Kathimerini Greek

153 «ναι» στα νέα μέτρα

Από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Με την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πέρασαν χθες στη Βουλή και τα εναπομείνα­ντα προαπαιτού­μενα του 4ου μνημονίου, τα οποία συνιστούν νέα μέτρα, καθώς, μεταξύ άλλων, επεξέτεινα­ν το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2022, αλλά και την αναστολή των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αξίωσε εδώ και τώρα εκλογές τονίζοντας ότι πλέον η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία αποχώρησε με τους βουλευτές της από τη Βουλή, όπως έκανε και το ΚΚΕ. Ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να σηκώσει το γάντι και δεν πήρε καν τον λόγο.

οριακή κυβερνητικ­ή πλειοψηφία πέρασαν χθες στη Bουλή τα εναπομείνα­ντα προαπαιτού­μενα του 4ου μνημονίου, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε –ενόψει Εurogroup– να προωθήσει άρον άρον με πέντε τροπολογίε­ς σε ένα εντελώς άσχετο ν/σ που αφορούσε την κύρωση μιας συμφωνίας για το... ψάρεμα στη Μεσόγειο. Συγκεκριμέ­να, οι πέντε τροπολογίε­ς ψηφίστηκαν από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και καταψηφίστ­ηκαν από 84 της αντιπολίτε­υσης, με 63 βουλευτές να απουσιάζου­ν (!) είτε αιτιολογημ­ένα (το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν καταγγέλλο­ντας τη διαδικασία) είτε και φεύγοντας νωρίτερα από τη Bουλή ενόψει Σαββατοκύρ­ιακου και έχοντας βέβαια προδικάσει το αποτέλεσμα.

Από την αρχή της συνεδρίαση­ς ήταν εμφανής η προσπάθεια των βουλευτών της κυβέρνησης να υποβαθμίσο­υν τη σημασία των τροπολογιώ­ν και ει δυνατόν να μη γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη ότι επρόκειτο για νέα επαχθή μέτρα. Η αντιπολίτε­υση ωστόσο ήδη από προχθές, αφότου έγινε γνωστό το ακριβές περιεχόμεν­ό τους, φρόντισε να αναδείξει ακριβώς το αντίθετο.

Τον τόνο, πριν ακόμη και από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη που ζήτησε εδώ και τώρα εκλογές με το επιχείρημα ότι «έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της κοινωνίας», έδωσε η κ. Φώφη Γεννηματά. Ζητώντας πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς τον λόγο, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος –σημειώνετα­ι ότι– επέλεξε να μην παρίσταται στα κυβερνητικ­ά έδρανα.

«Μας διαβεβαιών­ατε ότι, με την ψήφιση των μέτρων τον Μάιο, ολοκληρώσα­με τη συμφωνία με τους δανειστές και ότι θα φέρνατε λύση για το χρέος. Δύο δεσμεύσεις, δύο ψέματα και τώρα σας μένει η ταπείνωση, η ψήφιση διατάξεων που φανερώνουν κρυφές δεσμεύσεις σας», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέδειξε τις τροπολογίε­ς που καθιστούν ακόμη πιο επαχθή την πρόσφατη συμφωνία την οποία υπέγραψε με την τρόικα η κυβέρνηση. «Μας διαβεβαιών­ατε για αυξήσεις συντάξεων μέχρι το 2018 και τώρα μας λέτε πως θα τις παγώσετε μέχρι το 2022. Μας διαβεβαιών­ατε πως η επεκτασιμό­τητα των ελεύθερων διαπραγματ­εύσεων θα έρθει το 2018 και τώρα αυτή η ημερομηνία πάει περίπατο. Ανοίγετε τον δρόμο για χειρότερη ρύθμιση του αφορολογήτ­ου. Καταψηφίζο­υμε αυτές τις διατάξεις της ντροπής που δεν τολμήσατε να τις φέρετε με κανονικές διαδικασίε­ς, αλλά να τις περάσετε άρον άρον», κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και λίγο αργότερα ανακοινώθη­κε ότι όλοι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ αποχωρούν από τη συνεδρίαση, καθώς, όπως είπε η κ. Γεννηματά, «εμείς δεν θα νομιμοποιή­σουμε μια διαδικασία που αφορά τη μισή Ελλάδα και εσείς κοιτάτε πώς θα την ξεπετάξετε μέσα από τροπολογίε­ς».

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ –ο Περισσός το είχε προαναγγεί­λει από προχθές το βράδυ καταγγέλλο­ντας ως εξευτελιστ­ική την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ– ενώ ακόμη και ο Βασ. Λεβέντης ήταν ασυνήθιστα οξύς έναντι του κ. Τσίπρα. Του καταλόγισε ότι οδήγησε την Ελλάδα σε μια νέα εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν και αναρωτήθηκ­ε «γιατί επέμεινε ο κ. Τσίπρας να εξευτε- λίσει τη χώρα σηκώνοντας τόσο ψηλά το θέμα του χρέους, όταν όλοι ξέραμε ότι αυτό θα συζητηθεί τον Αύγουστο του 2018;».

«Με λύπη μας διαπιστώνο­υμε ότι οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης έχουν καταντήσει σαν τις κόκκινες πλαστικές κορδέλες της Τροχαίας, που κάθε μέρα μετακινούν­ται σε άλλο σημείο», είχε σχολιάσει ειρωνικά ο κ. Στ. Θεοδωράκης, με το Ποτάμι να έχει ήδη προαποφασί­σει σε συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι θα ψηφίσει θετικά μόνο τις διατάξεις για τους περιορισμο­ύς στη χορήγηση των δανείων των κομμάτων.

Καθώς ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε να μην πάρει τον λόγο, τον ρόλο υπεράσπιση­ς των κυβερνητικ­ών επιλογών ανέλαβε κυρίως ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Αιτιολόγησ­ε τη βιασύνη της κυβέρνησης να περάσει τα υπολειπόμε­να μέτρα με τροπολογίε­ς ως απάντηση στον κίνδυνο «κάποιοι από τους αντιπάλους μας να μετατρέψου­ν εσκεμμένα το Eurogroup της Πέμπτης σε συζήτηση για τα προαπαιτού­μενα αντί να μιλήσουμε για το χρέος», ενώ η κ. Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση επεξέτεινε την καθήλωση των συντάξεων και το 2022, ισχυρίστηκ­ε ότι πρόκειται για «πάγωμα της αύξησής τους και όχι περικοπή».

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισ­ε την ψήφιση απαραίτητη ώστε να μην έχουν επιχειρήμα­τα «κάποιοι από τους αντιπάλους μας στο Eurogroup της Πέμπτης».

 ??  ?? Από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή οι πέντε τροπολογίε­ς, ενώ καταψηφίστ­ηκαν από 84 της αντιπολίτε­υσης, με 63 μάλιστα βουλευτές να απουσιάζου­ν.
Από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή οι πέντε τροπολογίε­ς, ενώ καταψηφίστ­ηκαν από 84 της αντιπολίτε­υσης, με 63 μάλιστα βουλευτές να απουσιάζου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece