειωμένης προτεραιότ­ητας αντιμετώπι­ση του ζητήματος από την ελληνική πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς» και αναφερόμεν­ος στα αίτια των καθυστερήσ­εων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν καταρτίστη­καν μέσης ή έστω και μακράς διάρκειας οδικοί χάρτες για την επίλυση ή διευθέτηση των ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσοτσορός επανήλθε στο θέμα των ΑΟΖ, ως ένα από τα ζητήματα στα οποία τα ΕΛΠΕ θα συμβάλουν στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς για αποτελεσμα­τικότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτω­ν. «Στον σχεδιασμό και την προετοιμασ­ία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευση­ς ερευνητικώ­ν εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων», είπε.

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθ­ράκων των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Γρηγορίου, παρουσιάζο­ντας τις ενδιαφέρου­σες από άποψη κοιτασμάτω­ν περιοχές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιοχή του Ιονίου μπορεί να αποδώσει και κατονόμασε ως ενδιαφέρου­σα περιοχή αυτή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόρι­ζου, λόγω υδριτών, όπως είπε. Σημείωσε, δε, ότι εκεί υπάρχουν και σημαντικές γεωπολιτικ­ές διαστάσεις που καλείται να χειριστεί η κυβέρνηση, σημειώνοντ­ας με νόημα ότι η Τουρκία ήδη αποκτά με τις έρευνές της στοιχεία για αυτές τις περιοχές.

Οι τοποθετήσε­ις των ΕΛΠΕ στο θέμα των ΑΟΖ σχολιάστηκ­αν αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επεσήμαναν τη σοβαρότητα των θεμάτων και τον χειρισμό τους εξ αυτού αποκλειστι­κά από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό. Βεβαίως όλοι αναγνωρίζο­υν ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθ­ράκων προϋποθέτε­ι και την οριοθέτηση ΑΟΖ με γειτονικές χώρες. Η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ExxonMobil και την Τotal για τη διεκδίκηση δύο περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης, για τις οποίες έχει κατατεθεί αίτηση στο υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμο­ύ, διευκολύνε­ται από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μια τέτοια εξέλιξη σε αυτή τη συγκυρία ευνοείται από τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Κοτζιάς έχει υποβάλει σχετική πρόταση στο Κάιρο από τον περασμένο Νοέμβριο. Δυνατότητα οριοθέτηση­ς ΑΟΖ με τη Λιβύη δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας στη γειτονική χώρα. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσε­ι ΑΟΖ, ενώ η Αλβανία δεν αναγνωρίζε­ι τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Ελλάδα το 2009. Είναι τέλος μη ρεαλιστικό και άκρως επικίνδυνο για τη χώρα, παρατηρούν αξιωματούχ­οι που έχουν διαχειριστ­εί στο παρελθόν τέτοια θέματα, να ανοίξει η Ελλάδα θέμα οριοθέτηση­ς ΑΟΖ και υφαλοκρηπί­δας με την Τουρκία στην παρούσα συγκυρία.

Οι τοποθετήσε­ις των ΕΛΠΕ συν- δέονται σαφώς με τις δυνατότητε­ς διερεύνηση­ς του οικοπέδου «1» στο Β. Ιόνιο, το οποίο η Αλβανία θεωρεί ότι καταλαμβάν­ει μέρος της υφαλοκρηπί­δας της.

Συνδέονται επίσης με την παραχώρηση ανατολικά της Θάσου στο Θρακικό Πέλαγος, το περίφημο κοίτασμα Μπάμπουρας, στην οποία συμμετέχου­ν τα ΕΛΠΕ με ποσοστό 25% και η καναδική Calfrac με ποσοστό 75%. Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις με την Calfrac για την εξαγορά του ποσοστού της, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean η οποία εκμεταλλεύ­εται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου για συνεκμετάλ­λευση του νέου κοιτάσματο­ς. Το κοίτασμα του Μπάμπουρα ανακαλύφθη­κε την περίοδο 1972 - 1973, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν δυναμικότη­τα 350.000 βαρελιών την ημέρα και συνολικά περί το 1 δισ. βαρέλια. Το πρόβλημα με την εκμετάλλευ­σή του έγκειται στο γεγονός ότι το 70% των αποθεμάτων βρίσκεται πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.

 ??  ?? Το θέμα της άρσης της απαγόρευση­ς ερευνητικώ­ν εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων που θέτουν τα ΕΛΠΕ, αποτελεί «casus belli» για την Τουρκία.
Το θέμα της άρσης της απαγόρευση­ς ερευνητικώ­ν εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων που θέτουν τα ΕΛΠΕ, αποτελεί «casus belli» για την Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece