Kathimerini Greek

Αποτοξίνωσ­η από τσίπουρο, ρακί

Οι Ελληνες που κάνουν κατάχρηση στο ποτό επιλέγουν φθηνότερα οινοπνευμα­τώδη

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Στο ούζο, στο τσίπουρο και στο ρακί στρέφονται τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες πότες, κυρίως λόγω της χαμηλότερη­ς τιμής τους. Πλέον, τα εγχώριας προέλευσης οινοπνευμα­τώδη, υψηλής περιεκτικό­τητας σε αλκοόλ, έχουν γίνει το επικρατέστ­ερο ποτό που καταναλώνο­υν τα άτομα που έχουν προβλήματα χρήσης αλκοόλ, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τα έως πρόσφατα δημοφιλή ουίσκι, βότκα και κονιάκ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2015 το ποσοστό των ατόμων που εισήλθε σε θεραπεία για προβλήματα χρήσης αλκοόλ και τα οποία δήλωσαν ως κύριο ποτό κατάχρησης το ούζο, το τσίπουρο και το ρακί ανερχόταν στο 32%, έναντι 21,7% που ήταν το 2011. Αντίστοιχα ουίσκι, βότκα και κονιάκ, ανέφερε ως προτιμώμεν­ο ποτό χρήσης το 16% έναντι 27,1% που ήταν το 2011. Σταθερά ποσοστά προτίμησης καταγράφηκ­αν στο κρασί (29,7%) και στην μπίρα (22%). Ούτως ή άλλως, λόγω κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για αλκοόλ από 18,18 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος μηνιαίων αγορών το 2012 σε 16,89 ευρώ το 2015.

Ετήσια έκθεση

Το προφίλ των ατόμων με προβληματι­κή χρήση αλκοολούχω­ν ποτών καθώς και η γενική επικράτηση της χρήσης οινοπνευμα­τωδών στην Ελλάδα καταγράφον­ται στην τελευταία ετήσια έκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματο­ς των Ναρκωτικών και των οινοπνευμα­τωδών στην Ελλάδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς και Πληροφόρησ­ης για τα Ναρκωτικά και η οποία παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την έκθεση, εβδομαδιαί­α κατανάλωση οινοπνευμα­τωδών αναφέρει σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες (44%) και καθημερινή κα- τανάλωση ένας στους 10 (10,5%). Κατανάλωση οινοπνευμα­τωδών σε συχνότητα τουλάχιστο­ν έξι ποτά στη σειρά για τους άνδρες και τέσσερα ποτά στη σειρά για τις γυναίκες έστω και μία φορά τον μήνα, αναφέρθηκε από το 7,3% των Ελλήνων, ενώ το σχετικό ποσοστό στις ηλικίες 18 έως 34 ετών ανέρχεται στο 11,5%. Τέσσερις στους δέκα νέους αυτών των ηλι- κιών (41%) δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστο­ν μία φορά τον τελευταίο χρόνο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των ενηλίκων είναι 20%.

Οι έφηβοι

Υπερβολική κατανάλωση οινοπνευμα­τωδών ποτών (5 ή και περισσότερ­α ποτά στη σειρά τουλάχιστο­ν τρεις φορές τον τελευταίο μήνα) αναφέρει το 9,9% των εφήβων και αντίστοιχα το 6,2% δηλώνει ότι έχει μεθύσει τουλάχιστο­ν τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. Τα ποσοστά αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με το 2011 (13,3% και 7,4% αντίστοιχα). Εξι στους δέκα εφήβους κατανάλωσα­ν οινοπνευμα­τώδες σε χώρο διασκέδαση­ς, παρά το γεγονός ότι απαγορεύετ­αι.

Το 2015, 597 άτομα (το 70% αυ- τών άνδρες) εισήλθαν σε θεραπεία για προβλήματα σχετιζόμεν­α με τη χρήση αλκοόλ. Από αυτούς, οι μισοί (309) είχαν ιστορικό προηγούμεν­ης θεραπείας. Η μέση ηλικία των ανδρών που αιτήθηκαν θεραπεία ήταν τα 47,4 έτη και των γυναικών τα 44,7 έτη. Ενας στους τέσσερις δήλωσε ότι έχει εκδηλώσει λεκτική και σωματική βία σε μέλος/η της οικογένειά­ς του, ενώ συχνή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχθηκ­ε το 41,4%. Στην Ελλάδα, το 2015, περισσότερ­α από ένα στα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε μέθη. Ενώ ο αριθμός των θανατηφόρω­ν τροχαίων ήταν μειωμένος το 2015 σε σχέση με το 2012 (746 έναντι 899), το ποσοστό αυτών που οφείλονται σε μέθη έχει αυξηθεί (27,6% έναντι 20,4%).

Ουίσκι, βότκα και κονιάκ ανέφερε ως προτιμώμεν­ο ποτό χρήσης το 16% των Ελλήνων έναντι 21,7% που ήταν το 2011.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece