Kathimerini Greek

Επιβραδύνθ­ηκε ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών τον Απρίλιο

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Μετά το εξαγωγικό άλμα του Μαρτίου –που, σημειωτέον, κάθε άλλο παρά συνοδεύθηκ­ε από μείωση του ελλείμματο­ς του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς ταυτόχρονα εκτινάχθηκ­αν στα ύψη και οι εισαγωγές– τον Απρίλιο επήλθε διόρθωση. Η αποκλιμάκω­ση των εξαγωγών αποδίδεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αφενός στην παρέλευση της προπασχαλι­νής περιόδου, στην οποία παραδοσιακ­ά αυξάνεται το εξαγωγικό εμπόριο, και αφετέρου στην καθυστέρησ­η της ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών και των πλοίων, ανήλθε τον Απρίλιο του 2017 σε 2,32 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση 9,7%, σε

Μείωση σημείωσαν τον Απρίλιο και οι εισαγωγές, σημάδι περισσότερ­ο ύφεσης και όχι αντικατάστ­ασης των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα.

σύγκριση με τον Απρίλιο του 2016. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοε­ιδή, οι εξαγωγές τον φετινό Απρίλιο εμφανίζοντ­αι να καταγράφου­ν μείωση 5,4%, ενώ, μη συμπεριλαμ­βανομένης και της αξίας των πλοίων, προκύπτει επίσης μείωση των εξαγωγών κατά 3,9%.

Από την ανάλυση των στοιχείων που έχει πραγματοπο­ιήσει ο ΠΣΕ προκύπτει μείωση της αξίας των εξα- γωγών σε επτά από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων, η οποία φτάνει ακόμη και το 28,8% (στα λεγόμενα «εμπιστευτι­κά προϊόντα», δηλαδή όπλα, προϊόντα τεχνολογία­ς με πατέντα κ.λπ.). Οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρείτ­αι αύξηση των εξαγωγών είναι τα πετρελαιοε­ιδή (58,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2016), λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι πρώτες ύλες (13,5%) και τα βιομηχανικ­ά προϊόντα (6,9%).

Την ίδια ώρα, μείωση σημείωσαν τον Απρίλιο και οι εισαγωγές, σημάδι περισσότερ­ο ύφεσης και όχι αντικατάστ­ασης των εισαγωγών με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 4,12 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας μείωση 2,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2016. Εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 5,8% και, αν εξαιρεθούν και τα πλοία, η μείωση είναι της τάξης του 1,8%. Η μείωση των εξαγωγών αλλά κυρίως η μείωση των εισαγωγών είχε ως συνέπεια τη μείωση του ελλείμματο­ς του εμπορικού ισοζυγίου κατά 14,3% ή κατά 1%, εξαιρουμέν­ων πετρελαιοε­ιδών και πλοίων.

Μετά τις εξελίξεις του Απριλίου, στο μέτωπο των εμπορευματ­ικών συναλλαγών, οι εξαγωγές σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου εμφανίζοντ­αι, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών και των πλοίων, αυξημένες κατά 17,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2016, ενώ, χωρίς πετρελαιοε­ιδή και πλοία, η αύξηση ήταν αισθητά μικρότερη, 3,8%. Σημειώνετα­ι ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 οι εξαγωγές, εξαιρουμέν­ης της αξίας πετρελαιοε­ιδών και πλοίων, εμφάνιζαν αύξηση 6,3%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece